ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα βρίσκεται στην μικροσκόπιο της γεραμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία μιλά για την αλλαγή στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η ‘πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης’. Όμως στο μεταξύ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια υπό ευρωπαϊκό ζυγό. Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος. Λέγεται ότι οι δυο τους τηλεφωνιούνται συχνά. Σε αντίθεση με την κορύφωση της ευρωκρίσης, όταν η καγκελάριος γινόταν δεκτή με αφίσες που είχαν πάνω τους τη σβάστικα και μαζικές πορείες, η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει την Πέμπτη σε μια φιλική υποδοχή στην Αθήνα.»
Στη συνέχεια η Handelsblatt σημειώνει ότι στο περιθώριο της επίσκεψης θα συζητηθεί και πάλι το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας. «Η καγκελάριος ενδέχεται να προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην αποκλίνει της μεταρρυθμιστικής του πορείας. Στην αρχή της χρονιάς ο πρωθυπουργός πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το δίκαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που η ΕΕ είχε ζητήσει. Επίσης ανέστειλε την περικοπή συντάξεων και διένειμε ως ‘κοινωνικό μέρισμα’ 710 εκατομ. ευρώ σε 1,4 εκατομ. οικογένειες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο για το επόμενο πακέτο βοήθειας»
Σε άλλο σημείο η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι «επιεικής» με την Ελλάδα –όπως και με άλλες χώρες της ευρωζώνης – κι αυτό, όπως γράφει, «παρά το ότι ο Τσίπρας έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων, που θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Αλλά ο Τσίπρας έχει επίσης μπροστά του προσεχώς και εκλογές. Και η καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο συμβιβασμός αυτός είναι που αναμένεται να ανοίξει στα Σκόπια την πόρτα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονότα από τα οποία η Δύση ελπίζει να επέλθει σταθεροποίηση στα ταραγμένα από διαμάχες Βαλκάνια. Η καγκελάριος θα επιδιώξει λοιπόν κατά την επίσκεψή της να συζητήσει μόνο εν συντομία για τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις –και θα περάσει γρήγορα στο επόμενο θέμα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανία: «Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δε συνδέεται με άλλα πολιτικά ζητήματα»