• Πολιτική

    Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια


    Τα συγχαρητήριά τους στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιτυχία της κυβέρνησης των Σκοπίων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας μετατρέπεται σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ η γλώσσα και η υπηκοότητα των πολιτών σε «Μακεδονική».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε με 81 υπέρ και 0 κατά (καθώς η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει) τις τέσσερις τροπολογίες, στη Βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

    Πλέον η Συμφωνία αναμένεται να έρθει άμεσα προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει πλέον ο Πάνος Καμμένος, οι ελπίδες του οποίου για εμπλοκή της διαδικασίας στα Σκόπια διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ο κ. Καμμένος μάλιστα αποφάσισε σήμερα να αναβάλει τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ελπίζοντας σε εμπλοκή της διαδικασίας στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, ενώ για τον ίδιο λόγο δήλωσε το πρωί από τη βουλή πως δεν παραιτείται, καθώς «κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει την ψηφοφορία στα Σκόπια».

    Μάλιστα, το μεσημέρι δήλωσε πως δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και απλά διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ωστόσο αναμένεται να περάσει από την Ελληνική Βουλή με ψήφους άλλων «πρόθυμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκόπια: Εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ η Συνταγματική Αναθεώρηση – Και επισήμως «Βόρεια Μακεδονία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης» λέει τώρα ο Καμμένος, μετά το βαρύ εσωκομματικό «χαστούκι»



    ΣΧΟΛΙΑ