ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το μυστήριο της παραίτησης
Προ 48 ώρων παραιτήθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Νίκος Κανελλόπουλος χωρίς στην ουσία να εξηγήσει τον πραγματικό λόγο. Απλά παραιτήθηκε. Ο κ. Κανελλόπουλος ηταν στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης της οικογένειας Κουτσολιούτσου και για αυτόν τον λόγο η παραίτηση του ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο κ. Κανελλόπουλος έλεγε στους μετόχους πως “το δ.σ. είναι εδώ για να κοιτάξει μπροστά, έχουμε αναλάβει τη διάσωση της Folli Follie. Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη σταδιακή ανάκαμψη του Ομίλου και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και προσπαθούμε καθημερινά”…
Και δεν είναι το μοναδικό μυστήριο. Ο τέως CEO της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μόνο τέως δεν είναι. Λέγεται οτι αυτός κινεί τα νήματα, αυτός δίνει εντολές.
Δεν είναι τυχαίο ότι με τις ψήφους της οικογένειας Κουτσολιούτσου επιτεύχθηκε η παραμονή του Τζωρτζη Κουτσολιούτσου στο νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie Group (FFG), αλλά και στο 5μελές Steering Committee της εταιρείας, αφού η πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στην κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισαν είτε να απέχουν, είτε να καταψηφίσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Μεταξύ αυτών που επέλεξαν την οδό της “αποχής” συγκαταλέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο όμιλος Fosun International, στρατηγικός εταίρος της FFG και δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου, με ποσοστό 16,37%.
Η Fosun εμφανίζεται να ψήφισε θετικά μόνον υπέρ της αλλαγής ελεγκτικής εταιρείας (με την PwC να αναλαμβάνει τη διενέργεια ελέγχου ειδικού σκοπού επί των οικονομικών καταστάσεων 2017) και της τοποθέτησης του Δ. Σούρμπη ως τακτικού ορκωτού ελεγκτή-λογιστή.
Κύκλοι της εταιρείας ανέφεραν πως έπειτα από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, ο κινεζικός όμιλος εμφανίζεται αποστασιοποιημένος, παρακολουθώντας παρ’ όλα αυτά τις εξελίξεις γύρω από την FFG αφού, πέραν των άλλων, διατηρεί εκπρόσωπο στο δ.σ., τον Haolei Zhang, ο οποίος κατέχει υπεύθυνη θέση συνολικά για τις δραστηριότητες της Fosun στην Ελλάδα.
Τα παλαιά στελέχη που στην ουσία διοικούν
Τo γεγονός τα μέλη της παλιάς διοίκησης που οδήγησαν την εταιρεία στη σημερινή κατάσταση, πηγαινοέρχονται ακόμη και παρατημένα στα γραφεία τους, έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί είναι σοβαροί οι λόγοι των παραιτήσεων αφού όλοι τους σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση του ομίλου, όσο και γιατί η εταιρεία σήμερα είναι σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο μετάβασης σε μια αμφίβολη επόμενη μέρα και η συνεχιζόμενη παρουσία τους δημιουργεί ερωτηματικά.
Σε μια περίοδο που επικρατεί ουσιαστικά κενό εξουσίας εν μέσω αλλαγής σκυτάλης και ενώ όλα τα σημαντικά θέματα είναι ανοικτά είναι πολλά αυτά που μπορεί να σημαίνει η συνεχιζόμενη πρόσβαση της πρώην διοίκησης στα γραφεία και τα στοιχεία της εταιρείας και το ότι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να το κάνουν δείχνει ότι έχουν ακόμη των έλεγχο με κάποιο τρόπο στις εξελίξεις. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Εμμανουήλ Ζαχαρίου και Ειρήνη Νιώτη.
Ζητείται ρευστότητα: Πρώτα εκποίηση ακινήτων, μετά σχέδιο αναδιάρθρωσης ή κατάρρευση
Τα εκκρεμή θέματα της εταιρείας είναι πολλά με κυριότερο το θέμα της εξασφάλισης ρευστότητας ώστε η εταιρεία να μην καταρρεύσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 όταν αναμένεται η επικύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η ένταξη της εταιρείας στον 106β. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα έχει καταφέρει να αποσπάσει τη συναίνεσή των ομολογιούχων προκειμένου να καταθέσει νέα αίτηση υπαγωγής της στον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106 δ. Όμως η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης από το Δικαστήριο, τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2019 και στο μεταξύ απαιτείται ρευστότητα προκειμένου η εταιρεία να μην καταρρεύσει.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η εταιρεία έχει περί τα 20,4 εκατ. ευρώ διαθέσιμα (το σύνολο αυτό περιλαμβάνει 4,2 εκατ. ευρώ που κατέχει η ίδια η εταιρεία, εκ των οποίων το 1,8 εκατ. ευρώ έχει δεσμευθεί), ενώ οι κεφαλαιακές της ανάγκες για το 2019 υπολογίζονται στα 60-80 εκατ. ευρώ.
Για να βρεθεί αυτή η ρευστότητα η μόνη λύση είναι η εκποίηση των ακινήτων της εταιρείας, δηλαδή η ελεγχόμενη διάθεσης ορισμένων ακινήτων, τα οποία δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένα αλλά και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως συμμετοχές της σε εταιρείες.
