ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Τα σκληρότερα χτυπήματα της τελευταίας τετραετίας έχουν υποστεί οι ελληνικές μετοχές στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, που ολοκληρώνεται σε… δυόμιση συνεδριάσεις, με υπολογιζόμενη την ημιαργία της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Από την αρχή του 2018 και μετά από 246 μέρες διαπραγμάτευσης, η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών έχει μειωθεί κατά 9,3 δισ. ευρώ. Στο ίδιο αυτό διάστημα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος αποτελεί τη βιτρίνα της ελληνικής αγοράς και απαρτίζεται από 60 μετοχές, έχει κάνει μεγάλη βουτιά χάνοντας το 24,15% της αξίας του. Με την εικόνα του να παραπέμπει ευθέως σε έναν γκρεμό, σκεπασμένο με λουλούδια… Και αλίμονο σε όποιον δεν είναι σε θέση να διακρίνει έγκαιρα το κενό, που χάσκει κάτω απ’ τα πόδια του…
Σε κάθε περίπτωση και εν μέσω του αρνητικού επενδυτικού κλίματος που στιγματίζει τη χώρα, οι 41 από τις 60 μετοχές, οι οποίες συνθέτουν τον βασικό και συνάμα πιο αναγνωρίσιμο χρηματιστηριακό δείκτη, έχουν χάσει περί τα 9 δισ. ευρώ. Εκ των οι απώλειες στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αγγίζουν τα 4,8 δισ. ευρώ αθροιστικά.
Ωστόσο, στη χρηματιστηριακή πραγματικότητα δεν υπάρχει μόνο η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Διότι η αγορά έχει και την φωτεινή της όψη. Η οποία και «μεταδίδεται» από τους εισηγμένους επιχειρηματίες, που έχουν καταφέρει να πάνε κόντρα στην καταστροφική πτώση των αποτιμήσεων.
Εν συνόλω είναι 19 οι μετοχές των εταιρειών που ναι μεν συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, αλλά κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από εκείνον, παρουσιάζοντας άνοδο στις τιμές τους. Έτσι, σε μια χρονιά εκτεταμένης απαξίωσης, οι επιχειρηματίες- Survivor όχι μόνο έχουν καταφέρει να βγούν αλώβητοι από την χρηματιστηριακή κρίση, αλλά και να αναδειχθούν σε «κροίσους» των υπεραξιών… Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν ότι οι 19 επιχειρήσεις που «νικάνε» τον Γενικό Δείκτη έχουν ενισχύσει τη συνολική, χρηματιστηριακή τους αξία κατά 939,7 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2018.
Οδηγούν την κούρσα των υπεραξιών
Στη θέση του οδηγού βρίσκεται η Τέρνα Ενεργειακή, του επιχειρηματικού ομίλου του Γιώργου Περιστέρη. Οι πυκνές του οποίου με άξονα την αναπτυξιακή πορεία, μεταφράζονται σε άνοδο της μετοχής κατά 30,84% από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της Τέρνα Ενεργειακής να έχει ενισχυθεί κατά 175,2 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας τώρα στα 657,3 εκατ. ευρώ.
Η Μότορ Όιλ, που αποτελεί την επιχειρηματική ναυαρχίδα της εμβληματικής οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη έχει ενισχύσει τη χρηματιστηριακή της αποτίμηση κατά 168,3 εκατ. ευρώ. Η πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία αποφάσισε να διευρύνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στη Ελλάδα, έχει κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ. Η μετοχή κερδίζει 8,09% και είναι η μοναδική που κινείται ανοδικά, από τις 10 μεγαλύτερες εισηγμένες που έχουν χρηματιστηριακή αξία άνω του ενός δις ευρώ…
Στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς από το CVC Capital, το «Υγεία», ως θυγατρική του ομίλου της MIG, πήγε 118,9 εκατ. ευρώ ψηλότερα. Το «χαρτί» κέρδισε 69,34% αλλά πλέον η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την έξοδο από το χρηματιστηριακό «ταμπλό».
Στα 99,9 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υπεραξίες των Πλαστικών Κρήτης, συμφερόντων των αδελφών Μιχάλη και Εμμανουήλ Λεμπιδάκη. Με την μετοχή να ενισχύεται κατά 39,46% εντός του έτους και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται τώρα στα 353,1 εκατ. ευρώ.
Ξεπέρασε το φράγμα του μισού δισ. η «Σαράντης», συμφερόντων των αδελφών Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη. Το ποσοστό ανόδου 17,63% που έχει η μετοχή, μεταφράζεται σε άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας κατά 77,9 εκατ. ευρώ.
Η έκπληξη της χρονιάς και οι άλλες δυνάμεις
Ο Ευάγγελος Χαϊδάς της «Ικτίνος Μάρμαρα» έχει κάνει την έκπληξη της χρονιάς, καθώς η μετοχή έχει κάνει ανοδικό άλμα 118,47% από την αρχή του έτους. Είναι η μετοχή που καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη, από κάθε άλλη του Γενικού Δείκτη. Κέρδη που έχουν προσθέσει 75,1 εκατ. στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
Ανοδική τροχιά ακολουθεί και η QUEST Συμμετοχών του Θεόδωρου Φέσσα, που είναι και πρόεδρος του ΣΕΒ. Η κατά 42,78% άνοδος της μετοχής, έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας 49,4 εκατ. ευρώ ψηλότερα.
Ενισχυμένη κατά 44,9 εκατ. ευρώ είναι η κεφαλαιοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι του Παναγιώτη Τσινάβου. Με τη μετοχή της εταιρείας να έχει αποκομίσει ποσοστιαία κέρδη 45,18%.
Με 41,83% «τρέχει» από την αρχή του 2018 το «χαρτί» του πολυμετοχικού Ιασώ, για το οποίο η αγορά περιμένει να γίνει δημόσια πρόταση εξαγοράς από αμερικανικό Fund. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι πλέον στα 142,3 εκατ. ευρώ, καθώς έχει κερδίσει 41,9 εκατ. ευρώ.
Στα 80,8 εκατ. ευρώ έχει αναρριχηθεί η αποτίμηση της FLEXOPACK των αδελφών Σταμάτη και Γιώργου Γκινοσάτη, κερδίζοντας 18,1 εκατ. ευρώ, με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Για τη μετοχή, η ποσοστιαία άνοδος είναι 28,97%.
Η μετοχή της εταιρείας «Καράτζη» , συμφερόντων του Κρητικού επιχειρηματία Αντώνη Καράτζη, έχει αποκομίσει κέρδη 17,65%. Με συνέπεια να ενισχυθεί κατά 13,2 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αποτίμηση.
Στα 262 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΘ, το πλειοψηφικό «πακέτο» του οποίου είναι υπό τον έλεγχο γαλλογερμανικού σχήματος, με συμμετοχή και του Ιβάν Σαββίδη. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς το «χαρτί» του ΟΛΘ είναι 5,26% πάνω και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας 13,1 εκατ. ευρώ ψηλότερα.
Το ράλι ανόδου και το «νέο αίμα»
Κατά 11,2 εκατ. ευρώ έχει βελτιωθεί η χρηματιστηριακή αποτίμηση της «Κέκροψ» οποία εκφράζονται συμφέροντα των ομίλων ΓΕΚ και Ιντρακόμ (Περιστέρης, Κόκκαλης). Η μετοχή έχει κάνει ράλι ανόδου 73,08% από την αρχή της εφετινής, καθώς έχουν αναθερμανθεί οι προσδοκίες για το νομικό ξεμπλοκάρισμα της ακίνητης περιουσίας της.
H είσοδος «νέου αίματος» στο μετοχικό της σχήμα, κράτησε ζεστό το ενδιαφέρον για την «Π. Πετρόπουλος» συμφερόντων της ομώνυμης οικογένειας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέβει κατά 10,3 εκατ. καθώς η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 28,19%.
Κέρδη 30,05% από την αρχή της εφετινής χρονιάς καταγράφει η μετοχή της Space Hellas, συμφερόντων των οικογενειών Σπύρου και Γιάννη Μανωλόπουλου, καθώς και του Παναγιώτη Μπέλλου. Στη διάρκεια του 2018 η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 7,6 εκατ. ευρώ.
Για την MLS του Γιάννη Καματάκη, η κεφαλαιοποίηση έχει ανέβει κατά 5,4 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή κερδίζει 10,33% από τη αρχή της εφετινής χρονιάς.
Στα 239,6 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Cenergy, του ομίλου Βιοχάλκο, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου. Η μετοχή είναι 2,11% πάνω, ποσοστό που μεταφράζεται σε ενίσχυση της χρηματιστηριακής αποτίμησης κατά 2,5 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες Reds (θυγατρική της Ελλάκτωρ των αδελφών Καλλιτσάντση) και «Μύλοι Λούλη» της ομώνυμης επιχειρηματικής οικογένειας, συμπληρώνουν το «παζλ» των κερδοφόρων μετοχών του Γενικού Δείκτη. Η μεν πρώτη έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 6,08% βελτιώνοντας κατά 2,5 εκατ. ευρώ τη χρηματιστηριακή της αξία. Η δεύτερη είναι 3% ψηλότερα, και συνάμα 1 εκατ. ευρώ πιο πάνω σε κεφαλαιοποίηση.
Από την ερχόμενη Πέμπτη οι δύο αυτές μετοχές, μαζί με εκείνες του Υγεία, της «Κλουκίνας» και της Έλαστρον, δεν θα μετέχουν στο Γενικό Δείκτη. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του οποίου θα αντικατασταθούν από τις Intercontinental, A.S Company, Profile, Εκτέρ και Παπουτσάνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η έκθεση Ντράγκι
- Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες άνω του 1% μετά το sell off στη Wall Street – Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο DAX
- Ισπανία: Η Βουλή κατήργησε τον έκτακτο φόρο του Σάντσεθ στις εταιρείες ενέργειας
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr