ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Υπο την πίεση των νομικών τους συμβούλων καθώς τα περιθώρια πλεον έχουν στενέψει πολύ , αποφάσισαν να επιστρέψουν απο το μακρυνό Χονγκ Κονγκ στην Αθήνα, τα τέως αφεντικά της αμαρτωλής Folli Follie. H Καίτη και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Όπως ειναι γνωστό στους δύο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακούργημα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη εναντίον του δημοσίου) ενώ τους έχει απαγορευθεί η έξοδος απο την χώρα. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αναχώρησε για το εξωτερικό λίγες ημέρες πριν του ασκηθούν οι ποινικές διώξεις ενώ η κ. Κουτσολιούτσου απουσιάζει αρκετές εβδομάδες. Για την ακρίβεια τα τέως αφεντικά της Folli Follie που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο της FF, προσγειώνονται στο Ελευθέριος Βενιζέλος το μεσημέρι της Πέμπτης στις 15:25 με την πτήση της Emirates απο το Ντουμπάι. Η κίνηση των δύο, των οποίων εχουν παγωσει τα περουσιακά τους στοιχεία διεθνώς, να επιστρέψουν στην Αθήνα αποδεικνύει δίχως άλλο οτι, δεν είναι ύποπτοι φυγής ενώ πρέπει να προετοιμαστούν για την απολογία τους στο ανακριτή καθώς υπάρχει ισχυρό το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Φυσικά είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος οτι δεν θα επέστρεφαν στην Ελλάδα.
Υπο τις παρούσες συνθήκες ο ανακριτής που θα χρεωθεί την υπόθεση , αφού μελετήσει το ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο πόρισμα των 132 σελίδων του εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση, θα καλέσει τα 3 μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Καίτη , Δημήτρης και Τζώρτζης) και τα υπόλοιπα 11 στελέχη της Folli Follie (συνολικά 14) εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Χρονικά η διαδικασία εκτιμάται οτι θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου του 2019.
Στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν θα προφυλακισθούν κάποιοι απο αυτούς η όχι.
Όπως έχει γράψει το mononews οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας ειναι μεταξύ των κορυφαίων (και ακριβοπληρωμένων) στην χώρα.
Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος εκ της θέσεώς του είναι υπεύθυνος για τα πεπραγμένα της εταιρείας ως CEO, προσέλαβε τον Ηλία Αναγνωστόπουλο, καθηγητή του ποινικού δικαίου και πρόεδρο της Ενωσης Ποινικολόγων, γνωστό έμπειρο δικηγόρο με σοβαρές περγαμηνές, ο οποίος ήταν η πολιτική αγωγή στην δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Ν καθώς εκπροσωπούσε την οικογένεια του Άγγλου Πρέσβη.
Η Καίτη (μητέρα) και ο Δημήτρης (πατέρας) θα εκπροσωπηθούν από δύο top δικηγόρους: τον καθηγητή ποινικού δικαίου Γιάννη Γιαννίδη και τον καθηγητή Γιώργο Γεωργιάδη (γραφείο Απόστολου Γεωργιάδη).
Οι ποινικές διώξεις
Σε 132 σελίδες «εκτείνεται» το πόρισμα-φωτιά του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie και τις ποινές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, που αντιμετωπίζουν τα 13+1 εμπλεκόμενα πρόσωπα της αμαρτωλής εταιρείας. Ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση έχει η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου. Όπως έχει γράψει ο δημοσιογράφος του mononews.gr Δημήτρης Κόκκορης στην εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, πορισματική αναφορά του έμπειρου οικονομικού εισαγγελέα, αποδίδονται κατηγορίες για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Στην πρώτη περίπτωση, το «κλειδί» που μεγιστοποιεί τις ποινικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους είναι ότι, πέραν των ιδιωτών επενδυτών, η απάτη έχει συντελεστεί και σε βάρος του Δημοσίου. Κάτι το οποίο απορρέει από τις 643.887 μετοχές της Folli Follie, οι οποίες τον περασμένο Ιανουάριο μεταβιβάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου των Αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για μετοχές που «κληροδοτήθηκαν» από την εποχή των ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) όταν αυτά ενσωματώθηκαν πρo επταετίας στα Folli Follie, δημιουργώντας έτσι το FFGroup.
