ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή «μάχη» στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μια μάχη η οποία διεξάγεται με ταχύτητες εξπρές, καθώς ολοκληρώνεται μέσα σε 1,5 ημέρα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 ψήφους που χρειάζεται, χάρη στους 6 «πρόθυμους» βουλευτές Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλη, οι οποίοι διαγράφηκαν από τους ΑΝΕΛ, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι που παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτή που προέρχεται από τη ΝΔ και τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος εχθές διαγράφηκε από το Ποτάμι.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τελευταίο τον Αλέξη Τσίπρα.
Βασίλης Λεβέντης: Αν ήθελε ο Πάνος Καμμένος να σταματήσει τον Τσίπρα, έπρεπε να το κάνει νωρίτερα
Ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ήταν αυτός που άνοιξε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Λεβέντης ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας τις απειλές κατά βουλευτών, λέγοντας πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Ωστόσο, ρώτησε ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση ενός πολίτη, όταν η Βουλή περνά μια συμφωνία η οποία είναι αντίθετη με τη θέληση του λαού.
«Τι μπορεί να κάνει; Η Βουλή δεν εκφράζει τη συνείδηση του λαού. Προτείνουμε δηλαδή στο λαό να βάλει κάτω και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ είστε οι μόνοι έξυπνοι, εσείς κρίνετε μόνο αν είναι επωφελής. Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών νομίζετε θα είστε νικητές; Νικητές θα ήσασταν μόνο αν μιλούσατε με το λαό και συμφωνήσετε. δεν υπάρχει δημοκρατία με το να αγνοείται ο λαός. Τι να κάνει ο λαός για να περάσει το Μακεδονία; Συμβούλιο αρχηγών δεν κάνατε. Γιατί τέτοια βιασύνη, τέτοια πρεμούρα; Ποιος είναι από πίσω;», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.
«Ποιος χάραξε η εθνική γραμμή που λέτε; Ονομάζετε εθνική γραμμή τις υποχωρήσεις. Αυτό ονομάζεται εθνική γραμμή και είναι αυτός λόγος να βασίσει ο Τσίπρας μία εθνική μειοδοσία. πως θα αισθάνονται οι άνθρωποι από τη Λάρισα και πάνω. Τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια τους ονομάζατε φασίστες». συνέχισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
«Για το όνομα γίνεται τα συλλαλητήρια. Υπομονή λέω στους Μακεδόονες. Εγώ λέω θα ακυρωθεί. Ό,τι κυρώνεται χωρίς την κοινωνία, χωρίς το λαό ακυρώνεται στην πράξη. Κανείς δεν θα σεβαστεί και που καταδικάζει ο ελληνικός λαός».
Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο ο κ. Λεβέντης του είπε πως αν ήθελε και δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες, θα μπορούσε να είχε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα.
«Να πω για τον Καμμένο, που μόλις εισήλθε στη αίθουσα, αν ήθελε όντως να σταματήσει τον συνέταιρο του στη μειοδοσία έπρεπε να τον σταματήσει πιο εγκαιρα δεν ήταν ανάγκη να βυθιστεί το πλοίο και στο παραπέντε να φύγετε από το πλοίο. Είχατε πει πως έχετε εμπιστοσύνη Κοτζιά και τώρα καταγγείλατε κάτι για τον Σόρος. Δεν είχατε καταλάβει τη πάνε να φέρουν. Η ιστορία θα σας χρεώσει. Που δεν τον σταματήσατε. Θα μπορούσατε να είχατε κόψει την εξουσία, να του κόψετε τα πόδια. Αν όντως θέλατε να εμποδίσετε τον πρωθυπουργό που προδήλωσε ότι θα κάνει έπρεπε να αφαιρέσετε την εμπιστοσύνη», ανέφερε.
«Σχετικά με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη είπε ότι δεν γίνεται να παίρνεις σύνταξη από στρατηγός και μετά να ορκίζεσαι υπουργός, έπρεπε να κρατήσει την αξιοπρέπεια του. Τον είχαμε ως έμβλημα των ενόπλων δυνάμεων και τώρα τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εϊναι ένας δημοκρατικός αξιωματικός ο κ. Αποστολάκης. Στα καναλια με τρώνε τον χρόνο με ερωτησεις αντί να με αφήσουν να πω το πρόγραμμα της Ενωσης Κεντρωων. Γιατί πρέπει να μιλήσει ο σχολιαστής του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ετοιμάζεται στημένος δικομματισμός. Επαναφέρετε τη χώρα σε συνθήκες δικομματισμού», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Θεοδωράκης: Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει θετική ψήφο στην κυβέρνηση
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναρωτήθηκε αν όσοι στηρίξουν τη κυβέρνηση στη ψήφο εμπιστοσύνης θα συνεχίζουν να στηρίζουν τη κυβέρνηση και σε άλλα νομοσχέδια όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ανέφερε θετική ψήφος στην κυβέρνηση σημαίνει απαραιτήτως θετική ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θετική ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο στην κυβέρνηση.
«Ο λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει. Το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Γι αυτό καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Ζητάμε και θα το κάνουμε πράξη το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο με κάθε δύναμη να πολεμήσουμε για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Πάνος Καμμένος: Ο πρωθυπουργός έφερε λανθασμένα το δίλημμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Επισήμανε ότι πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος “Μακεδονία” να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος με την γειτονική χώρα.
O κ. Καμμένος ανέφερε πως υπάρχουν τρεις θέσεις εντός της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Μια της κυβέρνηση υπέρ της Συμφωνίας, μια της ΝΔ κατά της Συμφωνίας αλλά υπέρ της σύνθετης ονομασίας και μια η δική του που είναι κατά κάθε χρήσης του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια.
Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου Μακεδονία. «Όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή τη συμφωνία, με την οποία διαφώνησα, διαφωνώ και θα διαφωνώ. Την ίδια θέση είχα και την περίοδο του Σημίτη, όταν έγινε το πρώτο μεγάλο έγκλημα. Η παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Ενδιάμεση συμφωνία στην οποία στήριξαν τότε οι δήθεν ευρωπαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις της ΝΔ. Διαφώνησα και το 2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, στις προγραμματικές της δηλώσεις, έθεσε ως στόχο την ονομασία με προσδιοπρισμό Erga Οmnes. Τότε διαφώνησα και είναι καταγεγραμμένα αυτά.
Οι ΑΝΕΛ, συμφώνησαν ότι το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει ποτέ με ονομασία που να έχει αναφορά στον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι η πάγια θέση μας και ποτέ δεν άλλαξε. Είμαστε σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Στη Βουλή μέσα δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις. Εκείνοι που συμφωνούν και εκείνοι που δεν συμφωνούν. Συγκρουόμαστε τρεις απόψεις. Εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί όπως έχει διαμορφωθεί, με την άποψη της αντιπολίτευσης και με τη θέση που εκφράζουμε εμείς και προσφάτως ο κ. Λεβέντης».
«Στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης και στη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας με εμένα, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ψηφίσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Τον Ιούνιο μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Τον Νοέμβριο άλλαξε και μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει τον Μάρτιο. Δύο φορές ο κυβερνητικός εταίρος μου άλλαξε», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσπάθησε για μια ακόμα φορά να δικαιολογήσει τον εαυτό του για την στήριξη στη Κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ επαναλαμβάνοντας πως αν ψήφιζε διαφορετικά δεν θα γινόταν η έξοδος από το μνημόνιο.
Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, απευθυνόμενος προσωπικά στον «αγαπητό Αλέξη», θυμήθηκε τις ημέρες του καλοκαιριού του 2015, επικαλούμενος την «πολιτική του ευαισθησία», να σταματήσει την διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας και να απευθυνθούν στον λαό.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Το παζάρι Τσίπρα Καμμένου εξυπηρέτησε και τους δύο τους
Για την ανάγκη ο λαός να καταψηφίσει την κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές αλλά και μέσα από τους καθημερινούς αγώνες έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επανέλαβε πως το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τις βάρβαρες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, του Τραμπ, της Μέρκελ και των άλλων δυναστών του λαού.
Έκανε λόγο για παζάρι του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, με το αποτέλεσμα να βολεύει και τους δύο. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, επειδή εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντο στρατόπεδο, από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη. Ανέφερε επιπλέον πως η συμφωνία δεν βάζει τέλος στους αλυτρωτισμούς, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για μελλοντική αξιοποίηση από τους ιμπεριαλιστές.
Φώφη Γεννηματά: Είστε πιο παλιό από το παλιό, βαρίδι της Αριστεράς
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «δεν διστάζει να κάνει τη δεδηλωμένη κουρελού», ενώ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει με τη σημερινή πλειοψηφία τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Πάρτε το απόφαση, Τελειώσατε. Φύγετε τώρα. Αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να προσφέρετε στην παρούσα φάση. Φοβάστε, τρέμετε την κρίση του λαού», συνέχισε η κ. Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επέμεινε στην ανάγκη εκλογών και δεσμεύθηκε να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 86 με συμφωνία ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Βουλής θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις.
«Ζητάμε καθαρή εντολή για να ενώσουμε τους Έλληνες και να ηγηθούμε μιας πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης», ανέφερε η κ. Γεννηματά. «Εσείς χτίζετε τείχους, εμείς χτίζουμε γέφυρες», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Γεννηματά..
