• First Top Stories

    «Εκκωφαντική» έλλειψη τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 60% του τζίρου σε «πακέτα»

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Με τον δέκατο-τρίτο χαμηλότερο συνολικό όγκο συναλλαγών από την αρχή του έτους, συνοδεύτηκε το +0,29% του Γενικού Δείκτη τιμών, στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 24.28 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν και 34.62 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως μετά τις δημοπρασίες.

    Το θετικό πρόσημο στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αποδόθηκε στην αρχική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών από την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά την υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s, διατηρώντας ωστόσο θετικό το outlook της ιταλικής οικονομίας.

    Στον απόηχο, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, υποχώρησαν σημαντικά, ενώ το spread του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε κάτω από τις 300 μ.β. Σημαντική ήταν και η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να υποχωρεί κατά 3,22% στο 4,324%.

    Ωστόσο, μετά το μεσημέρι, σε επιστολή προς την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ρώμη θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό, όμως δεσμεύθηκε να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους που έχει θέσει, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος και δε τίθεται θέμα η Ιταλία την ΕΕ και την ευρωζώνη.

    Εκεί ο Γενικός Δείκτης από άνοδο 1,17% έφτανε να κινείται με κέρδη της τάξης του 0,30%, όπου και κατέληξε μετά τις δημοπρασίες.

    Στην αγορά μετοχών, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank είχαν τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και ακολούθησαν οι ΕΤΕ και ΟΤΕ.

    Ο δείκτης τραπεζών έκλεισε με άνοδο 1,79% χάρη στην Eurobank (+5,99%) και Alpha Bank (+1,87%) ενώ οι ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 2,03% και 0,63% αντίστοιχα.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της ΔΕΗ κλείνοντας 4,28% χαμηλότερα, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι EXAE (-2,68%), Τιτάνας (Κ) (-2,31%), Μυτιληναίος (-2,02%) και ΑΔΜΗΕ (-1,38%).

    Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Μotor Oil (+4,49%), Σαράντης (+3,31%) και Αεροπορία Αιγαίου (+3,01%) μεταξύ άλλων.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε οι ΜΙΓ (-1,57%), Intracom (-4,85%) και Ιntralot (-2,38%).



    ΣΧΟΛΙΑ