ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως είναι ευνόητο, στα στοιχεία του 9μηνου δεν έχει ενσωματωθεί η επίδραση των μέτρων απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς από το «ζυγό» των Capital Controls. Διότι η χαλάρωση των μέτρων εφαρμόστηκε από την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου και οι όποιες ανακατατάξεις επέλθουν, θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από το αμέσως επόμενο τρίμηνο.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η καταθετική στάθμη των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας είχε αντικρίσει το χαμηλό των 119 δισ. τον Ιούνιο του 2015, όταν και τέθηκαν σε ισχύ οι σκληρές αποφάσεις για τα Capital Controls, τότε η σημερινή εικόνα εκπέμπει αισιοδοξία. Καθώς μέσα σε 39 μήνες οι τράπεζες αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 23,9 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 20,1%…
To νέο χρήμα που ήρθε στα τραπεζικά γκισέ δεν αφορά βέβαια εξ ολοκλήρου αυτό που βγήκε από τις κάθε είδους κρυψώνες των Ελλήνων, όπου και είχε διοχετευτεί στη διάρκεια της κρίσης. Μπορεί να συνιστά ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι στο όλο παζλ της ενίσχυσης των καταθέσεων, όπως είναι το τουριστικό συνάλλαγμα, ή και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου μέσω των οποίων εισπράττονται οφειλές.
Σε κάθε περίπτωση, με την αύξηση των καταθέσεων οι τράπεζες έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τις συνθήκες ρευστότητας, ενώ παράλληλα έχουν βελτιώσει σημαντικά τον κρίσιμο δείκτη των «καθαρών» τους (μετά από τις προβλέψεις) δανείων, σε σύγκριση με τα καταθετικά τους υπόλοιπα. Εξέλιξη που, πέραν των άλλων, δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας σε ότι αφορά τις νέες χρηματοδοτήσεις.
Για τους Έλληνες τραπεζίτες, η ενίσχυση των καταθέσεων έχει φυσικά κομβικό ρόλο στην όλη στρατηγική τους για την επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβαια, η άτυπη αυτή μάχη, διαμορφώνει και επί μέρους νέες ισορροπίες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Alpha Bank και η Εurobank κάνουν την έκπληξη. Με την έννοια ότι στο εφετινό 9μηνο έχουν προσελκύσει τα περισσότερα καταθετικά κεφάλαια, αν και βρίσκονται στο… δεύτερο μισό της τετράδας των συστημικών ομίλων. Έχοντας τα μικρότερα καταθετικά υπόλοιπα, σε σχέση με την Πειραιώς και την Εθνική πού ηγούνται.
Η πρωτιά της Alpha Bank στο εφετινό 9μηνο
Από την αρχή της εφετινής χρονιάς μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Alpha Bank αύξησε τις καταθέσεις της στην Ελλάδα κατά 3,4 δίς. Αφού τα συνολικά υπόλοιπα από τα 29,3 δισ. πήγαν στα 32,7 δισ. ευρώ.
Σε απόλυτα νούμερα η αύξηση των καταθέσεων είναι η μεγαλύτερη, μεταξύ των τεσσάρων συστημικών.
Τον Ιούνιο του 2015 η καταθετική βάση της τράπεζας είχε πέσει στα 26,3 δισ., αλλά από τότε μέχρι τώρα υπάρχουν 6,4 δισ. εισροές καταθέσεων. Σε ποσοστό, η άνοδος είναι 24,3%. Το (οριακά) δεύτερο καλύτερο στην αγορά. Όλα αυτά σαφώς και είναι συνάρτηση της στρατηγικής του Δημήτρη Μαντζούνη που κατείχε τη θέση του CEO στην τράπεζα, την οποία αναλαμβάνει πλέον ο Βασίλης Ψάλτης.
Η Alpha έχει ακόμη ένα υπόλοιπο χρηματοδότησης από τον ELA ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα «καθαρά» της δάνεια από τις εγχώριες δραστηριότητες είναι στο 107% των καταθέσεων. Έχοντας στην περίπτωση αυτή το δυσμενέστερο συσχετισμό, ανάμεσα στις άλλες τράπεζες. Σε επίπεδο ομίλου η Alpha Bank έχει άλλα 5,9 δισ. καταθέσεις από δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Η Eurobank με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση
Με τον Φωκίωνα Καραβία στη θέση του CEO η Eurobank ξεκίνησε την εφετινή χρονιά με 24,6 δισ. καταθέσεις και στο 9μηνο βρέθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ. Τα 2,9 δισ. ευρώ που προστέθηκαν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτο αριθμό, μετά από αυτήν της Alpha.
Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2015, η Eurobank έχει αυξήσει την καταθετική της βάση (που τότε ήταν στα 22,1 δισ. ) κατά 5,4 δισ. ευρώ. Σε ποσοστό η αύξηση είναι στο 24,4% και αποτελεί τη μεγαλύτερη στην τραπεζική αγορά.
Πέραν τούτων, η Eurobank βαρύνεται με τον περισσότερο ΕLA (1,2 δισ.) ενώ ο συσχετισμός των μετά από τις προβλέψεις δανείων της αντιστοιχεί στο 103% των καταθετικών της υπολοίπων στην Ελλάδα. Από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό η τράπεζα έχει και άλλα 10,1 δισ. καταθέσεις.
Leader της αγοράς η Πειραιώς
Η Πειραιώς, με τον Χρήστο Μεγάλου στη νευραλγική θέση του CEO, είναι η τράπεζα με τις περισσότερες καταθέσεις στην Ελλάδα. Στο 9μηνο του 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ., αφού από τα 40,9 δισ. πήγαν στα 42,7 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα έχει το 30% στο καταθετικό σύνολο των τεσσάρων συστημικών. Από τον Ιούνιο του 2015, που οι καταθέσεις της Πειραιώς ήταν στα 35,1 δισ., έχουν αυξηθεί κατά 7,6 δισ. ευρώ. Σε απόλυτα νούμερα, αυτό είναι το μεγαλύτερο της αγοράς. Ποσοστιαία όμως η αύξηση της καταθετικής βάσης είναι στο 21,6%. Δηλαδή η τρίτη επίδοση ανάμεσα στις συστημικές.
Η Πειραιώς έχει «σβήσει» την εξάρτησή της από τον δαπανηρό ELA, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα «καθαρά» της δάνεια είναι στα επίπεδα του 89,7% των καταθέσεων. Πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το οριοθετημένο όριο SSM που είναι στη «ζώνη» του 115% για τις συστημικές τράπεζες της χώρας.
Οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας που παραμένει ισχυρή
Με τον Παύλο Μυλωνά στο τιμόνι του CEO, η Εθνική έχει ενισχύσει την καταθετική της βάση κατά 1,6 δισ. στο εφετινό 9μηνο. Με το σύνολο των καταθέσεων να έχει ανέβει από τα 38,4 δισ. στα 40 δισ. ευρώ.
Έχοντας ως αφετηρία τον Ιούνιο του 2015, οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 4,5 δισ. από τα τότε επίπεδα των 35,5 δισ. ευρώ, που ήταν και τα υψηλότερα της αγοράς… Σε χρονικό ορίζοντα 39 μηνών η ποσοστιαία αύξηση των καταθέσεων ήταν 12,7%. Πρόκειται για μια σειρά επιδόσεων που είναι οι χαμηλότερες σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, χωρίς αυτό να σημαίνει η Εθνική δεν έχει ισχυρή θέση στην αγορά. Όπου και παραμένει ως δεύτερη δύναμη στον καταθετικό τομέα.
Ακόμη η Εθνική έχει μηδενίσει τον ELA, ενώ είναι η τράπεζα με τον καλύτερο δείκτη «καθαρών» δανείων ως προς τις καταθέσεις (μόλις στο 74,5%).
Η Εθνική, όπως και η Πειραιώς, έχει μειώσει δραστικά την παρουσία της στο εξωτερικό, όπου τα καταθετικά της υπόλοιπα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Πέραν των συστημικών τη δική της «μάχη» δίνει και η Αttica Bank.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι καταθέσεις της από τα 1,9 δισ. ανέβηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ. Με στόχο να προσεγγίσουν τα επίπεδα των 2,6 δισ. ευρώ, που ήταν τα καταθετικά υπόλοιπα τον Ιούνιο του 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα τέσσερα πρόσωπα που κρατάνε «τα κλειδιά» για την διαχείριση των «κόκκινων δανείων»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «μπρα-ντε-φερ» των γιατρών-μετόχων για την… τιμή του «Ιασώ» και ο γρίφος της εξαγοράς από το Oaktree
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί χάνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Ελευθερία»: H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια