Αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η εταιρία προμήθειας ναυτιλιακών καυσίμων Aegean Marine Petroleum Network Inc., με στόχο την αναδιάρθρωση της.

H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρία, θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή με τη στήριξη της Mercuria Energy Group Limited, η οποία αποτελεί στρατηγικό επενδυτή και εταίρο της.

Υπενθυμίζεται ότι η Mercuria κατέχει ποσοστό 30% της Aegean Marine μετά από τη σχετική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η πρώτη παρέχει ανοιχτή εμπορική πίστωση ύψους 1 δισ. δολαρίων και ενισχύει τη ρευστότητα της Aegean με 30 εκατ. δολάρια.

Η Mercuria συμφώνησε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αegean, να χρηματοδοτήσει με πάνω από 532 εκατ. δολάρια τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 11, καθώς και τα κεφάλαια κίνησης που θα χρειαστεί. Παράλληλα θα επιβλέπει τη διαδικασία των πωλήσεων που θα πραγματοποιηθούν με στόχο τη βελτίωσης της αξίας της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Aegean εξακολουθεί να διερευνά εναλλακτικές λύσεις για να μεγιστοποιήσει την αξία της.

H μετοχή της εταιρίας σημείωσε χθες βουτιά 28,76% και έκλεισε στα 0,66 δολάρια. 

Η Aegean Marine αναγκάστηκε να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της μετά την κατάπτωση μη εξασφαλισμένων μετατρέψιμων ομολόγων 94,6 εκατ. δολ. με λήξη τη 1η Νοεμβρίου 2018, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Παράλληλα την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ελεγκτική επιτροπή της για τη διερεύνηση πιθανής κακοδιαχείρισης κεφαλαίων, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε σημαντική κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της.

Ο έλεγχος αφορούσε την περίοδο διοίκησης του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, που είναι και ο ιδρυτής της εταιρείας, αλλά πλέον έχει αποχωρήσει από αυτήν.

Η ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου πιστεύει πως περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια καθώς επίσης και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας (Aegean) αποτελούν προϊόν δόλιων δραστηριοτήτων και υπεξαίρεσης. Ο κύριος δικαιούχος της υπεξαίρεσης αυτής φαίνεται πως είναι η εταιρεία «OilTank Engineering & Consulting Ltd. (“Oil Tank”)», με βάση το Eμιράτο Φουτζέιρα ενώ κατόπιν ενσωματώθηκε στις 15 Μαρτίου 2010 στα νησιά Μάρσαλ.

Στις 31 Μαρτίου 2010, η «Oil Tank» υπέγραψε συμβόλαιο με θυγατρική εταιρεία της Aegean με σκοπό να επιβλέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου στον τερματικό σταθμό της Φουτζέιρα. Η επιτροπή πιστεύει πως το συγκεκριμένο συμβόλαιο χρησιμοποιήθηκε για να καταχραστούν τα κεφάλαια της εταιρείας μέσω «φουσκωμένων» συμβολαίων και δόλιας τιμολόγησης. Η επιτροπή έχει λόγους να πιστεύει πως η «Oil Tank», ελέγχεται από πρώην στέλεχος της Aegean.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι αυτός που ελέγχει την Oiltank είναι ο κ. Μελισσανίδης. 

Επικαλούμενη πηγές σχετικές με την έρευνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Oiltank χορήγησε δάνειο στην ΠΑΕ ΑΕΚ το 2016, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. 

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά συνδέει τον Έλληνα επιχειρηματία και επενδυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας με την Oiltank. 

Ο ίδιος πάντως διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μελισσανίδης μετά την πώληση του ποσοστού του στην Aegean Marine Petroleum το 2016, διατήρησε ρόλο εντεταλμένου συμβούλου με εκτελεστικές αρμοδιότητες στην εταιρεία. 

Ωστόσο, παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες, όταν ομάδα ακτιβιστών επενδυτών έθεσε ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες. 

Aegean Marine Petroleum Network

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρώτοι με διαφορά οι Έλληνες εφοπλιστές στην αγορά των μεταχειρισμένων: Οι τελευταίες κινήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Δράγνης: Δύο ακόμα πλοία για την Oceangold Tankers

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνική ναυτιλιακή εισέρχεται στην αγορά tanker suezmax. Η συμφωνία με την Teekay