ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η σεξουαλική κορύφωση προϋποθέτει έναν περίπλοκο συντονισμό του μυαλού, της ψυχής και του σώματος. Για να επιτευχθεί ο συντονισμός αυτός και να επέλθει ο πολυπόθητος οργασμός, θα πρέπει όλα να πηγαίνουν «ρολόι».
Η αδυναμία κορύφωσης είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των γυναικών. Συχνά, μάλιστα, υποκύπτουν στο φόβο της απόρριψης από το σύντροφο και τελικά προσποιούνται, ενώ πολλές βιώνουν συναισθήματα απογοήτευσης και μειονεκτικότητας. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες που δεν αισθάνονται την ανάγκη να έχουν οργασμό σε κάθε ερωτική επαφή. Οι αναφορές αυτές οδηγούν στο ανατρεπτικό συμπέρασμα, ότι η απόλαυση της ερωτικής δραστηριότητας, χωρίς να φθάνει μια γυναίκα σε οργασμό, δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα.
Τι είναι ο οργασμός
Αντικειμενικά, έχει πλέον γίνει αποδεκτό πως ο οργασμός βιώνεται ως μεγάλη ευχαρίστηση, που αποδίδεται στη χαλάρωση που τελικά ακολουθεί την ένταση του σεξουαλικού ερεθισμού. Μία γυναίκα, θεωρείται ότι πάσχει από προβλήματα οργασμού όταν, είτε δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό (δεν μπορούσε ποτέ ή παρουσίασε το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής της ζωής), είτε το επιτυγχάνει με μεγάλη δυσκολία, παρόλο που υπάρχει σεξουαλική επιθυμία. Ο τελευταίος αυτός παράγοντας θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί, αφού ο οργασμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προϊόν «καταναγκαστικού έργου».
Πιθανές αιτίες
Οι αιτίες των προβλημάτων οργασμού μπορεί να είναι είτε οργανικές, είτε ψυχολογικές. Ωστόσο, οι περιπτώσεις που οφείλονται σε οργανικές αιτίες είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που οφείλονται σε ψυχολογικές.
Οργανικές
Ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης, παχυσαρκία, αγγειακά και νευρολογικά νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας), χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. υστερεκτομή), άλλα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη επιθυμίας, πόνος κατά την επαφή).
Φαρμακευτικές θεραπείες (π.χ. φάρμακα για την υπέρταση, αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικα).
Καταχρήσεις ουσιών (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ).
Διαδικασία της γήρανσης (φυσιολογικές αλλαγές στην ανατομία, τις ορμόνες, το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα).
Ψυχολογικές
Προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. άγχος, κατάθλιψη).
Πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Υποσυνείδητος ή/ και συνειδητός φόβος (π.χ. απώλειας ελέγχου, εγκυμοσύνης, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων).
Έλλειψη αυτοπεποίθησης
«Τραυματικές» πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες
Σχέση με το σύντροφο (έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη εμπιστοσύνης κοκ).
Ο ρόλος του EQ
Το EQ (κατά το IQ) είναι ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης των ατόμων και όπως δείχνει παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, έχει σημαντική σχέση με τη συχνότητα οργασμού. Με τον όρο «συναισθηματική νοημοσύνη» χαρακτηρίζεται η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα, τόσο τα δικά του όσο και των άλλων, να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό 2.000 δίδυμων γυναικών και ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο King’s College, στο Λονδίνο, έδειξε πως οι γυναίκες που είναι πιο ολοκληρωμένες συναισθηματικά, μπορούν και έχουν περισσότερους οργασμούς. Μάλιστα λέγεται πως το EQ είναι απαραίτητο για τη διαχείριση κάθε μορφής σχέσης. Όταν, λοιπόν, ο δείκτης είναι υψηλός, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κατάλληλης σχέσης που τελικά θα επιτρέψει στη γυναίκα να κορυφώσει ευκολότερα και συχνότερα.
Ο μύθος περί κλειτοριδικού, (μετά από ερεθισμό της κλειτορίδας) και κολπικού οργασμού (μετά από ερεθισμό των τοιχωμάτων του κόλπου), έχει καταρριφθεί επιστημονικά εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, όμως, οι απόψεις αυτές εξακολουθούν, για κάποιους, να υπάρχουν. Οι γνωστοί ερευνητές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας Masters & Johnson έχουν δείξει εδώ και χρόνια ότι, από νευροφυσιολογικής πλευράς, ο οργασμός είναι ένας και μοναδικός, και απλά συμπεριλαμβάνει τις δύο συνιστώσες.
Εξάλλου, όλο και νεώτερα δεδομένα αποδεικνύουν πως ο οργασμός μπορεί να προκληθεί ακόμα και χωρίς να υπάρχει ερεθισμός των γεννητικών οργάνων, όπως εξαιτίας φαντασιώσεων, με ερεθισμό της θηλής του μαστού κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξε η από 30ετίας ερευνητική εργασία της Kaplan, ο οργασμός ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο νευροφυσιολογικό τρόπο, ανεξάρτητα τελικά από το ποιο σημείο του γυναικείου σώματος, είναι αυτό που ερεθίζεται.
Ένας είναι αρκετός;
Παρόλο που ο άνδρας, μετά την οργασμό (ταυτίζεται χρονικά με την εκσπερμάτιση) χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, μέχρις ότου μπορέσει να έχει ξανά στύση, δεν ισχύει το ίδιο και για τη γυναίκα. Ένας νέος σεξουαλικός ερεθισμός, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει και νέο οργασμό. Όμως αυτή την πολυ-οργασμική δυνατότητα δεν την έχουν όλες οι γυναίκες. Αλλά και όλες οι γυναίκες δεν επιθυμούν να έχουν απαραίτητα πολλαπλούς οργασμούς. Όπως δείχνουν οι καταγραφές, οι περισσότερες είναι απόλυτα ικανοποιημένες με έναν και μόνο οργασμό, ιδίως όταν προκύπτει από την επαφή με έναν ερωτικό σύντροφο με τον οποίο έχουν βαθιά συναισθηματική σχέση.
Υπάρχει λύση;
Αν είστε ευχαριστημένη με την «κορύφωση» της σεξουαλικής σας δραστηριότητας δεν υπάρχει καν πρόβλημα. Αν, όμως, ενοχλείστε από την έλλειψη οργασμού καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Η αντιμετώπιση των οργανικών αιτιών, η ψυχοθεραπεία και η σεξουαλική θεραπεία, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματός σας. Αν μόνη σας φτάνετε με ευκολία στην «κορυφή» ξεκινήστε από τα απλά: καθοδηγήστε το σύντροφό σας στα σωστά σημεία, χωρίς άγχος και αναστολές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικά για γυναίκες: Πώς να αντιμετωπίσετε τα… απρόοπτα στο σεξ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HIV: 10 ερωτήσεις για τη λήψη επείγουσας προφυλακτικής θεραπείας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και οι άνδρες παθαίνουν κατάθλιψη μετά το σεξ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Novo Nordisk: Βούλιαξε 27% η μετοχή της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του νέου φαρμάκου της για απώλεια βάρους
- Aυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 έως 95 km/h στη Γερμανία!
- Credit Suisse: Ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευση; Κόλαφος η έκθεση του ελβετικού κοινοβουλίου
- Τσιάρας: Εγκρίθηκαν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών οι αλλαγές στη νέα ΚΑΠ – Τι αφορούν