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη της πολιτικής φαρσοκωμωδίας
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Όποιος δώσει ‘ναι’ σήμερα, εγκρίνει το ναυάγιο που ζει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε, κάνοντας λόγο για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας και για «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με στόχο τους πρόσκαιρους συσχετισμούς».
«Η συζήτηση που παρακολουθούμε εδώ και δύο ημέρες, δεν είναι μια κανονική συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά η τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, ένας κοινοβουλευτικός ελιγμός, για να μείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και για να παραμείνει στη ζωή, έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα, το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά.
«Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ, ο τραγέλαφος των ΑΝΕΛ ως ένα κόμμα ακορντεόν. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, για να διατηρεί ο κ. Καμμένος τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στην θέση τους. Αναρωτιέμαι, εάν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, αν τους είχατε απομακρύνει από την θέση τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Και συνέχισε: «Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, τρεις υπουργοί: η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις δεν μίλησαν καν για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων» ανέφερε.
«Η κυβέρνηση δεν αναζητά τη στήριξη της κοινωνίας αλλά 151 πρόθυμους βουλευτές που θα συνδέονται με μια σαθρή κλωστή εξουσίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης που έκανε λόγο για «γυρολόγους πολιτικούς» που «ξέχασαν όσα έλεγαν μέχρι πρότινος».
Αναφερόμενος στη διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε: «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές για να περάσει η συμφωνία. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που επιβάλλει η σοβαρότητά της. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. Εκατό δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο».
Αναφερόμενος στις μετακινήσεις βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πολλά κόμματα -και η ΝΔ- το τελευταίο διάστημα «έχουμε δεχτεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις».
«Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά τους πολίτες, και πολλούς που πίστεψαν εσάς κ. Τσίπρα και τα συνθήματά σας» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Αποστολάκη στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είπε ότι η χθεσινή κριτική του δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον οποίο προσωπικά τιμά για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. «Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση, κ. Τσίπρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Δεν μπορεί ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας και μετά πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής».
Παράλληλα, κάλεσε τον νέο υπουργό Άμυνας να εξηγήσει «ποιος αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε η πτήση μαχητικών πάνω από το Πεντάγωνο, για να αποδοθούν τιμές στον κ. Καμμένο». «Όποιος θέλει τιμές, να τις πληρώνει από τη τσέπη του» ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Επιτέλους, φύγετε! Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με την θέληση των Ελλήνων. Η απάντηση θα έρθει στην κάλπη. Θα μείνετε στο παρελθόν, για να κλείσουν οι πληγές του διχασμού, που τόσο ανεύθυνα ανοίξατε. Ήρθε η ώρα να πάμε επιτέλους μπροστά!».
Αλέξης Τσίπρας: κοινοποιήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση για τη συνταγματική αναθεώρηση στα σκόπια
Στην αποκάλυψη πως κοινοποιήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια όπως προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών, με το οποίο ενημερώνουν για το πέρας των διαδικασιών και διευκρινίζουν πως ότι ο όρος nationality αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει την εθνότητα και πως η γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ του 1997 και είναι σλαβική γλώσσα, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία, παρά το ότι είχε κάθε δυνατότητα με βάση στο Σύνταγμα να μην το πράξει, και να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση προς την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, την οποία η ΝΔ δεν θα μπορούσε να κερδίσει. «Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πήρα όμως το ρίσκο έχοντας την πολιτική τόλμη να ζητήσω και από τον μέχρι χθες κυβερνητικό μου εταίρο και από το σύνολο, γιατί η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ υπενθυμίζοντας πως το καλοκαίρι του 2015, όταν οι βουλευτές του είχαν εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ η αντιπολίτευση ζητούσε να συνεχίσει η κυβέρνηση και να μην πάει σε εκλογές. Επίσης, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκης κυβέρνηση με την ψήφο του Θεόδωρου Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. «Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τον κ. Μηστοτάκη πως δεν καταδίκασε τις απειλές κατά βουλευτών που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και οδηγεί τη χώρα στον διχασμό!
Απαντώντας στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη πως το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο ήταν «σκηνοθετημένο», ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί να διακινδυνεύει και να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να έχουν ένα τηλεοπτικό debate για το θέμα ενώ ανέφερε πως η αντιπολίτευση θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και κάνναβης στη Βορειοανατολική Αττική
- ΗΠΑ: Αφαίρεσαν την επικήρυξη των 10 εκατ. δολαρίων για τον νέο de facto ηγέτη της Συρίας
- ΔΣΑ: Αποχή των δικηγόρων στις 13 και 14 Ιανουαρίου από τις δίκες στα Πολιτικά Τμήματα του Αρείου Πάγου
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου – Αναφορές για νεκρούς (video)