Σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Ανδριώτης για την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές όπως προδίδει το μίγμα καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που επιτείνει την ενεργειακή εξάρτηση και έχει αρνητικές και συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο. Το πρόβλημα αυτό πρόκειται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων καθώς θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου.

Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου το μίγμα καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής ήταν 40% , 28% λιγνίτες, 24% ΑΠΕ και 8% εισαγωγές, δηλαδή συνολικά 48% ήταν η εξάρτηση από εισαγωγές.  «Το μίγμα αυτό εκτός  από τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση  δημιουργεί και σημαντικές συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Το πρόβλημα είναι και βραχυπρόθεσμο καθώς μέχρι το 2023 εξαντλούνται οι ώρες λειτουργίας Καρδιάς και Αμυνταίου και μεσοπρόθεσμο για τα επόμενα 15 χρόνια μέχρι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πράσινη ενέργεια βάσης που θα αντικαταστήσει τη θερμική. Ταυτόχρονα οι απαιτήσεις θα αυξηθούν κατά 20% και η ΔΕΗ την ίδια περίοδο θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της κάτω από το 50%».

Ο ενεργειακός εφοδιασμός θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, τόνισε σημειώνοντας ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί 8 λιγνιτικές μονάδες, ενώ μέχρι το 2025 θα αποσυρθούν άλλες 7 με συνολική ισχύ πάνω από 3000 MW. Στη θέση τους θα μπει 1 λιγνιτική μονάδα 660 MW και 2 μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που αποδεικνύει ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση στο εμπορικό ισοζύγιο θα επιδεινωθεί.

Θεμελιώδη σημασία έχει για τη ΔΕΗ είναι και ο έλεγχος του ενεργειακού κόστους καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη για την ενίσχυση της βιομηχανίας. «Θα ήταν πάρα πολύ απλό να ανεβεί η τιμή της μετοχής αν η ΔΕΗ απέσυρε την έκπτωση 15% από τα τιμολόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα έπληττε το ενεργειακό κόστος και συνολικά την οικονομία. «Από το 2015 όχι μόνο δεν είχαμε αύξηση στα τιμολόγια αλλά δίνουμε και εκπτώσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, ενώ την ίδια στιγμή μετασχηματίζεται, αναπτύσσει δυναμικά τις ΑΠΕ και τα δίκτυα, αναμορφώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και αναζητεί συνεργάτες και στρατηγικούς εταίρους, με στόχο τη μετεξέλιξή τους σε μία διεθνή εταιρεία που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ενοποίηση της ΕΕ.

Ο κ. Ανδριώτης αναφέρθηκε στο στόχος διεθνοποίησης της ΔΕΗ με τη δραστηριοποίησή της στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια, ενώ συνεργασίες έχει συνάψει με εταιρείες και στη Βόρειο Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ΔΕΗ «επιστρατεύει» drones για τον έλεγχο των υποδομών της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Νέο χαράτσι 1 ευρώ για την έκδοση έντυπων λογαριασμών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Ο Μ. Παναγιωτάκης απέλυσε τον γενικό διευθυντή Εμπορίας, Γιάννη Κατάκη