ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και η πλήρης άρση των capital controls είναι οι δύο απαραίτητες σφραγίδες στο διαβατήριο της Ελλάδας για να βγει στις αγορές.
Το μεγάλο απόθεμα των 85 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων «τραβάει» προς τα κάτω την ελληνική οικονομία, ενώ οι περιορισμοί που εξακολουθούν να υφίστανται στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα.
Τα capital controls μαζί με τα «κόκκινα» είναι ο λόγος που για τη χαμηλή αξιολόγηση των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η αξιολόγηση των τραπεζών –παρότι όλοι παραδέχονται ότι είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες- είναι χαμηλότερη από της χώρας. Αντίθετα στην αρχή της κρίσης η βαθμολογία των τραπεζών ήταν υψηλότερη από αυτή της ελληνικής οικονομίας.
Το πρόβλημα λοιπόν ζητά λύση και οι ελληνικές τράπεζες το 2019 θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων δανείων», ωστόσο αυτές οι κινήσεις αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στα ίδια κεφάλαια τους.
Η επιτυχής διευθέτηση των προβληματικών χαρτοφυλακίων είναι προαπαιτούμενο, διότι στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν καταφέρουν να σταθεροποιηθούν, τότε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ στο βάθος υπάρχει και χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από το να χρειαστεί η χώρα νέα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 84,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 46,7% των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων και καθιστά σαφές ότι τα προβληματικά δάνεια αποτελούν «κίνδυνο» για την ελληνική οικονομία.
Ανάμεσα στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν το 2019 για τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών είναι και η εντατικοποίηση των πλειστηριασμών, καθώς ο σχεδιασμός θέλει 30.000 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί μέσα στο έτος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ –σημειώνει η Handelsblatt-, επεξεργάζονται με την τεχνική υποστήριξη της JP Morgan τη δημιουργία μιας «bad bank» όπου θα μεταφερθούν «κόκκινα δάνεια» περίπου 15 δισ ευρώ και στη συνέχεια θα γίνουν τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο θα βρει σύμφωνη την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, μιας και προσανατολίζεται σε παρόμοιο που αφορούσε ιταλικές τράπεζες. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ποιος θα επενδύσει στους εν λόγω τίτλους αν ληφθεί υπόψη το κακό αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η πώληση του πακέτου «Jupiter» έναντι 337,1 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περισσότερα από τα δάνεια που «πρασινίζουν» τα νέα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργούνται
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σχέδιο Intesa στις ελληνικές τράπεζες: Μαζί με τα δάνεια φεύγει και το προσωπικό