Θέσεις… μάχης έλαβαν και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια του SSM, που βρίσκονται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ξεκίνησαν να ελέγχουν εκ νέου  τους φακέλους με τα προβληματικά δάνεια. Για μία εβδομάδα περίπου οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας θα σκανάρουν τα  μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, την πορεία των οποίων εξετάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτή τη φορά τα «φώτα» είναι στραμμένα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο  της χρηματιστηριακής αναταραχής. Και ταυτόχρονα η διοίκηση της τράπεζας είναι σε ανοικτή γραμμή με τα ανώτερα στελέχη του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας για την έκδοση ομολογιακού Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενέργεια που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου έχει δηλώσει πως η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ώστε στον κατάλληλο χρόνο να προχωρήσει σε επιτυχή έκδοση του ομολογιακού τίτλου, όπως ακριβώς από το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει παρουσιάσει.

Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ακόμα πως η τράπεζα τον τελευταίο χρόνο «τρέχει» δυναμικά τόσο στο κομμάτι του περιορισμού των καθυστερούμενων δανείων, καθως πέτυχε μείωση της τάξης των 5 δισ. ευρώ το διάστημα Σεπτεμβρίου 2017- Σεπτεμβρίου 2018, όσο και στην κατεύθυνση  των χορηγήσεων, καθώς έριξε 3 δισ. ευρώ νέα δάνεια (κυρίως επιχειρηματικά) στην αγορά.

Παράλληλα πέτυχε αύξηση καταθέσεων κατά 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουνίου 2017- Ιουνίου 2018, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 92%, ενώ μηδένισε από τα τέλη Ιουνίου φέτος την εξάρτιση της από τον ELA.

Η διαδικασία του ελέγχου των προβληματικών δανείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και, όπως σημειώνουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, «πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη τυπική διαδικασία ελέγχου», ωστόσο εντείνουν τις προσπάθειες τους να δώσουν δείγματα γραφής ότι τα καθυστερούμενα ανοίγματα περιορίζονται και θα είναι εφικτοί οι αναθεωρημένοι στόχοι μείωσης τους (τους οποίους υπέβαλλαν πρόσφατα στον SSM).

Να σημειωθεί ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων, που αφορούν τόσο δάνεια με εξασφαλίσεις, αλλά και δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Άμεσα αναμένονται και ανακοινώσεις σχετικά με τις δεσμευτικές προσφορές, που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στο Λονδίνο, για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Jupiter, του πακέτου προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank και στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια ονομαστικής αξίας  σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank, μετά το Jupiter, δρομολογεί και την πώληση χαρτοφυλακίου καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων  χωρίς εξασφαλίσεις (project Mercury).

Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν όλες οι τράπεζες. Η Πειραιώς προχωρά στην πώληση δύο χαρτοφυλακίων, του Nemo με ναυτιλιακά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ και του Iris που είναι καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank «τρέχει» την πώληση του χαρτοφυλακίου «Zenith» που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, του χαρτοφυλακίου ακινήτων «Pixel», ενώ ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, αναμένεται από την Εθνική Τράπεζα η πώληση δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία «Symbol».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιχειρηματικές κόντρες «υψηλής τάσης» με τη ΔΕΗ