• Ροή Ειδήσεων

    Ευρώ-περιφερειακό χτύπημα επιδεινώνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο


    Με τον συσχετισμό Ελλάδας – Ιταλίας να μεγαλώνει τον τελευταίο μήνα, με την Ελλάδα να ακολουθεί την Ιταλία τόσο στις προσπάθειες αναχαίτισης όσο και στις πτωτικές συνεδριάσεις, η εγχώρια αγορά καταγράφει απώλειες κοντά στο 2%, κοντά στον ίδιο βηματισμό με την ιταλική. Η μόνη διαφορά είναι ότι η απουσία βάθους στην εγχώρια αγορά κάνει πιο… τραγικές τις απώλειες.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, ενώ το ιταλικό χρέος έχει μεγαλύτερη ωρίμανση, με μέσο όρο τα 8 χρόνια, οπότε η επίπτωση των αυξανόμενων επιτοκίων στην Ιταλία θα φανεί μετά από 8 χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία έχει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται εσωτερικά.

    Στον απόηχο, ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ περιόρισε τις απώλειες κοντά στο 0,8%, ενώ ο εγχώριος δείκτης υποχωρεί 1,6% κάτω από τις 620 μονάδες.

    Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,3%, ενώ στις επιμέρους μετοχές η Τρ. Πειραιώς κινείται 4% χαμηλότερα, η Eurobank (-3,13%), η ΕΤΕ (-1,79%) και η Alpha Bank (-1,4%).

    Εκτός τραπεζικού κλάδου, μόνο η ΔΕΗ γλιτώνει το αρνητικό πρόσημο καθώς ενισχύεται 2,32%, ενώ στον αντίποδα κινούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,56%), Motor Oil (-3,17%), Φουρλής (-2,42%), Βιοχάλκο (-2,38%), Σαράντης (-2,04%) και Ελληνικά Πετρέλαια (-1,57%).

    Η κοινή μετοχή του Τιτάνα κινείται 0,93% χαμηλότερα στα 19,28 ευρώ, ενώ το προνόμιο δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις 3,43% στα 18,3 ευρώ.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στις ΜΙΓ (-1,45%), Intracom (-2,48%) και Intrakat (-1,96%).

    Μικροί οι όγκοι συναλλαγών στα παράγωγα, με το ΣΜΕ της ΕΤΕ να έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όγκο, με 3.922 συμβόλαια.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα στην υποκείμενη αγορά διαμορφώνεται στα 11,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως σε ΟΠΑΠ και Φουρλή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