ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη λογική να υπάρξει τελική συμφωνία για την εξαγορά της Forthnet, συνεχίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών – μετόχων της εισηγμένης και των Vodafone – Wind, ωστόσο, θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθούν τέλος Ιανουαρίου (η προθεσμία που είχε τεθεί).
Το ζητούμενο είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα επόμενα βήματα προς μια συμφωνία και να ολοκληρωθεί ο βαθύτερος οικονομικός και νομικός έλεγχος της Forthnet από την πλευρά των ενδιαφερόμενων.
Η μόνιμη επωδός στελεχών κοντά στις διαπραγματεύσεις είναι πως πρόκειται για «εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση».
Ο δανεισμός και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στο 6μηνο 2018, τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία 447,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα δάνεια είναι 255 εκατ. και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές 96,8 εκατ.) δυσχεραίνει την άσκηση της αποτίμησής της. Την ίδια στιγμή πρόκειται για μια επιχείρηση που εξυπηρετεί 672 χιλ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχοντας ετήσια έσοδα περί τα 290 εκατ. ευρώ και μεγάλες ζημιές ως τελικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, η διοίκησή της προφανώς δεν επιθυμεί την εξαγορά της από τις Vodafone και Wind, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη συγχώνευσή της.
Αποτελεί ερώτημα αν οι τράπεζες, οι οποίες όλες μαζί ελέγχουν το 32,8% της Forthnet (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11%, Alpha Bank7,7%, Αττικής 0,4%) είναι σε θέση να επιβάλουν την άποψή τους στους υπόλοιπους μετόχους μεταξύ των οποίων είναι η Go PLCμε 15,2% και η Massar Investments LLCμε 15,2%. Μικρό ποσοστό διατηρεί το κρατικό ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας) κάτι που σημαίνει ότι λόγο, έστω και μικρό, έχει και η κυβέρνηση.
Η Vodafone και η Wind κατέχουν η πρώτη 4,4% της Forthnet και η δεύτερη 22,2%. Έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν ενεργά στις γενικές συνελεύσεις και δεν έχουν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (δεν θα μπορούσαν άλλωστε καθώς είναι ανταγωνιστές). Θεωρείται δύσκολο να αλλάξουν τη στάση τους στην παρούσα φάση.
Τις επόμενες μέρες στο μεταξύ αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την ακρόαση που έχει διεξάγει, έπειτα από το αίτημα της Forthnet, για να υποχρεωθούν Cosmote και Vodafone να προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία μαζί της, ώστε να γίνει εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Για να παρέχει η Forthnet υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, έστω βασιζόμενη στα δίκτυα των άλλων παρόχων, θα χρειασθεί να επενδύσει ορισμένα κεφάλαια και με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα τα εξασφαλίσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευνοϊκότερο περιβάλλον για να προχωρήσει η υπόθεση Forthnet «βλέπει» ο Χάρης Μπρουμίδης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλο το παρασκήνιο για την Forthnet: Γιατί η Πειραιώς συζητά με Vodafone-Wind και όχι με Κυριακού και ANT1
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Vodafone – Wind σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Forthnet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς να προλάβουμε τα παιδικά ατυχήματα την περίοδο των γιορτών
- Μελόν – Φον ντερ Λάιεν: Συζήτησαν για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τον τομέα αυτοκινήτου
- Μαζί, με στόχο την υγεία: 10 χρόνια προσφοράς
- Προσωπικός γιατρός: Nέο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων – Περισσότεροι γιατροί άμεσα, σε όλη την Ελλάδα