Προς το παρόν, τον άμεσο λόγο στην επόμενη μέρα της εταιρείας έχουν οι ομολογιούχοι που πρέπει να εγκρίνουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης από τις γενικές συνελεύσεις τους. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με τους συμβούλους ομάδας πιστωτών μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων που εκπροσωπούν το 27% των ομολόγων λήξεως το 2019, και των κατόχων ομολόγων, Schuldschein και τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβουν οι γενικές συνελεύσεις τους οι οποίες αναμένεται να συγκληθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα όμως για να εγκρίνουν οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το due diligence.
Η πρόταση αναδιάρθρωσης
Στο ίδιο πνεύμα ουσιαστικά της εκποίησης συμμετοχών είναι και η πρόταση αναδιάρθρωσης, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε επιγραμματικά από την εταιρεία και περιλαμβάνει τη μεταφορά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του ομίλου σε μια νέα εταιρεία, εκτός του υπάρχοντος ομίλου, τη “NewCo”, και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις θα παραμείνουν στον υπάρχοντα όμιλο “OldCo”. Η συναλλαγή αυτή θα επιδιώξει τη μείωση του συνόλου του μη εξασφαλισμένου δανεισμού σε ποσό, το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί, όσον αφορά την NewCo και την OldCo.
Με βάση πάντα το προτεινόμενο σχέδιο, η “NewCo” θα έχει την εξής δομή: την OpCo Group – συστηνόμενη με στόχο τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, την AssetCo Group – συστηνόμενη με στόχο τη διαχείριση των ακίνητων και των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης προβλέπεται έκδοση νέων δανειακών μέσων προς μερική αντικατάσταση των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η NewCo· και έκδοση μετοχών της TopCo προς μηδενισμό του υπολοίπου των αναληφθεισών υποχρεώσεων.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, προτείνεται ο διαχωρισμός του ομίλου σε τέσσερις ξεχωριστούς τομείς, ο καθένας με τη δική του διεθνή διοικητική ομάδα, Οι τέσσερις τομείς θα είναι: η Folli Follie, η Links of London, τα Καταστήματα μόδας και πολυκαταστήματα και ο τομέας των Καλλυντικών.
Η περίπτωση κατάρρευσης: Οι μεγάλοι χαμένοι οι μέτοχοι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης για οποιοδήποτε λόγο δεν πετύχει απομένει το σενάριο κατάρρευσης της εταιρείας.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα προχωρήσει η διαδικασία πτώχευσης του ομίλου και τότε θα εισπράξουν τις απαιτήσεις τους οι κάτοχοι τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος είναι εξασφαλισμένος επί των μετοχών του ομίλου στα Αττικά Πολυκαταστήματα, όπως και οι ενυπόθηκοι δανειστές. Οι μη εξασφαλισμένοι δανειστές της εταιρείας (μητρικής του Ομίλου), θα λάβουν λιγότερα από 10 λεπτά ανά ευρώ απαίτησης, ενώ οι μέτοχοι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβουν τίποτα.
Περιττό να τονίσουμε το μέγεθος της δυσφήμισης για την ελληνική κεφαλαιαγορά αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφού θα πληγεί η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οριστικά.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας που συγκροτήθηκε, μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Κανελλόπουλου, εκ νέου σε σώμα ως εξής:
- ΑΒΡΑΑΜ ΓΟΥΝΑΡΗΣ – Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΝΑΡΚΙΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
- KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΟΝΤΑΣ – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ – Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ – Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- ΖHANG HAOLEI – Μη Εκτελεστικό Μέλος
Στην περίπου τριαντακονταετή πορεία του στην αγορά, ο Α. Κ. Γούναρης κατείχε θέσεις ευθύνης σε μία ευρεία γκάμα κλάδων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, στο δημόσιο τομέα ήταν Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών για 3 χρόνια και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παλαιότερα διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων στον τομέα των μεταφορών (ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ) για 5 χρόνια.
Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος όπου διασφάλισε την επιτυχή έκβαση της πώλησής της, ενώ παλαιότερα κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις στο χώρο των επενδύσεων και της χρηματοοικονομίας στην Barclays και την HSBC μεταξύ άλλων οργανισμών. Το εύρος και η ποικιλία της διοικητικής του εμπειρίας με έμφαση στις αναδιαρθρώσεις και τη διαχείριση μεταβατικών καταστάσεων δημιουργήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και πλέον θεωρείται ειδικός στη διαχείριση πολλαπλών stakeholders σε απαιτητικούς τομείς της οικονομίας. Είναι κάτοχος MBA και BS – Finance από το University of Nevada, Reno.
Τη θέση του παραιτηθέντος κυρίου Κανελλόπουλου ως μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής κατέλαβε εφεξής το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κύριος Ανδρέας Κουτούπης.
Η νέα σύνθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας έχει ως εξής:
- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΆΚΗΣ – Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής
- ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ – Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής
- ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ – Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- WSJ: Την Μπρουκ Ρόλινς φέρεται να επιλέγει τελικά ο Τραμπ για το Υπουργείο Γεωργίας
- Ο ταλαντούχος Mr Φάις και οι νέες επενδύσεις του ομίλου
- Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών σε όλη τη χώρα
- Φιντάν: Το Αιγαίο να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας