Οι business του Carlyle και των γερακιών της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα
Εδώ και καιρό ανέμεναν στα Ελληνικά Πετρέλαια έναν επενδυτή με χοντρό πορτοφόλι, διότι τόσο η Vitol όσο και η Glencore δεν είχαν τα ικανά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν το κομμάτι των υδρογονανθράκων. Και φυσικά ο επενδυτής βρέθηκε και μας ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από την Ουάσινγκτον! Πρόκειται για τον πανίσχυρο με διεθνή παρουσία όμιλο διαχείρισης κεφαλαίων Carlyle, που διαχειρίζεται πάνω από 210 δισ. δολάρια και έχει επενδύσεις στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τα ακίνητα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από το 1987 που ιδρύθηκε έως και σήμερα θεωρείται ένα από τα επενδυτικά funds που έχει βαθιά τις ρίζες του στο αμερικανικό κράτος και στο περιβάλλον των «Γερακιών» της Ουάσινγκτον. Η πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα έγινε το 2008 όταν εξαγόρασε την Νεοχημική του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με το μυθικό τίμημα των 700 εκατ ευρώ. Τότε, όμως, η Carlyle είχε βάλει στο μάτι και την Τράπεζα Πειραιώς… και η φημολογία είχε κάνει έξαλλο τον Μιχάλη Σάλλα.
Επανήλθε το 2013 και συζητούσε με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για μία σειρά από επενδύσεις.
Θρυλείται ότι είχε ετοιμάσει και το ταξίδι του τότε πρωθυπουργού στο Λονδίνο με αντικείμενο επαφές με επενδυτές ενώ ο ισχυρός μάνατζερ του (Managing Director and Global Head of Operations) Christopher Finn είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε συναντήσει τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης.
Τώρα και αφού ο Αλέξης έχει κάνει αμερικανική στροφή το Carlyle διεκδικεί το 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων και φιλοδοξεί να βάλει πόδι στο Ιόνιο, το Αιγαίο και εν γένει την Μεσόγειο.
Άντε πάλι στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς την παρουσία – εντός του κτιρίου – δημοσιογράφων θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου.
Στις 18.00 θα αρχίσει η συζήτηση θα τα κόκκινα δάνεια – νόμος Κατσέλη, μηχανισμός APS – με παρουσία του Ευκλείδη, του Δραγασάκη, του Λιάκου και εκπροσώπων των τραπεζών ενώ αναμένεται το κατώφλι του υπουργείου να περάσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Το θέμα καίει τους πάντες και μαθαίνουμε ότι οι θεσμοί δεν θέλουν να ακούν τις ιδέες της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας με αξία άνω των 120.000 ευρώ… Το έχουν διαμηνύσει στον Ευκλείδη σε όλους τους τόνους…
Η Κερασίνα και ο Καποτόπουλος
Μιας και λόγος για τις τράπεζες έμπειρος τραπεζίτης έλεγε χθες το βράδυ στην στήλη ότι το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη αλλά και η Κουμουνδούρου ασχολούνται τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα με το πως θα αναβαθμίσουν δύο τραπεζικά στελέχη, χωρίς όμως να το καταφέρνουν: την Κερασίνα Ραυτοπούλου και τον Δημήτρη Καποτόπουλο.
Η Κερασίνα, λοιπόν, η οποία είναι σύμβουλος του κ. Δραγασάκη και πρώην υπάλληλος της (πτωχευμένης) Αγροτικής Τράπεζας, τον Φεβρουάριο του 2017 αποχώρησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο εκπροσωπούσε το Δημόσιο, και έκτοτε γίνεται μια προσπάθεια να αναλάβει κάποια μεγάλη θέση είτε στην Εθνική (όπου κόπηκε από τον SSM) είτε αλλού…
Κυκλοφορεί ότι την προορίζουν για την θέση του προέδρου της Attica Bank εφόσον αποχωρήσει ο Ρουμελιώτης αλλά φαντάζει αδύνατον.
Ο Καποτόπουλος πάλι προσπαθεί κι εκείνος να γίνει αναπληρωτής CEO στην Εθνική – η στήλη έχει γράψει στο παρελθόν σχετικά – ωστόσο η εκπλήρωση το στόχου είναι δύσκολη…
Και οι δύο, Κερασίνα και Δημήτρης, έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ιδέες της Κουμουνδούρου για το τραπεζικό σύστημα. Βόλεμα να ‘ναι και ας είναι και για λίγους μήνες!
Χρέος 182,2% του ΑΕΠ
Και μετά προβληματιζόμαστε όλοι γιατί το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να βγει με το σπαθί του στις αγορές για να δανεισθεί και χρειάστηκε εδώ και μήνες να «στήσουμε» με τις ξένες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες την επικείμενη έκδοση…
Γιατί πολύ απλά οι επενδυτές βλέπουν ότι το χρέος της Ελλάδας έχει φθάσει το 182,2% του ΑΕΠ… παρά τα τρία μνημόνια, την μείωση του ΑΕΠ κατά 25-30% και την φοροεπιδρομή…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιταλία: H κυβέρνηση Μελόνι έθεσε ψήφο εμπιστοσύνης επί του προϋπολογισμού
- Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση καμερών της Αστυνομίας στην Αττική – Τι συστήνει
- Σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό αποκτούν η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Μακεδονίας
- Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συμβιβασμούς στην Ουκρανία – Το Ισραήλ, «κύριος ωφελούμενος» από την κατάσταση στην Συρία