• Σχόλιο Αγοράς

    Προσπάθεια ανάκαμψης κάνουν οι ευρωαγορές – Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας


    Προσπαθώντας να μετριάσουν τις ζημιές τους άνοιξαν οι δείκτες στην Ευρώπη, μετά την έντονη χθεσινή πτώση, που προήλθε από την ακύρωσης της ψηφοφορίας για το Brexit. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επέλεξε να ματαιώσει την πολυαναμενόμενη και προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, καθώς, όπως παραδέχτηκε, θα αντιμετώπιζε μία σφοδρή ήττα. Η κίνησή της προκάλεσε την έντονη κριτική από Μέλη του Κοινοβουλίου όλων των πλευρών, ενώ τα σχέδιά της να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερους όρους, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από εκπρόσωπο της Κομισιόν, η οποία επανέλαβε την ήδη διατυπωμένη θέση του Προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «Η συμφωνία δεν είναι απλά η καλύτερη δυνατή. Είναι η μόνη δυνατή».

    Η βρετανική λίρα βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο του 2017 έναντι του δολαρίου, ενώ σήμερα οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία ανακοινώνονται στις 11:30 ώρα Ελλάδος.

    Προς το παρόν πάντως, με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες σε όλα τα ταμπλό, με τη διάθεση να παραμένει επιφυλακτική. Το +0,37% που κατέγραψε ο Shanghai Composite και τα οριακά κέρδη του Hang Seng (+0,07%), επανέφεραν μια μικρή αισιοδοξία και οδήγησαν τους επενδυτές στο να παραβλέψουν το χαμηλό 18 μηνών που κατέγραψε ο Topix στο Τόκιο (TOPIX Composite -0.91%).

    Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο FTSE 100 σημείωνε κέρδη 0,39%, ο DΑΧ βρισκόταν στο +0,70% και ο CAC 40 στο +0,67%. Πέραν των βρετανικών στοιχείων για την εργασία, σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τον γερμανικό Δείκτη Οικονομικής Αντίληψης (ZEW), με την πρόβλεψη να βρίσκεται στο -25,0 έναντι του -24,1 του προηγούμενου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία κάτω του 0 υποδεικνύουν ότι υπάρχει απαισιοδοξία για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και ότι μία τιμή υψηλότερη των προβλέψεων, μπορεί να ληφθεί ως θετική για το ευρώ.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μετά την εντυπωσιακή αντίδραση των δεικτών προς το τέλος της συνεδρίασης, οριακές απώλειες καταγράφουν τα ΣΜΕ Δεκεμβρίου με τους Dow Jones, S&P και NQ να βρίσκονται στο -0,28%, -0,28% και -0,31% αντίστοιχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τον τελευταίο γύρο εμπορικών συνομιλιών, με τηλεφωνική συνδιάλεξη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο Robert Lighthizer, και ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He.

    Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι αγορές αγροτικών προϊόντων, καθώς και οι αλλαγές στη βασική οικονομική πολιτική, από την πλευρά της Κίνας.



    ΣΧΟΛΙΑ