ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας θα κρίνει τον ερχόμενο Μάρτιο την αγωγή της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου σε βάρος της νυν εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη. Με προεδρεύουσα την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η συζήτηση της υπόθεσης προσδιορίστηκε αμέσως καθώς οι ευθείες κατηγορίες της εν ενεργεία εισαγγελέως σε βάρος συναδέλφου της ανοίγουν ακόμα μια «πληγή», πρωτόγνωρη στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, με απρόβλεπτες διαστάσεις για το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.
Η πρώην (και πρώτη στην Ελλάδα) εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βάλλει κατά της νυν εισαγγελέως, κατηγορώντας την ευθέως ότι διέρρευσε στον Τύπο απόρρητα στοιχεία από την έρευνα για δωροδοκίες της Novartis που αφορούν το γιατρό σύζυγο της. Κάνει λόγο για μεροληπτική στάση της κα Τουλουπάκη σε βάρος του συζύγου της και κατ’ επέκταση της ιδίας, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά μία εσκεμμένη διαρροή που πραγματικό στόχο είχε να πλήξει την ίδια.
Την αγωγή κακοδικίας συνυπογράφει ο σύζυγος της κα Ράικου, γιατρός Λάζαρος Καρνέσης. Στρέφονται πλην της Ελένης Τουλουπάκη και σε βάρος των δύο επίκουρων εισαγγελέων της, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη διεκδικώντας μάλιστα και χρηματική αποζημίωση 50.000 ευρώ έκαστος ο προσφεύγων από τον κάθε εναγόμενο. Δηλαδή η κα Ράικου και ο σύζυγός της διεκδικούν για την ηθική τους βλάβη συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ.
Ελένη εναντίον Ελένης
Αλά… Κράμερ εναντίον Κράμερ, λοιπόν, η προκάτοχος Ελένη στρέφεται εναντίον της διαδόχου της Ελένης. Με το δικαστικό και νομικό κόσμο να παρακολουθεί μουδιασμένος τα όσα έπονται των καταγγελιών από κύκλους της κα Ράικου για τον «Ρασπούτιν» με την πολιτική ισχύ που με ύφος νταβατζή απαιτούσε από την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς να απαλλάξει ή να διώξει ποινικά συγκεκριμένους εμπλεκόμενους.
Με την αγωγή τους η κα Ράικου και ο κ. Καρνέσης προσάπτουν στους 3 εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης για την υπόθεση της Novartis, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας.
Στο μεγαλύτερο μέρος του δικογράφου γίνεται εκτενής αναφορά στα δημοσιεύματα σε συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά έντυπα, τα οποία επί τρεις εβδομάδες μιλούσαν για «εμπλοκή» του γιατρού συζύγου της κα Ράικου στις δωροδοκίες της Novartis (η διερεύνηση της υπόθεσης είχε αρχίσει από την κα Ράικου) και κατ΄επέκταση της ίδιας.
Η κα Ράικου υποστηρίζει στην αγωγή της ότι γνώση των στοιχείων των γιατρών που προέκυψαν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου είχαν αποκλειστικά και μόνο η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς της, κατηγορώντας τους ότι αυτοί έκαναν τη διαρροή στον Τύπο.
Η δημοσιοποίηση, τώρα, της είδησης για την κατάθεση αγωγής φέρεται να προκάλεσε αμηχανία και στις δύο πλευρές.
Η κα Ράικου φέρεται σφόδρα ενοχλημένη από τη (νέα) διαρροή της απόφασης της να στραφεί εναντίον των 3 συναδέλφων της. Η κα Τουλουπάκη από την πλευρά της φέρεται κεραυνοβολημένη από την κίνηση της προκατόχου της να την πάει στα δικαστήρια.
Ο σύζυγος της κα Ράικου και ο «Ρασπούτιν»
Τον προηγούμενο μήνα, δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά έντυπα, ενέπλεκαν τον γιατρό σύζυγο της κα Ράικου με τη λίστα των γιατρών που δωροδοκήθηκαν από τη Novartis, αποκαλύπτοντας έμβασμα 1.000 ευρώ της φαρμακοβιομηχανίας σε κοινό λογαριασμό του κ. Καρνέζη και της κα Ράικου.
Ο σύζυγος της εισαγγελέως Εφετών αρνείται οποιαδήποτε παράνομη σχέση με τη Νοvartis και υποστηρίζει ότι έλαβε το 2009 εφάπαξ ως νόμιμη αμοιβή 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας.
Των συνεχιζόμενων επί 3 εβδομάδες δημοσιευμάτων, ακολούθησαν ασύλληπτες καταγγελίες όχι απευθείας από την κα Ράικου αλλά από κύκλους της.
Οταν υπηρετούσε – έλεγαν οι κύκλοι της- τη δεύτερη θητεία της στη νευραλγική θέση της επικεφαλής της πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο, της ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις και διαρκείς παρεμβάσεις στο έργο της από συγκεκριμένο πρόσωπο, με “πολιτική ισχύ”, το οποίο ωστόσο δεν κατονόμαζαν αλλά αποκαλούσαν “Ρασπούτιν”.
Όπως ανέφεραν τότε οι κύκλοι της κα Ράικου:
«Ανοίγει η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, ότανεκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών.»
Μετά από αυτές τις καταγγελίες των κύκλων της Ελένης Ράικου (ως μήνυμα ερμηνεύτηκε από πολλούς) δεν ακολούθησε νέο δημοσίευμα εφημερίδας για “νέα στοιχεία εμπλοκής” του συζύγου της, αλλά ούτε κάποιες νέες αποκαλύψεις από το περιβάλλον της εισαγγελέως.
Η παραίτηση
Το Μάρτιο του 2017 η Ελένη Ράικου υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της, ρίχνοντας τότε την πρώτη «βόμβα». Στην 3σέλιδη επιστολή παραίτησης, η εισαγγελέας είχε καταγγείλει στοχοποίηση της από παράκεντρα εξουσίας και προσπάθεια παρέμβασης στην έρευνα της από μεγάλα συμφέροντα, χωρίς η ίδια, όπως έλεγε, να έχει τη θεσμική προστασία που θα έπρεπε.
Τότε η κα Ράικου αποκάλυψε ότι είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, λίστα με μεγάλο αριθμό κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, που δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ισως, μέσα σε αυτή τη λίστα να βρισκόταν και το όνομα του συζύγου της κα Ράικου.
Ακολούθησε η αντικατάσταση της κα Ράικου, με την επιλογή της Ελένης Τουλουπάκη από τοΑνώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση.
Τον Απρίλιο του 2019, πάντως, λήγει και η δική της θητεία στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη φυλακή οι 4 από τους 11 κατηγορουμένους για τα αναβολικά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ράικου κατά Τουλουπάκη: Ενας «εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη με απρόβλεπτες διαστάσεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ράικου κατά Τουλουπάκη: Αγωγή κακοδικίας για την υπόθεση της Novartis
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας