ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα μετά και τις τελευταίες απρόσμενες εξελίξεις απασχολεί την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ ).
H FAZ αναφέρεται στις αποκαλύψεις του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου, Νίκου Μανιαδάκη, για πιέσεις που δέχθηκε ώστε να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα για δωροδοκία, κάνοντας λόγω για χειραγώγηση της έρευνας. Όπως αναφέρει, η έρευνα για ένα πιθανό σκάνδαλο δωροδοκίας του ελβετικού ομίλου Novartis στην Ελλάδα παίρνει πλέον άλλο δρόμο μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η έρευνα είναι εν μέρει χειραγωγούμενη για να πληγούν συγκεκριμένοι πολιτικοί.
«Η έρευνα είχε προκαλέσει τριγμούς στις αρχές του 2018 καθώς κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, για δωροδοκίες ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «Ο Νίκος Μαναδιάκης πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι εκβιάστηκε για να κατηγορήσει τον Στουρνάρα, τον Σαμαρά και τον Γεωργιάδη και επειδή δεν το έπραξε, συνελήφθη. Προφανώς οι έρευνες εναντίον του δεν είχαν προχωρήσει καθώς υπήρχε η ελπίδα να λάβουν ενοχοποιητικά στοιχεία από τον ίδιον».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με τον οποίο «αυτές οι συκοφαντίες δεν διερευνήθηκαν και δημιούργησαν ένα νοσηρό περιβάλλον για να παίζουν διάφοροι φθηνό κομματικό παιχνίδι χωρίς κανόνες, εις βάρος της τιμής και της αξιοπρέπειας των προσώπων που κατασυκοφαντούνται και το χειρότερο εις βάρος της δικαιοσύνης».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι έναν χρόνο πριν οι κατηγορούμενοι δυσκολεύονταν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους καθώς τα ονόματα των μαρτύρων αλλά και οι ίδιες οι μαρτυρικές τους καταθέσεις δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. «Πλέον, η αποκάλυψη του ονόματος ενός μάρτυρα έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών (σ.σ της Νέας Δημοκρατίας), χαρακτηρίζει ως παράλογο μια φαρμακευτική εταιρεία να έχει προχωρήσει σε δωροδοκίες για την αύξηση των πωλήσεων των φαρμάκων, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας (σ.σ Μνημόνιο), οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 60%».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα Novartis: Γιατί η Ελλάδα ζήτησε να είναι υπό την αιγίδα της Eurojust η ανταλλαγή στοιχείων με τις ΗΠΑ;