Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη αντλώντας αισιοδοξία από τις κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην οικονομία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές του Δεκεμβρίου που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση των διαθέσιμων πιστώσεων προς τις μικρότερες επιχειρήσεις της χώρας, την επιτάχυνση των επενδύσεων στις υποδομές και τη μείωση ορισμένων φόρων.

Οι μετοχές πήραν βοήθεια από την υποχώρηση του ευρώ κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να υποχωρεί στα 1,1387 δολάρια, εξαιτίας των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα και προς το Λονδίνο, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit και τις σχέσεις τις χώρας με την ΕΕ μετά από αυτό. H Τερέζα Μέι αναμένεται να συντριβεί ενώ ανοιχτό θεωρείται το ενδεχόμενο οι Εργατικοί του Κόρμπιν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατάφερε να σημειώσει άνοδο 0,35%  κλείνοντας στις 347,71 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 6.895,02 μονάδες, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 10.891,79 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη 0,5% στις 4.786,17 μονάδες.

Στο νότο, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 8.850,10 μονάδες, με άνοδο 0,36%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακές απώλειες 0,03% στις 19.165,48 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται υπό πίεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έντονες αναταράξεις και στο ΧΑ, απώλειες άνω του 6% για Alpha Bank και Εθνική