Γόρδιος δεσμός παραμένει για τη Folli Follie το ζήτημα του επανελέγχου και της αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017, καθώς κανένας από τους υποψήφιους… Μεγαλέξανδρους στους οποίους έχει απευθυνθεί η διοίκηση της εταιρείας δε φαίνεται διατεθειμένος να τον κόψει.

Η αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ομίλου, την οποία έχει αναλάβει η Deloitte, και για το λόγο αυτό η διοίκηση της Folli Follie βρίσκεται σε αναζήτηση ελεγκτικής εταιρείας διεθνούς κύρους που θα αναλάβει το έργο αυτό. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχει απευθυνθεί μεταξύ άλλων και στις λεγόμενες Big 4 εταιρείες ορκωτών λογιστών, όμως καμία μέχρι τώρα δεν έχει πει το “ναι”, καθώς όλες εμφανίζονται απρόθυμες να εμπλακούν σε αυτήν τη διαδικασία.

Η απροθυμία αυτή αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς ο χρόνος πιέζει και η Folli Follie εξακολουθεί να μην έχει στα χέρια της τα πραγματικά στοιχεία για τις οικονομικές της καταστάσεις το προηγούμενο έτος, όπως διαμορφώνονται μετά την έκθεση της Alvarez & Marsal για τις “αμαρτωλές” δραστηριότητες του ομίλου στην Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει κρούση ακόμα και στον Γιώργο Βαρθαλίτη, τον ορκωτό ελεγκτή που είχε υπογράψει την έκθεση επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017, όμως μετά τις αποκαλύψεις ανακάλεσε την έκθεση αυτή. Άλλωστε, τεχνικά παραμένει ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας, εφόσον επισήμως δεν υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ομίλου για την αντικατάστασή του. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι αντιμέτωπος με μία ενδεχόμενη πειθαρχική έρευνα από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), καθώς και η δική του απροθυμία να εμπλακεί και πάλι με τα λογιστικά της εταιρείας, σημαίνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο.

Χωρίς αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις, πηγαίνει… στράφι και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που καταρτίζει η Deloitte, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργική διάρθρωση του ομίλου, ο οποίος προβλέπεται στη νέα εποχή του να είναι πιο compact, ενώ ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση ιδιαίτερα υψηλών εξασφαλίσεων από την πλευρά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς εκτιμά ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Από την άλλη, ακόμα κι αν γίνει η… έκπληξη και βρεθεί η ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων για το 2017, η Folli Follie αντιμετωπίζει και έναν άλλο υπαρξιακό κίνδυνο, ο οποίος αφορά στην εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που περιμένει μέσα στις επόμενες μέρες να παραλάβει το πόρισμα της ΕΛΤΕ για την υπόθεση της Folli Follie, την ίδια ώρα που η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει ζητήσει επίσης στοιχεία από την ΕΛΤΕ, καθώς και την έκθεση της Alvarez & Marsal για τις δραστηριότητες της θυγατρικής του ομίλου στην Ασία. Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, οι δικαστικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν νέο κύμα αβεβαιότητας για το μέλλον της Folli Follie, επιδεινώνοντας δραματικά την κατάσταση…

Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Το νέο (γυναικείο) πρόσωπο της Folli Follie που ψαχνούν οι δικαστές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Ένας «πλούσιος» και μόνος καουμπόι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Ψάχνει τώρα νέα εταιρεία για να κάνει τους ελέγχους