Βαρύ είναι το κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και δεν αποκλείεται σύντομα να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην μεταξύ τους συνεργασία. Η δυσαρέσκεια του Πάνου Καμμένου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όπως αποδεικνύεται και από το «κρυφτό» του αρχηγού των ΑΝΕΛ στο αίτημα του πρωθυπουργού για μεταξύ τους συνάντηση, στην οποία υπάρχει η προσδοκία ότι θα γίνει ξεκαθάρισμα των προθέσεών του. «Από προχτές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή ανησυχία, γιατί οι πρωτοβουλίες του κ. Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ για συζήτηση από κοντά. Ενδεχόμενο που ο ίδιος έχει αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες» ανέφεραν χθες πηγές των ΑΝΕΛ, αφού έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συναντήσει τον Πάνο Καμμένο.

 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πάντως, που σήμερα κυκλοφορεί με τίτλο «Πάνο, κάτσε φρόνιμα», η συνάντηση αυτή προβλέπεται να γίνει σήμερα «με αντικείμενο τη στάση του τελευταίου (σ.σ. του Πάνου Καμμένου) σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ τις επόμενες μέρες».

Χθες το βράδυ μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές της Κουμουνδούρου έλεγαν σε δημοσιογράφους πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους. Σημείωναν ότι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός Αθηνών και δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση των δύο αρχηγών, αλλά εμφανίστηκαν βέβαιοι πως «κάποια στιγμή, θα τα πουν».

Διαφορετική εκδοχή των γεγονότων έδωσαν πηγές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνάντηση από τον Πάνο Καμμένο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τελευταίος αρνήθηκε.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπου ενδέχεται να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα. Πάντως, οι ΑΝΕΛ είναι χωρισμένοι στα δύο, καθώς ο Θανάσης Παπαχρηστόπουλος δηλώνει πως θα πάει κόντρα στη γραμμή του κόμματος, η υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελόνη (η οποία δεν κατέχει βουλευτική έδρα) δηλώνει πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ τη σιωπή έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης και η υπουργός και βουλευτής Έλενα Κουντουρά.

Το παιχνίδι με την ψήφο εμπιστοσύνης

Το μήνυμα που έστειλε χθες η Πολιτική Γραμματεία ήταν πως σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει 151 και πλέον ψήφους, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και κάθε άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο. Επίσης, αφήνεται να εννοηθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πετώντας το μπαλάκι στη ΝΔ να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, την οποία δεν αποκλείουν να «γυρίσουν» σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» λένε από την Κουμουνδούρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. «Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρεται, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σίγουρη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε 151 βουλευτές για τις απαραίτητες ψηφοφορίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτική τρικυμία: Χωρισμένοι στα δύο οι ΑΝΕΛ, αβέβαιο το μέλλον της συγκυβέρνησης