ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την αθώωση των μελών της οικογένειας του Παύλου Ψωμιάδη, αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των κατηγορουμένων, έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη για απάτες στα ασφαλιστήρια συμβόλαια της εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια». Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του εκλιπόντος επικεφαλής της Ασπίδος, στο στάδιο της ανάκρισης, είχαν παραμείνει, ως προσωρινά κρατούμενοι, στη φυλακή για περίπου 11 μήνες. Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, κατέληξε στην ετυμηγορία της αθώωσης τόσο της οικογένειας Ψωμιάδη όσο και ακόμα 9 από τους συνολικά 14 κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με τους δικαστές, δεν στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που κατά το κατηγορητήριο, δρούσε από το 2000 έως και το 2010, της απάτης, της υπεξαιρέσης και της πλαστογραφίας σε βάρος επενδυτών και εταιρειών του Ομίλου.
Κατά το κατηγορητήριο ο Παύλος Ψωμιάδης είχε εξαπατήσει 37.014 ασφαλισμένους, οι οποίοι κατέβαλαν συνολικά 248.322.729,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Δύο ένοχοι
Μόνο δύο κατηγορούμενοι φέρουν -κατά τους δικαστές- ευθύνη για αξιόποινες πράξεις.
Πρόκειται για τους υπεύθυνους επενδύσεων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ. Κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 και 7 ετών αντίστοιχα, για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή μεχρι το εφετείο τους.
Ικανοποίηση από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Για την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης Θανάσης Βαρλάμης δήλωσε: «Ήταν μία διαδικασία που εξέτασε όλα τα περιστατικά με αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και σε βάθος». Για δικαίωση της οικογένειας Ψωμιάδη μίλησε και ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Αλετρας.
«Το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2013, για την οικογένεια του θανόντος Παύλου Ψωμιάδη ξεκίνησε ο “Γολγοθάς” της , ο οποίος έληξε αισίως την 12/12/2018, πέντε έτη μετά από την εκκίνησή του.
Με την εν λόγω απόφαση, η οποία θα αποτελέσει σαφώς νομικό δεδικασμένο, τόσο για την νομική της αντιμετώπιση, όσο και για την πληρότητά της, ετέθησαν οι βάσεις για την “διαφορετική” νομική αντιμετώπιση, της ποινικής ευθύνης της οικογένειας, με την ευρεία έννοια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πράξεις, ποινικές ή μη, του πατέρα και υπευθύνου δραστηριοτήτων.
Είναι εμφανές ότι η εν λόγω απόφαση, δικαίωσε την οικογένεια του θανόντος, τα τέκνα και τη σύζυγο αυτού, καθώς τα προηγούμενα έτη, η “τιμωρία” τους, για το συγγενικό δεσμό τους με το θανόντα Π. Ψωμιάδη, ήταν συνολική, προσωπική, ηθική, ψυχολογική, περιουσιακή, διαμόρφωσε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις, δημιουργώντας ένα αναπόδεικτο, μέχρι τότε, επιβαρυντικό κλίμα, όπου μετρήθηκαν μόνο απουσίες και όχι παρουσίες.»