H πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές στην περίφημη red-light district, την περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένοι οι οίκοι ανοχής της πόλης.

Η γνωστή περιοχή Wallen βρίσκεται στο παλαιότερο σημείο της πόλης και από την αρχή της δημιουργίας της κατά το 14ο αιώνα, είχαν εγκατασταθεί εκεί ελεύθερες γυναίκες, κυρίως Ολλανδές, οι οποίες είχαν σεξουαλικές επαφές με τους ναυτικούς και τους εμπόρους. Σήμερα, υπάρχουν εκεί πάνω από 370 βιτρίνες, με προκλητικά ντυμένες γυναίκες, τις οποίες χλευάζουν οι μεθυσμένοι τουρίστες και φωτογραφίζουν οι επισκέπτες. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν, η οποία, ωστόσο, δεν ταιριάζει σε μία μοντέρνα πόλη, υποστηρίζει η Femke Halsema.

“Πολύ συχνά τώρα βλέπουμε ευάλωτες, ξένες γυναίκες πίσω από τις βιτρίνες, τις οποίες γιουχαΐζουν ορδές μεθυσμένων τουριστών”, δήλωσε η 52χρονη δήμαρχος, η οποία έχει αναλάβει επικεφαλής εδώ και πέντε μήνες, σε συνέντευξή της στα γραφεία της στο κτίριο του Δημαρχείου με θέα τον ποταμό Άμστελ: «Η κεντρική μας πόλη είναι μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη με τεράστια πολιτιστική ιστορική αξία, η οποία προφανώς καταστρέφεται. Θα θέλαμε οι τουρίστες να δουν την πολιτιστική αξία».

Femke Halsema

Ενώ η πόλη σκοπεύει να διατηρήσει τους οίκους ανοχής, το σχέδιο να μεταφερθούν έξω από την περιοχή με τα κανάλια εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να στραφούν οι επισκέπτες σε όλα τα μέρη της πόλης. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των οίκων εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο πρόθυμοι να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο. Στην πόλη των 850.000 κατοίκων, την οποία επισκέφτηκαν 18 εκατομμύρια τουρίστες το 2016 -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- η Ηaselma υποστηρίζει ότι ο επαναπροσδιορισμός της περιοχής με τα “κόκκινα φώτα”  θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης και παράλληλα θα αναβιώσει την ιστορική ζώνη της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Οι ντόπιοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αύξηση των επισκεπτών στην πόλη και έχουν επισημάνει την ανάγκη να τη διατηρήσουν βιώσιμη. Μάλιστα, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ είχαν τη στήριξη της δημάρχου στο αίτημα τους να ματαιωθεί η προγραμματισμένη κατασκευή προβλήτας που θα επέτρεπε σε εμπορικά πλοία να αγκυροβολούν σε ένα κανάλι που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι της πασίγνωστης Άννας Φρανκ.

“Πρέπει να σκεφτούμε ποιο είδος τουριστών θέλουμε να προσελκύσουμε, αλλά να μην έχουμε αυταπάτες ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα μειωθεί. Αντίθετα θα συνεχίσει να αυξάνεται”, υποστηρίζει η δήμαρχος.

Το άλλο θέμα που απασχολεί τη Halsema είναι οι αποχωρήσεις εταιρειών και εργαζομένων από το Λονδίνο λόγω Brexit και η μεταφορά τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το πρώτο γκρουπ περίπου 60 εργαζομένων της European Medicines Agency (EMA) έχει ήδη μετακομίσει στο Άμστερνταμ, ενώ αναμένονται να ακολουθήσουν εκατοντάδες ακόμη.

Η αύξηση της ζήτησης για σπίτια σε μία πόλη που ήδη έχει έλλειψη κατοικιών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό θέμα για τη νέα δήμαρχο. Ενώ το Άμστερνταμ σκοπεύει να κατασκευάσει 52.500 σπίτια για οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα μέχρι το 2025, αυτό το θέμα θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δήμαρχο.

Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται και η Halsema εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι μειώνονται οι επιλογές σπιτιών για τους απλούς πολίτες, όπως οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες,  οι αστυνομικοί και οι μετανάστες με μέτρια εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα δήμαρχος είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην άνω των 700 ετών ιστορία της πόλης. Μάλιστα αναφέρει ότι στην πρώτη σελίδα της τοπικής εφημερίδας Het Parool τον Ιούνιο, δημοσιεύτηκαν τα πορτρέτα προηγούμενων δημάρχων – όλων των ανδρών, εκτός από την ίδια.

“Η Ολλανδία είναι μια παράξενη χώρα”, λέει η Halsema: «Δημιουργούμε την εντύπωση ότι είμαστε μια χειραφετημένη χώρα, αλλά εξετάζοντας τα στοιχεία της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων μας, παρατηρούμε ότι υστερούμε».