ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μείωση και η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών αποδίδει καρπούς, με τις αιτήσεις να έχουν τριπλασιαστεί και τον αριθμό των υποθέσεων που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία να έχει διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, μέσα σε ενάμιση μήνα (1 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου 2018) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 600 υποθέσεις, όταν μέσα σε ένα χρόνο (Αύγουστος 2017- Σεπτέμβριος 2018) είχαν ολοκληρωθεί μόλις 300 υποθέσεις.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι αιτήσεις από οφειλέτες τριπλασιάστηκαν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ένα χρόνο έλαβαν 280 αιτήσεις και μόνο τον Οκτώβριο φέτος 70 αιτήματα υπαγωγής.
Σε ό,τι αφορά τώρα το Δημόσιο (εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι είναι διπλάσιος ο αριθμός των αιτήσεων που ολοκληρώνονται. Από τις 200 αιτήσεις που είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία σε ένα χρόνο -εκ των οποίων καμία δεν ήταν με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ-, μέσα σε ένα μήνα τον Οκτώβριο 2018 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 400 αιτήσεις και κάποιες εξ αυτών αφορούσαν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως η χρήση του υπολογιστικού εργαλείου, που ανέπτυξε η PWC για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών καρποφόρησε, όπως αναφέρει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος.
Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Στόχος της αναβάθμισης ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών κάτι που επιτεύχθηκε άμεσα καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα η πλατφόρμα δέχθηκε υπερδιπλάσιες αιτήσεις, όπως αυξημένος είναι και ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώνονται.
Το ειδικό εργαλείο υπολογίζει τους δείκτες-κριτήρια για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, στη βάση των οποίων καθορίζεται το πλήθος των δόσεων -ως γνωστόν μπορεί να είναι μέχρι 120- και ταυτόχρονα υπολογίζει και το ύψος του «κουρέματος» σε πρόστιμα και προσαυξήσεις κεφαλαίου.
Δηλαδή ο οφειλέτης υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ ηλεκτρονικά γίνεται και η διαπραγμάτευση.
Μάλιστα όπως αναφέρει τραπεζική πηγή, όσοι θέλουν να ρυθμιστούν καλό είναι να υποβάλουν αίτημα μέσω της πλατφόρμας, καθώς θα έχουν «κούρεμα» και δόσεις και να μην περιμένουν εκτιμώντας ότι το δημόσιο θα προχωρήσει σε οριζόντια διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.
Επίσης η ίδια πηγή σημειώνει πως παλιές αιτήσεις του 2017 που υποβλήθηκαν πριν από την εφαρμογή ηλεκτρονικών ελέγχων από την πλατφόρμα, όπου ο οφειλέτης καταχωρούσε με το χέρι όλα τα στοιχεία και χρήζουν επιβεβαίωσης, θα «τρέξουν» γρήγορα αν διαγραφούν και επανυποβληθούν με το νέο τρόπο.
Σημειώνουμε ότι από την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού αθροιστικά μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης περισσότεροι από 57 χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Έχουν υποβληθεί 4.954 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 919 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα