ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επί σειρά ετών, η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» απολαμβάνει μια μαζική και συνάμα… ανέξοδη διαφημιστική προβολή, η οποία «πηγάζει» από τις ανακοινώσεις για τις εξτρά οικονομικές παροχές που χορηγεί στους εργαζόμενους, στα τέλη της κάθε χρονιάς.
Αναμφίβολα τα παρεχόμενα «μπόνους» πιστοποιούν το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει για το εργατικό δυναμικό της η καλαματιανή εταιρεία, η οποία μετράει 130 χρόνια επιχειρηματικής ζωής. Αποτελεί επίσης κοινή παραδοχή ότι οι εξτρά παροχές, που έχουν γίνει θεσμός, έρχονται να συντηρήσουν τα υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι οι εργαζόμενοι που δεν χάνουν ούτε μία μέρα παρουσίας στη δουλειά τους φτάνουν στο… 84% του συνόλου.
Παράλληλα βέβαια η «Καρέλιας» φροντίζει να αναπτύσσει και κοινωφελή δράση, ενισχύοντας κάθε χρόνο οικονομικά, αρκετούς φορείς. Κίνηση η οποία δημιουργεί επίσης θετικό απόηχο, σε ό,τι αφορά την αυξημένη κοινωνική ευθύνη και την επιχειρηματική ηθική, που δείχνει η εταιρεία.
Όλα αυτά φυσικά επειδή και γίνονται αλλά και ανακοινώνονται, αποκτούν πολλαπλασιαστική επικοινωνιακή ισχύ για την «Καρέλιας». Υπενθυμίζοντας, με ηχηρό τρόπο κάθε φορά, το δικό της brand name, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, που νομοθετικά έχει εξοστρακίσει τη διαφήμιση τσιγάρων, έχοντας θεσπισμένα και άλλα αντικαπνιστικά μέτρα.
Προ ημερών και με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Καρέλια, οι εξτρά παροχές της καπνοβιομηχανίας για το 2018 ανέρχονται σε 3,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 3,2 εκατ. έχουν αποδέκτες τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν σε στήριξη κοινωνικών φορέων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, τα συνολικά «μπόνους» ήταν στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο των εργαζόμενων να αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.
Πώς φτάνουν στα 37.448 ευρώ το χρόνο
Πόσες όμως είναι οι συνολικές αποδοχές των όσων εργάζονται στην «Καρέλιας»;
Οδηγός για την απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι οι οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, για τη χρήση του 2017, καθώς η νέα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Στη συγκεκριμένη ετήσια χρήση, ο μέσος όρος των εργαζόμενων στην εταιρεία ήταν 479 άτομα, ενώ σε επίπεδο ομίλου ήταν 516.
Για μισθούς και ημερομίσθια οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έλαβαν το 2017 το μικτό και προ φόρων ποσό των 17,252 εκατ. ευρώ, ενώ με την ένδειξη λοιπές παροχές δόθηκαν άλλα 686 χιλιάδες ευρώ. Το σύνολο δηλαδή διαμορφώνεται στα 17,938 εκατ. ευρώ, στα οποία προφανώς ενσωματώνονται και τα «μπόνους». Το κόστος των οποίων εμφανίζεται να είναι μικρότερο από τα ανακοινωθέντα, αλλά πιθανότατα αυτό να οφείλεται σε λογιστικούς χειρισμούς των δαπανών.
Σε κάθε περίπτωση, με τα ποσά αυτά, οι ανά κεφαλήν μικτές αποδοχές για κάθε εργαζόμενο φτάνουν στα 37.448 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή στα 2.675 ευρώ ανά μήνα, με βάση τις 14 μισθοδοσίες του έτους (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας).
Οι ακαθάριστες αυτές αποδοχές κάνουν τους εργαζόμενους στην «Καρέλιας» να είναι πολύ ψηλά στην σχετική κλίμακα διαβάθμισης ανάμεσα στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Υπερτερούν μάλιστα των μικτών αποδοχών που έχουν οι εργαζόμενοι στις εμπορικές τράπεζες, αλλά απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα αμοιβών που έχουν εταιρείες, όπως για παράδειγμα είναι η Motor Oil…
Σαφέστατα τα δεδομένα της «Καρέλιας» είναι υπολογισμένα κατά μέσο όρο, γεγονός που αυτοδίκαια σημαίνει ότι ανάμεσα στους εργαζομένους υπάρχουν αποκλίσεις. Ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, ότι από το σύνολο των αποδοχών, τα Διευθυντικά στελέχη της καπνοβιομηχανίας έλαβαν το 2017 το ποσό των 2,875 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των δικαιούχων. Αυτό από μόνο του κατεβάζει τα πραγματικά επίπεδα των μικτών αποδοχών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από την γενική παραδοχή του μέσου όρου.
Με βάση πάντως την φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2017, οι καθαρές αποδοχές είναι σχεδόν 28% κάτω από τις μικτές. Στην περίπτωση της «Καρέλιας» τα δεδομένα φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκά, αφού τα χορηγούμενα «μπόνους» είναι καθαρά και απαλλαγμένα φόρων….
Για τους υπόλοιπους 37 εργαζομένους σε εταιρείες του ομίλου της καπνοβιομηχανίας, οι ετήσιες, μικτές αποδοχές είναι πιο χαμηλές, καθώς διαμορφώνονται στα 24.800 ευρώ.
Πηγαίνοντας πίσω στο 2009 που ήταν η πρώτη χρονιά της κρίσης, οι 474 εργαζόμενοι στην εταιρεία είχαν ετήσιες μικτές αποχές, που κατά μέσο αναλογούσαν στα 34.147 ευρώ για τον κάθε έναν. Τότε βέβαια η «Καρέλιας» είχε καταγράψει κέρδη 16,3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 η καθαρή κερδοφορία έφτασε στα 54,4 εκατ. ευρώ…
Σε όλα τα χρόνια της κρίσης η καπνοβιομηχανία έχει βγάλει καθαρά κέρδη 400 εκατ. ευρώ και έχει μοιράσει μερίσματα 215,6 εκατ. ευρώ πρό φόρων.
Εξ αυτών τα 204,8 εκατ. έχουν κατευθυνθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των… διχασμένων κληρονόμων.
Στα χαρτοφυλάκια των αδελφών Ανδρέα και Ευστάθιου Καρέλια, που μαζί με τη μητέρα τους, Βίκυ, ασκούν την (επιτυχημένη, όπως δείχνουν τα νούμερα) διοίκηση της εταιρείας, υπάρχει το 42,542% των μετοχών. Άλλο ένα 7,15% ελέγχεται από το κοινωφελές ίδρυμα «Καρέλια».
Στην αντίπερα όχθη, η Ιωάννα και η μητέρα της, Ασημίνα Καρέλια, έχουν αθροιστικά το 45,351% των μετοχών.