• Ελλάδα

    Χάρης Θεοχάρης: Γιατί του ταιριάζει ο Κυριάκος;

    Χάρης Θεοχάρης


    Το «διαζύγιο» του Χάρη Θεοχάρη με το Ποτάμι κάθε άλλο παρά απροσδόκητο ήταν. Οι διαφωνίες του με τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν γνωστές εδώ και καιρό, και μάλιστα τις είχε εκφράσει ο ίδιος με έντονο τρόπο στο συνέδριο του κόμματος, ζητώντας την παραίτηση του επικεφαλής του Ποταμιού – αλλά τελικά κατέληξε να αποχωρήσει ο ίδιος από το Ποτάμι με αιχμές για λάθη από την ηγεσία του κόμματος. Μετά την εξέλιξη αυτή, δύο είναι τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις: Πρώτον, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Χάρη Θεοχάρη; Και δεύτερον, τι σημαίνει η αποχώρησή του για το Ποτάμι;

    Τι κρύβει; 

    Ως προς το πρώτο ερώτημα, τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε θα ιδρύσει δική του πολιτική κίνηση, είτε θα ενταχθεί σε κάποιο άλλο κόμμα (λογικά, το μόνο κόμμα στο οποίο θα μπορούσε να «ταιριάξει» είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη) – το να μείνει εκτός πολιτικής δείχνει μάλλον απίθανο. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά και τα δύο ενδεχόμενα, αλλά μάλλον κάτι κρύβει – δεν είναι τυχαίες οι κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του το Ποτάμι με ανακοίνωσή του, ότι ενώ ήταν ακόμα βουλευτής του κόμματος επιχειρούσε να «στρατολογήσει» στελέχη του Ποταμιού στη νέα πολιτική κίνηση που φέρεται να σχεδιάζει. Αν όντως αυτό ισχύει, είναι φανερό ότι ο Χάρης Θεοχάρης αργά ή γρήγορα θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα, στο οποίο πιθανότατα θα προσελκύσει νυν και πρώην στελέχη του Ποταμιού – άγνωστο πόσα και ποια μπορεί να είναι αυτά.

    Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία μερίδα πολιτών που βλέπουν με συμπάθεια τον Χάρη Θεοχάρη, αποτιμώντας θετικά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και πιστώνοντάς του ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να διορθώσει παθογένειες της ελληνικής οικονομίας όσο βρισκόταν σε αυτό το πόστο. Είναι βέβαια αμφίβολο το αν αυτοί οι συμπαθούντες είναι αρκετοί για να στηρίξουν δυναμικά ένα κόμμα με επικεφαλής τον Χάρη Θεοχάρη

    Όσο για το «φλερτ» με τη Νέα Δημοκρατία, δε φαίνεται καθόλου απίθανο ενδεχόμενο. Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος ουσιαστικά άνοιξε τις «πόρτες» της Νέας Δημοκρατίας σε ανθρώπους του κεντρώου χώρου, και δεν είναι μυστικό ότι οι ιδέες του Χάρη Θεοχάρη βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του προέδρου της ΝΔ. Ίσως σύντομα να έχουμε κάποια προσέγγιση μεταξύ των δύο – μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν πως ο Χάρης Θεοχάρης είναι ήδη με το ένα πόδι στη ΝΔ.

    Πάμε τώρα στα του Ποταμιού, που ήδη πιέζεται από τις «χαμηλές πτήσεις» του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και η αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη, έστω κι αν ήταν αναμενόμενη, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, που ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία μοιάζει να έχει μπει στην «πρέσα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χάνοντας ψηφοφόρους και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

    Ήδη το Ποτάμι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για συνεργασία σε έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο, όμως δε συμφωνούν όλοι στο Ποτάμι με αυτήν την προσέγγιση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το κόμμα θα έπρεπε να προσεγγίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο λόγω της μεγάλης δυναμικής που φαίνεται πλέον να διαθέτει, αλλά και επειδή είναι ίσως το μόνο κόμμα που έχει την ίδια θέρμη με το Ποτάμι για τις απαραίτητες βαθιές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις που απεχθάνεται η σημερινή κυβέρνηση (με την οποία η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται να «φλερτάρει» κρυφά).

    Η αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα επιταχύνει τις εξελίξεις στο Ποτάμι, οι οποίες θα καθορίσουν και το μέλλον του: αν δηλαδή θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο κόμμα (με ορατό τον κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές), αν θα συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε έναν κεντροαριστερό πόλο, ή αν θα κάνει τη «στροφή» προς τη Νέα Δημοκρατία.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Άρθρο “ταφόπλακα” από την Guardian για την Ελλάδα – Ξανά μπροστά μας το Grexit



    ΣΧΟΛΙΑ