ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και συγκεντρώθηκε συνολικά το ποσό των 315,4 εκατ. δολ. -πάνω από τις εκτιμήσεις για 284 εκατ. δολ. και υψηλότερο κατά 17% σε σχέση με την ίδια δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι- 16 από τα 65 έργα τέχνης που δημοπρατήθηκαν δεν κατόρθωσαν να βρουν αγοραστές. Στο “ράφι” έμειναν έργα των Claude Monet, Fernand Leger και Edouard Manet.
Η συγκεκριμένη δημοπρασία, η οποία προσέλκυσε,μεταξύ άλλων, και το ενδιαφέρον του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, που είναι γνωστό ότι συλλέγει πίνακες του Magritte και άλλων σουρεαλιστών, αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων εξαμηνιαίων δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν για μία εβδομάδα, με έργα τέχνης συνολικής αξίας άνω των 1,8 δισ. δολαρίων. Οι οίκοι δημοπρασιών και οι dealers προσπαθούν να υπολογίσουν τις διαθέσεις των αγοραστών, εν μέσω της σημαντικής πτώσης των αγορών μετοχών και της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
“Οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να αγοράσουν ιμπρεσιονιστικά και σύγχρονα έργα, αλλά το ποσό ρεκόρ των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε για τον πίνακα του Magritte δείχνει ότι οι συλλέκτες θέλουν κορυφαία έργα”, δήλωσε ο Pascal de Sarthe, έμπορος με έδρα το Χονγκ Κονγκ ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις δημοπρασίες. “Οι επόμενες μέρες θα είναι διαφορετικές λόγω της μετατόπισης της τάσης για συλλογές της μεταπολεμικής και της σύγχρονης τέχνης”.
Ο πίνακας Le Principe du Plaisir (Principle of Pleasure), που ζωγράφισε ο Magritte το 1937 – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένονταν να πουληθεί από 15 εκατομμύρια δολάρια έως 20 εκατομμύρια δολάρια. Η τελική τιμή πώλησής της, ύψους σχεδόν 27 εκατομμυρίων δολαρίων, κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, ύψους 20,6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πορτρέτο ενός κρατουμένου ασύλου με το όνομα Joseph de Montesquiou-Fezensac του Αυστριακού καλλιτέχνη Kokoschka, του 1910, πουλήθηκε έναντι 20,4 εκατ. δολαρίων, ποσό σχεδόν πενταπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη ύψους 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας πουλήθηκε από τους κληρονόμους ενός Εβραίου πωλητή τέχνης, του οποίου τα έργα τέχνης είχαν κατασχέσει οι Ναζί στη δεκαετία του 1930 και επιστράφηκε στην οικογένεια από το Moderna Museet της Στοκχόλμης νωρίτερα φέτος.
Η μεγαλύτερη αστοχία της βραδιάς ήταν ένας πίνακας αφηρημένης τέχνης του Αμερικανού μοντερνιστή Marsden Hartley. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δίνονταν στην τιμή των 30 εκατ. δολ. με εγγύηση από το Sotheby’s, αλλά τελικά δεν πουλήθηκε.
Την Κυριακή, ο άλλος γνωστός οίκος δημοπρασιών, Christie’s, πραγματοποίησε πλειστηριασμό ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων τέχνης που πουλήθηκαν έναντι 279,2 εκατ. δολ., ποσό χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις για 305 εκατ. δολ. και κατά 42% χαμηλότερο από την αντίστοιχη περυσινή δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνιμες οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο
- Ντορίνα Παπαλιού: Για τη Φωνή μίλησε ο Μαρκουλάκης και άλλοι
- Μπρουκ Ρόλινς: Υπουργός Γεωργίας στη νέα κυβέρνηση Τραμπ – «Το American Dream στα καλύτερά του»
- Πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων στο Ρετσινόλακκο Ευβοίας