ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τα απόνερα των προκλητικών δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να μαζέψει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου, για να μπορέσει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η κατάσταση μοιάζει οριακή για τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ είναι ένα ορατό ενδεχόμενο.
Οι προκλητικές δηλώσεις του «φίλου» πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας προκάλεσαν νέο κύμα πολιτικής αντιπαράθεσης, κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης στην Αθήνα, έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις και πονοκέφαλο στο Μαξίμου, αφού ανέτρεψαν τη βεβαιότητα που υπήρχε περί βέβαιης επικράτησης του «ναι» στην συμφωνία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων και κομματικών επιτελείων, η Συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Στα ίδια επιτελεία υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι τα «κουκιά» βγαίνουν οριακά, από 149 έως 153 βουλευτές αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι μέχρι πρόσφατα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έλεγαν «ναι». Όμως, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ δήλωσε πως δεν είναι δεδομένη η ψήφος του για τη συμφωνία. «Αν πίστευα ότι είπε ο Ζάεφ μια κουβέντα και τέλειωσε, δε θα έλεγα αυτά που λέω τώρα. Υπάρχει περίπτωση να καταστήσουν δύσκολη τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα ζητήματα αυτά μπορεί να καταστούν επικίνδυνα».
Από την άλλη, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι το περιεχόμενο των τροπολογιών για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα δράσουν καθησυχαστικά, καθώς αντικαθίσταται το άρθρο 49 που σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος.
Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται.
Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει.
Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.
Η αριθμητική της συμφωνίας
Εκτός των 145 σίγουρων «ναι» από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου μπορεί να προσδοκά θετική ψήφο από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη και την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα.
Ερωτηματικό μπαίνει, πλέον, για την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός πιθανότατα θα καταψηφίσουν. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Όσο για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Χάρης Θεοχάρης εκτιμάται ότι θα καταψηφίσει, όπως και οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος.
Τι έχει πει ο Ζάεφ
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε σε ανοιχτή συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, στη διάρκεια της οποίας είπε: «Είμαστε ‘Μακεδόνες’ και μιλάμε ‘μακεδονική γλώσσα’. Κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ποτέ ξανά».
Επίσης, είπε ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός και πως «όπως ποτέ άλλοτε, η ‘μακεδονική’ ταυτότητα και η ‘μακεδονική γλώσσα’ προστατεύονται».
Αναφερόμενος στην «ανησυχία» των παρισταμένων σχετικά με την ταυτότητά τους, ο Ζάεφ απάντησε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί «στη συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και του αυτοπροσδιορισμού μας».
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε φέρει και πάλι αναταραχή στην Αθήνα, δηλώνοντας στη Βουλή της χώρας του ότι οι «μακεδόνες» του Αιγαίου θα μπορούν με την συμφωνία να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΓΔΜ: Κατατέθηκαν τα τελικά κείμενα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με αναφορά σε «διασπορά»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Όσο προκαλει η ΠΓΔΜ η πόρτα της Ελλάδας και της Ευρώπης θα είναι κλειστή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;