ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Έναν εύκολο, νόστιμο και διαφορετικό τρόπο να δοκιμάσουμε τον τραχανά, συνδυασμένο με κοτόπουλο, μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.
Υλικά:
- 4 μπούτια κοτόπουλου
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 2 φύλλα δάφνης
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1 κύβο κότας
- 1 ½ λίτρο νερό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ λεμόνι
- 250 γρ. τραχανά γλυκό
Για τα κρουτόν
- 6 φέτες ψωμί του τοστ, μπαγιάτικο
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Μέθοδος εκτέλεσης:
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τα μπούτια στη μέση, χωρίζοντάς τα στην άρθρωση και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και τα φύλλα δάφνης.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το κοτόπουλο.
- Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη για να μη χάσει την υγρασία του.
- Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα βάζουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.
Για τα κρουτόν
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το ψωμί σε κύβους.
- Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο ολόκληρο, το ψωμί, το βούτυρο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τον τραχανά με το κοτόπουλο, τη φέτα τριμμένη, το θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Πηγή: https://akispetretzikis.com