• Big Story

    Black… Tuesday στο Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 600 μονάδες «πάτησαν» stop loss οι traders


    Πανωλεθρία επήλθε στην πέμπτη μετά… MSCI συνεδρίαση, με την εγχώρια αγορά να δοκιμάζεται έντονα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχασε και το οχυρό των 600 μονάδων, σημειώνοντας χαμηλό διετίας. «Άτακτο» κλείσιμο ήρθε διαμορφώθηκε μετά τις δημοπρασίες καθώς ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο -3,91% και στο χαμηλό ημέρας (593,05 μονάδες).

    Στο σημερινό sell off δεν ήμασταν… μόνοι μας, καθώς οι πιέσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπερνούσαν το 1% στις 17.00 ώρα Ελλάδος.

    Οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 1 δισ. κεφαλαιοποίηση στις συνεδριάσεις που ακολούθησε την ανακοίνωση των δεικτών MSCI ενώ η κεφαλαιοποίηση των ΕΤΕ, Eurobank και Tράπεζα Πειραιώς αγγίζει πλέον τα 2,28 δισ. ευρώ.

    Οι εκροές στις εγχώριες τράπεζες δεν είχαν σταματημό, ενώ τα margin calls των χαρτοφυλακίων πυροδότησαν εκροές και στα υπόλοιπα blue chips. Η εικόνα στα Blue Chips δίνεται στον παρακάτω πίνακα.

    H υπομονή των traders «τελείωσε» όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε τα επίπεδα των 600 μονάδων και ενεργοποιήθηκαν οι stop loss εντολές. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ο Μυτιληναίος απώλεσε πάνω από 8% (νέο χαμηλό έτους τα 7,02 ευρώ), η Jumbo έχασε 7%, ο ΟΠΑΠ (-6,32%), ο ΟΤΕ (-3,82%), η ΔΕΗ (-3,56%).

    Ενδεικτικό της χαμένης αυτοπεποίθησης των εμπλεκόμενων στην αγορά, ήταν ο χαμηλός όγκος στα προθεσμιακά συμβόλαια επί μετοχών καθώς δεν υπήρχε καμία «όρεξη» για περισσότερο leverage, ενώ από την άλλη ήταν και επίφοβο να βγεις πωλητής στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στο ΣΜΕ της ΕΤΕ διακινήθηκαν 11.108 συμβόλαια, στην Eurobank (7.312) και στην Alpha Bank (7.065).

    Μικρή κινητικότητα υπήρξε στα in the money puts του δείκτη FTSE (δικαιώματα πώλησης) με strike price (τιμή εξάσκησης) τις 1600 και 1575 μονάδες.

    Από τους νικητές των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν και τα βρετανικά funds που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μερικό κλείσιμο των αρνητικών θέσεων στις τράπεζες και συγκεκριμένα στην ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα στην υποκείμενη αγορά διαμορφώθηκε στα 49,9  εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1/2 πραγματοποιήθηκε στις μετοχές των Alpha Bank, ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΤΕ.

    Το μεσημέρι πέρασε μέσω Χρηματιστηρίου και πακέτο για το 1,17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΤΡΑΚ, το οποίο αφορούσε 165.000 μετοχές στην τιμή των 2 ευρώ, ενώ η αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε στις 330.000 ευρώ.

    Μικρότερες οι πιέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με το δείκτη FTSEM να κλείνει 1,59% χαμηλότερα έναντι -4,24% του δείκτη FTSE.

    Sell off και στα ελληνικά ομόλογα, με το κόστος δανεισμού μέσω 10ετών ομολόγων να αναρριχάται 2,61% και το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να διευρύνεται άνω των 430 μονάδων βάσης.



    ΣΧΟΛΙΑ