ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα βάση, σε ψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων επιχειρούν να «χτίσουν» οι τράπεζες. Ήδη, το ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ έχει απομακρύνει τις τραπεζικές μετοχές από τα πολύ πρόσφατα χαμηλά τους, οδηγώντας τη συνολική, χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κατά 1,08 δισ. ευρώ ψηλότερα. Η κίνηση αυτή έχει αναθερμάνει τις επενδυτικές προσδοκίες, ωστόσο τα περιθώρια της περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών των μετοχών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα «κόκκινα δάνεια». Και ειδικότερα με τον τρόπο με τον οποίο θα καταπολεμηθούν αποτελεσματικά.
Τα ξένα fund και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων βλέπουν μεν να αναπτύσσονται πολύπλευρες πρωτοβουλίες, αλλά το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το πού τελικά θα κάτσει η «μπίλια» των διαγραφόμενων εξελίξεων. Επί του παρόντος υπάρχει το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, το οποίο και έχει εκπονήσει η Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ και από την πλευρά του ΤΧΣ έχει γίνει μια αντίστοιχη παρέμβαση. Την ίδια στιγμή όμως, το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ,έχει μπει και στη ατζέντα των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση μάλιστα τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να κάνουν λόγο για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα έχει στόχο να απαλύνει τις επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, από ζημιογόνες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. Σε τιμές δηλαδή χαμηλότερες από τις σχηματισμένες προβλέψεις. Πρόκειται σαφώς για πρωτοβουλία, που εφόσον προχωρήσει θα έχει θετική επίδραση για τις Ελληνικές, αλλά και τις Ιταλικές τράπεζες κατά κύριο λόγο.
Το ζητούμενο για τα Funds
Για τους ξένους ‘’παίκτες’’ που παραμένουν ενεργοί στην ελληνική αγορά, όλη αυτή η κινητικότητα για τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια των τραπεζών θα πρέπει να μεταφραστεί σε κάτι συγκεκριμένο. Ποιό ,ή ποιά δηλαδή , από τα πλάνα που είναι ‘’στο τραπέζι’’ θα τεθούν σε εφαρμογή. Με συγκεκριμένες «συντεταγμένες» έτσι ώστε να μπορούν οι αναλυτές να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις στην κάθε τράπεζα και να σταθμίσουν τις μελλοντικές προοπτικές, που αυτές μπορεί να έχουν. Πριμοδοτώντας αντίστοιχα και τις χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις.
Όμως, όπως μεταδίδεται από τα «στρατηγεία» των ξένων Funds, όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σύντομα και όχι να τραβήξουν σε μάκρος. Διότι στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εκδηλωθεί ένα νέο κύμα πωλήσεων που θα πλήξει και πάλι τις τραπεζικές μετοχές…
Δε χωρά αμφιβολία ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφώνονται ανά τράπεζα είναι διαφορετικοί. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Eurobank, η οποία με την απόφαση να απορροφήσει τη Grivalia, τάραξε τα νερά. Δίνοντας ένα ξεκάθαρο στίγμα για τη γενναία απομείωση των προβληματικών της δανείων και τη θωράκιση της κεφαλαιακής της δομής. Όμως η Eurobank, είναι η μοναδική τράπεζα με ισχυρό ιδιώτη μέτοχο ( Fairfax του Πρέμ Γουάτσα) που έχοντας ο ίδιος και το πλειοψηφικό «πακέτο» της Grivalia, έδωσε το «πράσινο φως» για την πρωτοποριακή αυτή κίνηση, που έλαβε και τις εγκρίσεις των εποπτικών αρχών.
Οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες δεν έχουν την «πολυτέλεια» για τέτοιου είδους λύσεις. Με συνέπεια να επικεντρώνονται στα δικά τους οριοθετημένα πλάνα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, εν αναμονή βεβαίως και με την ένταξή τους στο σχέδιο της ΤτΕ, ή του ΤΧΣ, αν αυτά προχωρήσουν παράλληλα. Σταθμίζοντας βεβαίως και τα όποια νέα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H ακτινογραφία των επιδόσεων ανά τράπεζα
Στο χρηματιστηριακό πεδίο, οι τράπεζες, αφού υπέστησαν τις οδυνηρές συνέπειες των απωλειών από τα υψηλά του έτους, που έφτασαν στα 6,5 δισ. ευρώ, έχουν κάνει μια σημαντική κίνηση ανάκαμψης. Έτσι από τα χαμηλά των κεφαλαιοποιήσεών τους ,που ήταν στα 3,84 δις ευρώ, βρέθηκαν χθες στα 4,92 δις ευρώ. Με τις συνολικές τους αποτιμήσεις να ενισχύονται κατά 28,1%….
Τα σκήπτρα της ανοδικής αντίδρασης τα κατέχει η Eurobank, που από τα χαμηλά στα οποία βρέθηκε στις 21 Νοεμβρίου(0,4444 ευρώ) έκλεισε χθες στα 0,60 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 35% στις οκτώ τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Μα αυτό το ριμπάουντ η τράπεζα πρόσθεσε 340,1 εκατ. ευρώ στη χρηματιστηριακή της αξία. Καλύπτοντας το 25,7% των απωλειών από τα υψηλά έτους, που είχαν διαμορφωθεί στα 1,32 δις (-57,6%).
Το «χαρτί» της Αlpha Bank έκλεισε χθες στα 1,37 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 28% στις 9 τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς στις 20 Νοεμβρίου είχε βρεθεί στο χαμηλό των 1,07 ευρώ. Μα την ανοδική αντίδραση η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας ανέβηκε κατά 463,1 εκατ. ευρώ. Σβήνοντας έτσι το 26,7% των απωλειών που είχε από το τελευταίο υψηλό της (1,72 δις, ή -51,1%)
Η Εθνική τράπεζα βρέθηκε στο χαμηλό των 0,93 ευρώ στις Νοεμβρίου και μετά από τέσσερις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις βρέθηκε χθες στα 1,18 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο που αθροιστικά φτάνει στο 26,9%. Από τα υψηλά του τραπεζικού κλάδου που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου Απριλίου, η πτώση της Εθνικής ήταν 2,31 δις, μεταφραζόμενη σε ποσοστό 73,1%. Με την τωρινή της ανοδική αντίδραση, η χρηματιστηριακή της αξία ενισχύθηκε κατά 228,7 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 9,9% των απωλειών που προηγήθηκαν.
Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, αντίκρισε τα χαμηλά των 0,852 ευρώ, στις 28 Νοεμβρίου. Χθες και μετά από τρεις συνεδριάσεις βρέθηκε στα 0,97 ευρώ, με άνοδο 13,8%. H χρηματιστηριακή της αποτίμηση βελτιώθηκε κατά 51,6 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 4,4% περίπου από τις απώλειες των 1,16 δις (-75,7%) που είχαν καταγραφεί από τα υψηλά της.
Εκ των πραγμάτων, οι αμέσως επόμενες μέρες θα αποτελέσουν ένα άτυπο τεστ αντοχής για τις τραπεζικές μετοχές, στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν σε ακόμη υψηλότερα τιμών. Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί αν οι «παίκτες» θα συνεχίσουν να αγοράζουν προσδοκίες, η αν θα θελήσουν να πουλήσουν γεγονότα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στουρνάρας: 200 χιλιάδες δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη- «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Watsa και Καραβίας στηρίζουν (και πάλι) την χώρα μας και την Eurobank