ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, αποκαλούμενη επίσης και αυτοάνοση ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος στρέφονται κατά του θυρεοειδούς αδένα, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή.
Παρόλο που η κατάσταση αυτή τείνει να παρατηρείται σε οικογένειες, η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, έχει ως αποτέλεσμα την έκπτωση της ικανότητας του θυρεοειδούς αδένα να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οδηγώντας σε σταδιακή μείωση της λειτουργικότητας και τελικά σε υπολειτουργία του αδένα (υποθυρεοειδισμός). Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο πλήττει συχνότερα στις γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία όπως, επίσης, και να επηρεάσει τους άνδρες και τα παιδιά.
Συμπτώματα
Δεν υπάρχουν ειδικά σημεία ή συμπτώματα που να υποδηλώνουν τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Επειδή η κατάσταση συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά, σε πολλά χρόνια, τα άτομα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, ακόμα και όταν τα χαρακτηριστικά για τη διαταραχή αντιθυρεοειδικά αντισώματα (anti-TPO) ανιχνευθούν σε εξετάσεις αίματος. Το ΤΡΟ (θυρεοειδική υπεροξειδάση) είναι ένα ένζυμο που παίζει ρόλο στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Με την πάροδο του χρόνου, η Χασιμότο προκαλεί βραδεία και χρόνια βλάβη των κυττάρων, οδηγώντας στην ανάπτυξη βρογχοκήλης, με σταδιακή θυρεοειδική ανεπάρκεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα εκδηλώσουν τελικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, ξηρό δέρμα, κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους και μειωμένη ανοχή στην άσκηση, καθώς και ακανόνιστη ή βαριά εμμηνόρροια.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, συχνά γίνεται όταν πλέον εμφανιστούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Συχνά, η κλινική εξέταση δείχνει και βρογχοκήλη, ενώ οι εργαστηριακές αυξημένη TSH ορού (θυρεοτροπίνη) και χαμηλή θυρεοειδική ορμόνη (ελεύθερη θυροξίνη). Τα TPO αντισώματα, όταν μετριούνται, είναι συνήθως αυξημένα.
Περιστασιακά, μπορεί να διαγνωστεί νωρίς, ειδικά σε άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου, κατά τη διάρκεια του κοινού εργαστηριακού ελέγχου, ακόμη και πριν εμφανισθεί υποθυρεοειδισμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρατηρείται συχνά ήπια αύξηση της TSH ορού, με φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και θετικά ΤΡΟ αντισώματα.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θυρεοειδίτδα Χασιμότο είναι μία αυτοάνοση διαταραχή για την οποία δεν υπάρχει ίαση. Οι ασθενείς με αυξημένα TPO αντισώματα, αλλά φυσιολογικές τιμές TSH και ελεύθερης θυροξίνης δεν χρειάζονται θεραπεία.
Για τους πάσχοντες από εμφανή υποθυρεοειδισμό (αυξημένα επίπεδα TSH και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών), η θεραπεία περιλαμβάνει την αντικατάσταση της θυρεοειδικής ορμόνης. Η συνθετική λεβοθυροξίνη, που λαμβάνεται από το στόμα, είναι μια φθηνή θεραπεία, πολύ αποτελεσματική στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού. Οι περισσότεροι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο θα χρειαστούν δια βίου θεραπεία με λεβοθυροξίνη. Η εύρεση της κατάλληλης δόσης, ιδιαίτερα στην αρχή, μπορεί να απαιτεί έλεγχο της TSH κάθε 6-8 εβδομάδες μετά από οποιαδήποτε ρύθμιση δόσης, έως ότου προσδιοριστεί η σωστή. Στη συνέχεια, η παρακολούθηση της TSH μία φορά το χρόνο είναι σε γενικές γραμμές αρκετή.
Πηγή: Αμερικανική Εταιρία Θυρεοειδούς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυξάνονται παγκοσμίως οι θυρεοειδοπάθειες – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον καρκίνο του θυρεοειδούς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θυρεοειδοπάθειες: Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υποθυρεοειδισμός: Αδιάνγωστοι οι μισοί πάσχοντες – Τα ύποπτα συμπτώματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δένδιας: Ευχήθηκε από την την οριογραμμή της Ελλάδας στον Έβρο
- Χριστούγεννα: Εκατομμύρια χριστιανοί γιορτάζουν κάτω από την σκιά του πολέμου
- ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού ανήμερα των Χριστουγέννων σε 5 περιοχές της Αττικής
- Πάπας Φραγκίσκος: «Να πέσουν τα τείχη, να επιτευχθεί μία κοινή λύση» για την επανένωση της Κύπρου