Το Υπερταμείο πήρε πάνω του τις μετοχικές συμμετοχές του Δημοσίου(που αφορούσαν και θέσεις σε 15 ΔΕΚΟ) στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων και προκειμένου να βελτιώσει τα κρατικά οφέλη. Στην περίπτωση των Folli όμως, τα πράγματα ήρθαν ανάποδα, μετά από την αποκάλυψη των πλαστογραφημένων οικονομικών καταστάσεων. Με τη βοήθεια των οποίων η εισηγμένη εταιρεία συντηρούσε τη χρηματιστηριακή της «βιτρίνα», που θρυμματίστηκε με πάταγο όταν αποκαλύφθηκε η απάτη.
Οι ζημιές του Υπερταμείου από τη Folli Follie
Στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, το μετοχικό «πακέτο» των Folli που κατείχε το Υπερταμείο είχε χρηματιστηριακή αξία 12,349 εκατ. ευρώ. Όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, η μετοχή βρέθηκε να είναι στα 4,8 ευρώ, με συνέπεια το ίδιο αυτό μετοχικό «πακέτο» να «αξίζει» 3,09 εκατ. ευρώ και οι ζημιές να ανέρχονται στα 9,259 εκατ. ευρώ.
Μπορεί μάλιστα να διευρυνθούν κι άλλο, σε περίπτωση που η μετοχή δεν επιστρέψει στο «ταμπλό» όπως είναι σφόδρα πιθανό…
Πέραν όμως της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως είναι το πλήρες όνομα του Υπερταμείου, εκτεθειμένοι στη Folli Follie βρέθηκαν και φορείς της κοινωνικής ασφάλισης, που αγόρασαν μετοχές των Folli και έχασαν.
Το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση αφορά όμως μια συγκεκριμένη χρονική διαδρομή για τη Folli που ξεκινά με αφετηρία τον Απρίλιο του 2017, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της ετήσιας χρήσης του 2016. Τα οποία όπως και αυτά του 2017 έχουν αποδειχθεί απατηλά. Ενώ για τα προηγούμενα χρόνια, οι όποιες λαθροχειρίες είναι υπό εξέταση, καθώς τα πρώτα ευρήματα που έχουν υπάρξει από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal δείχνουν ότι η ιστορία της απάτης ξεκινά από το 2001 ή και προγενέστερα.
Στην επίμαχη περίοδο της έρευνας Δραγάτση, εντοπίστηκαν ασφαλιστικά ταμεία, οι «καθαρές» αγορές των οποίων (αγορές μείον πωλήσεις) εκτιμάται ότι ήταν στις περίπου 104.000 μετοχές των Folli Follie.
Πέραν των ταμείων που βρίσκονται στην ομπρέλα του ΕΦΚΑ (όπως είναι το ΤΑΥΤΕΚΩ– Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας), αγορές μετοχών φέρεται να έγιναν και από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές ανάγονται στο πλαίσιο της διαχείρισης των διαθεσίμων, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Folli κατείχε περίοπτη θέση στο δείκτη των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πριν αποκαλυφθεί ότι ο θησαυρός ήταν σκέτοι άνθρακες…
Τι έχασαν οι ασφαλιστικοί φορείς από τις νέες αγορές
Σε σύγκριση με το κόστος κτήσης, τα ταμεία χάνουν από τις μετοχές των Folli, η τιμή των οποίων έπεσε στα τάρταρα, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.
Στις απώλειες αυτές δεν περιλαμβάνονται οι μετοχές που είχαν αποκτηθεί πριν από τον Απρίλιο του 2017 και πιθανότατα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης…
Καθώς οι ζημιές του Δημοσίου από το σκάνδαλο των Folli ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, οι κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις που ενεργοποιούνται, είναι οι αυστηρότερες ποινικά.
Οδηγώντας και στην ισόβια κάθειρξη, για όσους τυχόν κριθούν ένοχοι… Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προκαλέσει ισχυρό σοκ σε αρκετούς από τους εμπλεκόμενους, που μάλλον δεν περίμεναν το συγκεκριμένο «σκληρό χτύπημα» από το Γιάννη Δραγάτση.
«Έσβησαν» από τον χάρτη… 6.231 μέτοχοι
Βαριές επίσης είναι και οι συνέπειες της απάτης σε βάρος των ιδιωτών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Folli ξεκίνησε την εφετινή χρονιά με χρηματιστηριακή αξία 1,270 δισ. ευρώ και με συνολικά 8.147 μετόχους.
Στις 3 Μαΐου, μία μέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-ρουκέτα του αμερικανικού fund QCM, η κεφαλαιοποίηση των Folli είχε μειωθεί στα 1,027 δισ. ευρώ, ενώ όταν στις 25 Μαΐου έγινε η αναστολή της διαπραγμάτευσης, η χρηματιστηριακή αξία βρέθηκε να είναι στα 321,4 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα μέσα στον Μάιο και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, ο μέσος όρος των μετόχων της Folli Follie έφτασε στους 8.826.
Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά, αφού μετά το «πάγωμα» των συναλλαγών απέμειναν 2.595 μέτοχοι…
Σε σύγκριση με την αρχή της εφετινής χρονιάς, οι μέτοχοι που μηδένισαν τη θέση τους είναι 5.552, ενώ σε σχέση με τον Μάιο «απέδρασαν» από τα Folli… 6.231 μέτοχοι.
Συνολικά, και από την αρχή του 2018, «αποτεφρώθηκαν» 948,6 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των Folli, εκ των οποίων τα 705,6 εκατ. ευρώ έγινα καπνός μετά από την… επίθεση του fund του μυστηριώδη Gabriel Grego.
Οι μετοχικοί συσχετισμοί ανάμεσα στο βασικό μέτοχο (Δημήτρη Κουτσολιούτσο) και όλους τους άλλους μετόχους είναι της τάξεως του 35%-65%.
Ωστόσο ο επιμερισμός των ζημιών είναι πρωτίστως ζήτημα κόστους κτήσης, κάτι που δύσκολα διακριβώνεται επακριβώς για όλα τα χαρτοφυλάκια.
Με την έννοια αυτή, το πόρισμα Δραγάτση έχει την αναφορά «μέχρι στιγμής» για τις απώλειες των επενδυτών, αφού τα στοιχεία μπορεί να εμπλουτιστούν από περαιτέρω έρευνα του Ανακριτή που θα αναλάβει από εδώ και πέρα τους χειρισμούς.
Οι πωλήσεις και το χρήμα σε πατέρα και γιο Κουτσολιούτσο
Από την άλλη πλευρά, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφορά την εκχώρηση μετοχών από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του Τζώρτζη, μέσω των οποίων εισπράχθηκαν 23 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η πώληση των μετοχών έγινε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της χρήσης του 2016, που έδειχνε ψευδώς ότι όλα ήταν ανθηρά στα Folli…
Όπως εξ αρχής αποκάλυψε το mononews.gr, οι διώξεις για κακουργήματα βαρύνουν 13+1 πρόσωπα.
Πέραν του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του Καίτης και του γιου τους Τζώρτζη είναι και τα μέλη του Δ.Σ των Folli κατά την επίμαχη περίοδο: Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνη Νιώτη, Ζαχαρίας Μαντζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), Περικλής Σταματιάδης και Ευάγγελος Κουμανάκος.
Οι τρείς τελευταίοι ήταν και μέλη της ελεγκτικής επιτροπής. Σε αυτούς προστίθενται ο οικονομικός διευθυντής Φραγκίσκος Γρατσώνης (του οποίου η «κλειδωμένη» μετακίνηση στο Δ.Σ του Υπέρ-ταμείου ακυρώθηκε), ο διευθυντής λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος, ο προϊστάμενος του εσωτερικού ελέγχου Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής της θυγατρικής στην Κίνα Ιωάννης Μπεγιέτης, αλλά και ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Βαρθαλίτης.
Στη «λίστα» των διώξεων είναι και ο διευθυντής στην Κινέζικη θυγατρική, Λο Τσίν Τσουέν. Τα πρόσωπα αυτά θα μπουν στο μικροσκόπιο του Ανακριτή που θα οριστεί και ο οποίος θα κληθεί να διακριβώσει το βαθμό εμπλοκής τους και να πράξει τα δέοντα.
Με προφυλακίσεις, ή όχι ανά περίπτωση.
Θα βγάλει κι άλλα η συνέχεια της έρευνας
Για τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση η πορισματική αναφορά είναι μία και μόνο πτυχή της πολύπλευρης έρευνας, η οποία φυσικά και συνεχίζεται.
Οι ομολογιούχοι συνιστούν, για παράδειγμα, ένα ξεχωριστό σκέλος της υπόθεσης που πρόκειται να διερευνηθεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζητήματα χειραγώγησης της μετοχής των Folli.
Υπό εξέταση επίσης είναι και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για τα προηγούμενα χρόνια, όπου μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και άλλα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης πέραν των τωρινών εμπλεκόμενων….
Παράμετρος εξαιρετική σημαντική, όπως βεβαίως και αυτή που αφορά τον ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και του χρηματιστηρίου, στην αντιμετώπιση του σκανδάλου των Folli. Aν δηλαδή η αντίδρασή τους ήταν ορθολογική και άμεση, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ή ενδεχομένως όχι…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών