• Πολιτική

    Αναθεώρηση του άρθρου 16 και ιδιωτικά πανεπιστήμια προτείνουν οι ΑΝΕΛ

    • NewsRoom
    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος Ετών 52. Υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Την αναθεώρηση του άρθρου 16, με την ίδρυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ).

    Σύμφωνα με την πρόταση των ΑΝΕΛ, τα ιδιωτικά ΑΕΙ που θα δημιουργηθούν θα υποχρεούνται να παρέχουν δωρεάν, υπό μορφή υποτροφίας, το 15% των θέσεων τους σε επιλαχόντες φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης θα προβλέπεται δυνατότητα σύμπραξης με τα δημόσια Πανεπιστήμια.

    Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα τελούν σε διοικητική, οικονομική και υπηρεσιακή αυτοτέλεια, αφετέρου όμως θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Κράτους για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου σπουδών με τήρηση αντίστοιχων προδιαγραφών.

    Όπως τονίζουν οι ΑΝΕΛ, με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο περιορισμός της φυγής σπουδαστών στην αλλοδαπή και της παραμονής τους στη χώρα με πλείστες ωφέλειες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όσο και για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε σχέση με το κόστος σπουδών των προστατευομένων τέκνων.



    ΣΧΟΛΙΑ