ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και οι προηγμένες οικονομίες έχουν μειώσει βιομηχανικές θέσεις εργασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η άνοδος του ίδιου τομέα στην Ανατολική Ασία υπερκαλύπτει την απώλεια, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα την Ουάσινγκτον.
“Αυτός ο φόβος ότι τα ρομπότ έχουν εξαλείψει τις θέσεις εργασίας – αυτός ο φόβος δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία μέχρι στιγμής”, ανέφερε σε συνέντευξή της η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Pinelopi Koujianou Goldberg.
Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη 2019 είναι η πιο πρόφατη σε μια σειρά προσπαθειών από ακαδημαϊκούς, συμβούλους και κυβερνήσεις για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών στην απασχόληση. Παλαιότερες μελέτες συχνά προέβλεπαν ότι η αυτοματοποίηση θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργεί.
Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι η φύση της εργασίας στο μέλλον θα εξελιχθεί. Αν και οι τεχνολογικές πρόοδοι στον τομέα της αυτοματοποίησης αρχίζουν να χειρίζονται χιλιάδες καθήκοντα ρουτίνας και θα εξαλείψουν πολλές θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης στις προηγμένες οικονομίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργούν επίσης ευκαιρίες για διαφορετικές, πιο παραγωγικές και πιο δημιουργικές θέσεις εργασίας.
“Αυτή είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, υπήρξαν τρεις πριν, και σε κάθε περίπτωση κατορθώσαμε να επιβιώσουμε, επομένως δεν υπάρχει θέμα οι μηχανές να εξαλείψουν εντελώς τους ανθρώπους”, δήλωσε η Koujianou Goldberg.
Παρόλο που οι επιπτώσεις ήταν αμελητέες σε παγκόσμια κλίμακα, η έκθεση ανέφερε ότι το μερίδιο της βιομηχανικής απασχόλησης μειώθηκε κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη, καθώς οι εργαζόμενοι μετατοπίστηκαν από τη μεταποίηση στον τομέα των υπηρεσιών. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο αυξήθηκε σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Βιετνάμ, όπου αυξήθηκε από 9% το 1991 σε 25% το 2017.
Στο μέλλον, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να έχουν πολλές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, κυρίως λόγω της ανόδου της προσωρινής εργασίας, αντί να κρατούν μία θέση στον ίδιο εργοδότη επί δεκαετίες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Και διαφορετικές δεξιότητες θα είναι όλο και πιο σημαντικές, αναφέρει η έκθεση. Αντί για λιγότερο προηγμένες δεξιότητες που μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία, οι εργοδότες θα προσπαθούν όλο και περισσότερο να προσλαμβάνουν άτομα με προηγμένες γνωστικές δεξιότητες, όπως επίλυση σύνθετων προβλημάτων, ομαδική εργασία, συλλογιστική και επικοινωνιακό ταλέντο.
Για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση, οι κυβερνήσεις πρέπει να εγγυηθούν ένα καθολικό ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Μια επιλογή θα μπορούσε να συνεπάγεται την παροχή ασφάλισης ανεξάρτητα από την απασχόληση, δεδομένου ότι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι πιθανότατα θα περνούν από τη μία θέση στην άλλη.
Ένας σημαντικός τομέας ανησυχίας για την Παγκόσμια Τράπεζα είναι ο αντίκτυπος που θα έχουν οι τεχνολογικές μεταβολές στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και αλλού, ελπίζοντας να προσελκύσουν περισσότερο προηγμένα κράτη.
Στο παρελθόν, οι περιοχές αυτές μπορούσαν να βασίζονται στην ανάπτυξη των οικονομιών τους, εκμεταλλευόμενες τους χαμηλούς μισθούς στη χώρα τους και όντας ανοιχτές στο εξωτερικό εμπόριο. Ωστόσο, οι μισθοί είναι λιγότερο σημαντικοί αν οι μηχανές αντικαθιστούν περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των χωρών να καλύψουν τη διαφορά, δήλωσε η Koujianou Goldberg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία το 2019
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι εκλογές το 2019 θα μας πουν αν είναι η ώρα για μία παγκόσμια τάξη πραγμάτων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μανιαδάκης: Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από την χώρα. Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια σε γνώση των Αρχών (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