ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας η απουσία φορολόγησης των εισοδημάτων ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια 260 ως 276 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο ετησίως αν το κράτος φορολογούσε όπως στα εισοδήματα από ενοίκια. Η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 ως 28 εκατ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού αντίστοιχη φορολόγηση με τα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 ως 353 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το 2015 ο τζίρος που διέφυγε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ με βάση εκτιμήσεις του ΞΕΕ, ενώ υπολογίζεται ότι αυξάνεται ετησίως κατά 30%-50%.
“Δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τη λειτουργία τους” λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, χαρακτηρίζοντας το θέμα μείζον για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, παρά την ανοδική πορεία των αφίξεων και των εσόδων. Από 1ης Νοεμβρίου 2015, με την εφαρμογή του νόμου 4336, επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς την υποχρέωση λήψης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος.
Η ερμηνευτική απόφαση αναμένεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης θα φέρει σε διάστημα δέκα ημερών νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα δρομολογήσουν τη διαδικασία ένταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε μια οργανωμένη τουριστική δραστηριότητα.
“Αν δεν λάβει άμεσα μέτρα το υπουργείο, τουλάχιστον το 40%-50% των νόμιμων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων πρόκειται να μπουν στη διαδικασία της αστικής μίσθωσης” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Οπως εξηγεί, περίπου το 50% των 35.000 επιχειρήσεων ενοικιαζομένων είναι δυναμικότητας επτά ως δέκα δωματίων. Και προσθέτει ότι τα τουριστικά καταλύματα καλούνται να ανταποκριθούν εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης σε πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως ο διπλασιασμός του ΦΠΑ, η αύξηση εργοδοτικών εισφορών κ.ά., αλλά και έξοδα για ένταξη σε κατηγορίες, την ώρα που τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται, στο πλαίσιο της “οικονομίας του διαμοιρασμού”, είναι απαλλαγμένα από αντίστοιχες υποχρεώσεις, παρότι διατίθενται ως τουριστικά καταλύματα. Αναφερόμενος στη Ρόδο μάλιστα σημειώνει ότι εκατοντάδες κατοικίες μισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα. “Στο Φαληράκι ως το 1993 υπήρχαν 280 νόμιμα καταλύματα. Από το 2003 και μετά είναι 100”, προσθέτει.
Ο ΣΕΤΚΕ εκτιμά ότι πάνω από 100.000 ακίνητα προωθούνται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το FlipKey της TripAdvisor, το HomeAway, το HouseTrip, το Airbnb κ.ά. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της Τράπεζας Επενδύσεων των ΗΠΑ Cowen & Company, οι συναλλαγές από τις κρατήσεις σε καταλύματα της Airbnb το 2016 αναμένεται να φθάσουν στα 12,3 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια πέρυσι.
“Οι βίλες δυστυχώς δημιουργούν μια πολύ κακή παραξενοδοχία” τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. “Προκαλούν μεγάλη ζημιά στις πληρότητες των ξενοδοχείων” προσθέτει. Και εξηγεί ότι “η βίλα είναι πιο φθηνή από το να κλείσεις σε ξενοδοχείο, αφού τα ξενοδοχεία έχουν τεράστια έξοδα, όντας υποχρεωμένα να καταβάλλουν φόρους και μια σειρά επιβαρύνσεις”. Η δυναμικότητα της Μυκόνου ανέρχεται σε 25.000 κλίνες. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι “υπάρχει πολύ μεγάλη διαρροή χρημάτων και εφέτο”. Οπως λέει άλλωστε, και εφέτος “έρχεται κόσμος στο νησί για να δουλέψει και δεν βρίσκει πού να μείνει”.
Το α΄τρίμηνο του 2016 η Αθήνα και παρά την αύξηση 15% των διεθνών αφίξεων στο “Ελ. Βενιζέλος”, η ξενοδοχειακή πληρότητα μειώθηκε κατά 3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). «Το ανησυχητικό είναι η ψαλίδα μεταξύ του 15% και του -3%» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και συνεχίζει ότι “έχεις τον Μάρτιο έξι μονάδες διαφορά μεταξύ αφίξεων και πληρότητας, δεν μπορεί να θεωρείς ότι ο κόσμος που έρχεται μεταφέρεται άμεσα στα νησιά”, όπως θα συνέβαινε ενδεχομένως το καλοκαίρι, όταν και πάλι υπήρχε διαφορά, με άνοδο 23% στις αφίξεις 11μήνου και 3,7% στη μέση πληρότητα της Αθήνας.
Από στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την παραξενοδοχία τουλάχιστον 8.000 ακίνητα λειτουργούν σε “σκιώδη οικονομία” στην πρωτεύουσα, ενίοτε με την πρόφαση της “οικονομίας διαμοιρασμού”.
Την ίδια ώρα η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κίνηση. “Υπάρχουν προδιαγραφές η χρονιά να πάει καλά αλλά υπάρχουν πολλές απειλές” τονίζει ο κ. Βασιλικός. Παράγοντες που επηρεάζουν επίσης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η γενικότερη ανασφάλεια και το προσφυγικό. “Εχουμε γυρίσει στο last minute” σχολιάζει. “Δεν γίνονται κρατήσεις και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες κρατήσεις θα είχαμε αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες και οι εικόνες στον Πειραιά” καταλήγει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