Ζούμε σε μία εποχή όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, αλλάζοντας και αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Και το 2018 υπήρξε μια χρονιά ραγδαίων εξελίξεων σε τεχνολογικό επίπεδο. Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Όροι όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI), τα προηγμένα συστήματα αυτοματοποίησης, η προσαυξημένη πραγματικότητα, η ρομποτική, η τεχνολογία blockchain, τα κρυπτονομίσματα, μπήκαν για τα καλά στο καθημερινό λεξιλόγιό μας. Οι αλγόριθμοι δεν είναι πια κάτι ασύλληπτο για τον απλό άνθρωπο. Συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητά του, με τρόπους λιγότερο ή περισσότερο αντιληπτούς, αλλά είναι πλέον υπαρκτό και λειτουργικό κομμάτι της ζωής μας. Παράλληλα με τεχνολογίες και αυτοματισμούς που υπόσχονται να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μαθαίνουμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε και, γιατί όχι, μεγαλώνουμε…

Το 2018 είδαμε, λοιπόν, να αναπτύσσεται ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος όπου τα οχήματα δεν είναι απαραίτητο να έχουν οδηγό, οι συναλλαγές δεν χρειάζεται να γίνονται πάντα με χρήματα, τα φάρμακα δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδια για όλους αλλά προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές μας, οι συσκευές και οι μηχανές που μας περιβάλλουν μπορούν να συντονίζονται στον ρυθμό μας και να συνεργάζονται αρμονικά μαζί μας και η πληροφορική έχει περάσει στην εποχή του quantum computing.

Ο κόσμος αυτός είναι σήμερα πιο συνδεδεμένος και διασυνδεδεμένος από ποτέ. Πληροφορίες, γνώσεις, ιδέες, καινοτομίες περνούν ταχύτατα από τον έναν στον άλλο, βάζοντας τις βάσεις για ακόμη πιο μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις. Κατακτήσεις με τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή και στην κοινωνία μας.

Οι δυνατότητες ανεξάντλητες. Οι πιθανότητες άπειρες. Ο νέος κόσμος που αναδύεται είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικός, ανοίγοντας στον άνθρωπο νέους δρόμους για να κατανοήσει την ίδια του την ύπαρξη, τη λειτουργία του, το σύμπαν που τον περιβάλλει. Και δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα να αποδεσμεύσει πολύτιμους πόρους και δυνάμεις για να στοχεύσει ακόμη πιο βαθιά, ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά.

Σε αυτόν τον στενά διασυνδεμένο κόσμο των αμέτρητων δυνατοτήτων, της συνεχούς αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής δεδομένων, των νέων οριζόντων που ανοίγει το Internet of Things (IoT), η επικοινωνία παύει να είναι ανάγκη, παύει να είναι επιθυμία, παύει να είναι δυνατότητα: Είναι πλέον πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έρχεται να διευρύνει τους ορίζοντές μας σε όλα τα επίπεδα -φυσικά, νοητικά, γνωσιακά-, δίνοντάς μας τη δυνατότητα και την ευκαιρία να οραματιστούμε, να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα συναρπαστικό μέλλον. Για όλους μας.

Το ΙοΤ έχει δημιουργήσει ήδη ένα νέο οικοσύστημα, το οποίο, μέχρι το 2025, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει 53 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές. Ένα οικοσύστημα που ανοίγει τεράστιες δυνατότητες συγκέντρωσης δεδομένων, αποθήκευσής τους στο cloud και ανάλυσής τους, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το νέο αυτό οικοσύστημα είναι ήδη παρόν, αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Συνδέοντας ανθρώπους και συσκευές, επιχειρήσεις και οργανισμούς, το IoT βρίσκει εφαρμογή σε άπειρους τομείς, τόσο στον ανεπτυγμένο κόσμο όσο και σε περιοχές όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα επιβίωσης, όπως ο υποσιτισμός στην Αφρική.

Ακριβώς αυτό, τη σημασία δηλαδή των νέων εκθετικών τεχνολογιών που βρίσκονται στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ανέδειξε το SingularityU Greece Summit που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2018, από το Singularity University, με στρατηγικό συνεργάτη τη Vodafone.

Στο SingularityU Greece Summit, η Vodafone ξεδίπλωσε κομμάτια της δράσης της και του οράματός της για ένα συναρπαστικό μέλλον, παίρνοντας θέση δίπλα σε ένα Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, το Singularity University, που γεννήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο της NASA στη Silicon Valley έχοντας ως βασικό όραμα τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Ως πρωτοπόρος και αναγνωρισμένη από διεθνείς αναλυτές, όπως η Gartner και η Analysys Mason, ηγετική δύναμη στον τομέα και την αγορά του Internet of Things (IoT), η Vodafone παρουσίασε στους 1.200 θεατές τεχνολογικές εφαρμογές από το μέλλον που φέρνουν ανατρεπτικές αλλαγές και συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Το 2018 κατέστη εμφανές ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Έχει στο πλευρό του τη δύναμη της τεχνολογίας. Μιας τεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου, που πολεμά την απομόνωση, τον βοηθά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις και να επικοινωνεί περισσότερο και ουσιαστικότερα από ποτέ άλλοτε.

Οραματιζόμαστε, υλοποιούμε, αλλάζουμε τον κόσμο

Σήμερα, ο όμιλος Vodafone υποστηρίζει 77 εκατομμύρια ΙοΤ συνδέσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 18 εκατομμύρια αφορούν σε συνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Με σημαντικές επενδύσεις και καινοτομίες στον τομέα του ΙοΤ, η Vodafone κάνει πράξη την αποστολή της να συνδέει τους ανθρώπους και να διαμορφώνει ένα καλύτερο και πιο συναρπαστικό μέλλον για όλους.

Οι εκθετικές τεχνολογίες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας και πρέπει όλοι μαζί, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κοινωνικοί φορείς, να αναλάβουμε δράση και να φροντίσουμε ότι θα τις αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων μας προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με την Κάτια Σταθάκη, Εμπορική Διευθύντρια Εταιρικών Πελατών της Vodafone Ελλάδας, «η Vodafone ανοίγει το δρόμο προς την Κοινωνία των Gigabit και στηρίζει επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, παρέχοντας τους τα πιο σύγχρονα εργαλεία, ώστε να επιτύχουν στην ψηφιακή οικονομία. Στην Vodafone Ελλάδας είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την ηγετική μας θέση στην αγορά του ΙοΤ, αλλά και για το χαρτοφυλάκιό μας που περιλαμβάνει λύσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν και σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα από την θυγατρικής μας Vodafone Innovus, και απευθύνονται τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική αγορά».