Δεύτερη ημέρα κυβερνητικής κρίσης στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η κρίση ξέσπασε χθες με το ντόμινο παραιτήσεων υπουργών, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit. Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες έφερε σπαραγμό στους Τόρις. Από τη μια η Τερέζα Μέι συνεχίζει απτόητη και τα δίνει όλα για να περάσει η συμφωνία, από την άλλη οι συντηρητικοί βουλευτές στρέφονται εναντίον της, προσπαθώντας από χθες να συγκεντρώσουν τις 48 υπογραφές για την πρόταση δυσπιστίας.

Πέραν αυτών, ο επιπλέον πονοκέφαλος για τη Μέι ήρθε από τους βορειοϊρλανδούς του DUP, οι οποίοι, σύμφωνα με την Telegraph, έχουν διαμηνύσει ότι η συμφωνία τους με τους Συντηρητικούς για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η Τερέζα Μέι αντικατασταθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας, που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον της επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, το κόμμα απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, η Μέι δήλωσε ότι το DUP εξακολουθεί να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Χθες, μιλώντας στη Βουλή, η Βρετανή πρωθυπουργός έθεσε το εξής δίλημμα στους βουλευτές: «Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση».

Την Τετάρτη, έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι ενέκρινε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία οι βρετανικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η χώρα δεσμεύεται να ακολουθεί αρκετές από τις πολιτικές της ΕΕ.

Παρά την κατάληξη σε συμφωνία, το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο βγήκε διαιρεμένο, με τουλάχιστον 10 υπουργούς να διαφωνούν ριζικά με τη συμφωνία.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ, όπως αυτή που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τερέζα Μέι: Πιστεύω στην συμφωνία μου, δεν υπάρχει τρόπος για νέο δημοψήφισμα, θα πάμε μέχρι τέλους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκαμπτη η Μέι μετά τις παραιτήσεις: Συμφωνία, καθόλου Brexit ή άτακτο Brexit, οι επιλογές

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι μετά τη συμφωνία για το Brexit