ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα πυρά του κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Σάλλιβαν στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, έστρεψε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «δεν ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των ‘Μακεδόνων’ πολιτών».
Το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών επικρίνει τις δηλώσεις του κ. Σάλλιβαν, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της ”Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Θα θέλαμε να επαναφέρουμε τον Αμερικανό αξιωματούχο στο πεδίο της πραγματικότητας. Πρώτον, την σαφή βούληση των ”μακεδόνων” πολιτών ανέδειξε η αποτυχημένη έκβαση του δημοψηφίσματος στην βαλκανική δημοκρατία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε την επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές με αντάλλαγμα την αλλαγή της κρατικής ονομασίας και την απάρνηση των εθνικών τους συμφερόντων».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν παρών στο κτίριο της Συνέλευσης της ΠΓΔΜ «για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα» ότι «χρησιμοποιήθηκαν βρώμικοι χειρισμοί, εξαγορά και εκβιασμοί βουλευτών», που έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη.
«Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα πολιτικά παλκοσένικα των Σκοπίων με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζάεφ: Πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών η συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή τρεις από τις επτά «αλβανικές» τροπολογίες