ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ αποφασίστηκε να συγχωνευτεί με τη ΔΕΗ εν όψει του κεντρικού ρόλου που έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο επενδυτικό της πρόγραμμα. Η κίνηση αυτή όμως θα διευκολύνει ή θα δυσχεράνει τα σχέδια ανάπτυξης στις ΑΠΕ και θα αξιοποιηθεί ή θα χαθεί η ευκαιρία η ΔΕΗ να παίξει πραγματικά το ρόλο που θέλει στην απαιτητική αγορά των ΑΠΕ;
Ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, ανησυχεί για την εξέλιξη αυτή και δηλώνει απερίφραστα ότι ο κίνδυνος από τη συγχώνευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη ΔΕΗ… είναι να χαθεί η ευελιξία και η ΔΕΗ να μην αναπτύξει καθόλου ΑΠΕ. Όσο για τους λόγους που πραγματικά έκαναν τη ΔΕΗ να πάρει αυτή την απόφαση….κρατά το στόμα του κλειστό. Ο κατά την τελευταία διετία CEO της θυγατρικής της ΔΕΗ φέρεται να εκτιμά ότι η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα στερήσει από τον τομέα των ΑΠΕ της ΔΕΗ τα χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει στην Ελλάδα όποιος θέλει να αναπτύξει τις ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή για τη συγχώνευση είναι αντίθετη και με το στρατηγικό σχέδιο που έχει παραδώσει η McKinsey, η οποία είχε προτείνει τη διατήρηση ως ανεξάρτητης και την αναδιάρθρωση – ενίσχυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο ένα μόνον από τα 4 σενάρια υπάρχει η πρόταση για δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης ΑΠΕ μέσα στη ΔΕΗ όχι όμως η ενσωμάτωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσα στις διάφορες Διευθύνσεις του οργανογράμματος της επιχείρησης, όπως φαίνεται να προκύπτει από την τωρινή απόφαση του Δ.Σ.
Γιατί ανησυχείτε, ποιο ήταν το πλεονέκτημά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες πριν τη συγχώνευση και ποιος είναι σήμερα ο κίνδυνος;
Είχαμε δυνατότητα να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι από τη ΔΕΗ, η εταιρεία ήταν πιο μικρή με άλλη δομή και άλλη μισθοδοσία και μπορούσαμε να ξεμπλοκάρουμε έργα και να πηγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα. Δουλεύαμε αποτελεσματικά και φέρναμε αποτελέσματα. Ο κίνδυνος πλέον με την συγχώνευση είναι η ΔΕΗ πια να μην αναπτύξει ΑΠΕ. Το μέγεθος, οι αγκυλώσεις, οι μηχανισμοί, οι συνδικαλιστές είναι τα εμπόδια που θα δυσκολέψουν τη λειτουργία της.
Ας περιμένουμε να δούμε την συμπεριφορά της ΔΕΗ στα επερχόμενους διαγωνισμούς της χρονιάς. Θα είναι ένα δείγμα για το τι θα γίνει.
Τι δεν μπορεί να κάνει η ΔΕΗ, ενώ μπορούσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες;
Πρέπει να είναι ευέλικτος ένας οργανισμός που ασχολείται με ΑΠΕ. Η ΔΕΗ δεν έχει μάθει να λειτουργεί με χρονική πίεση. Την Πτολεμαΐδα 5 την ξεκίνησε και παρότι το χρονοδιάγραμμα πήγε αρκετά πίσω δεν κινδυνεύει να χάσει κανένα συμβόλαιο πώλησης. Η Πτολεμαΐδα και να καθυστερήσει 2 χρόνια θα καθυστερήσει να έχει έσοδα αλλά δεν χάνει συμβόλαιο πώλησης. Τα έργα ΑΠΕ όμως αν αργήσουν να ολοκληρωθούν, χάνουν τα συμβόλαια.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει πολύ σοβαρά χρονικά όρια για να ηλεκτρίσει έργα μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2019 που είναι πολλά και μετά 30 Σεπτεμβρίου του 2019. Δεν λέω ότι θα φταίνε οι άνθρωποι, φταίει ο μηχανισμός, αλλά στην πορεία και οι άνθρωποι γίνονται σαν τον μηχανισμό. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς θα τα κάνει…
Για ποιο λόγο πιστεύετε τότε ότι η ΔΕΗ αποφάσισε αυτή τη συγχώνευση;
Δεν θέλω να πω τη γνώμη μου γι αυτό. Πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που λέει η ΔΕΗ. Ότι τώρα πια μόνο ΑΠΕ θα κάνει οπότε έπρεπε να γίνει η κύρια δραστηριότητά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ο Εμ. Παναγιωτάκης στη θέση του παραιτηθέντος Ηλία Μοναχολιά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Σύμβαση κάλυψης συμπληρωματικού ομολογιακού δανείου για τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παραίτηση – βόμβα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αποχώρησε από τη θέση του CEO ο Ηλίας Μοναχολιάς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προσωπικός γιατρός: Nέο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων – Περισσότεροι γιατροί άμεσα, σε όλη την Ελλάδα
- ΕΟΠΥΥ: Τέλος Μαρτίου αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον σε περίπου 120.000 ασθενείς
- Βουλή: Στους 156 οι βουλευτές της ΝΔ μετά την επανένταξη Αυγενάκη
- ΕΛΒΕ: Υπέγραψε συμφωνητικό για την πώληση 507.787 μετοχών της ΛΗΤΩ