ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Με δύο σενάρια κατατέθηκε όπως αναμενόταν στην Κομισιόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ουσιαστικά η κυβέρνηση «πετάει» το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για το θέμα των συντάξεων, ενώ εκφράζει την πρόθεσή της να ακυρωθεί η περικοπή τους, ύστερα όμως από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συγκεκριμένα υπάρχει μια υποσημείωση στον σχετικό πίνακα με τις εν λόγω παρεμβάσεις ότι «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ εάν μειωθούν οι συντάξεις (σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικών) και 3,6% του ΑΕΠ, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές και υλοποιηθούν τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση. Περιλαμβάνει επίσης ένα σενάριο βάσης με τις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα με βάση τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου του Μάιου και τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση για το 2019. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού γίνονται παράλληλα και πιο αναλυτικές αναφορές για την αναγκαιότητα να μην κοπούν οι συντάξεις και την αντοχή του προϋπολογισμού, γι’ αυτό το σενάριο.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».
Η ελληνική πλευρά πάντως διαβλέπει θετικό κλίμα από τους Ευρωπαίους και φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με το βασικό σενάριο την μη περικοπή, βρίσκοντας συμμάχους όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, και προσβλέποντας στην στήριξη της Κομισιόν, μετά και το «παράθυρο» Μοσκοβισί, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα, λέγοντας ότι περιμένει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό και ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών «γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».
Όμως το πιο σημαντικό που θα εξεταστεί λεπτομερώς στις Βρυξέλλες είναι η τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων. Οι αποδείξεις δηλαδή ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παράγει σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, 3% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,2% στη συνέχεια, διασφαλίζοντας την απόδοση των εσόδων. Και στα δύο σχέδια, όμως, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, υπολογίζει πως η χώρα μας θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Να αναφερθεί ότι την 1η Οκτωβρίου κατά την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή επελέγη η λύση κατάθεσης προσχεδίου με δύο όψεις. Στο βασικό σενάριο, οι περικοπές στις συντάξεις και η εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο σενάριο «προθέσεων», οι περικοπές δεν περιλαμβάνονταν και τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός θα έχει μόνον αντίμετρα χωρίς μέτρα. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει έως τα Χριστούγεννα στη νομοθέτηση μιας σειράς αντιμέτρων όπως η ψήφιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, της επιδότησης ενοικίου, της καταβολής των αναδρομικών, της κατάργησης του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.
Από την άλλη πλευρά με παρέμβασή του και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας η ευλαβική τήρηση από την Ελλάδα όλων των συµφωνηθέντων µε τους δανειστές της είναι µονόδροµος για να βγει από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της. Η επισήμανση αυτή αποκτά ειδική βαρύτητα μετά τα «καρφιά» του Κλάους Ρέγκλινγκ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχει υποχρέωση να υποβάλει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Ο προϋπολογισμός υποβληθεί στην Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει την εισήγησή της, για να οδεύσει στη συνέχεια στο Eurogroup. Η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το Eurogroup στη συνέχεια θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος κυβέρνηση και Κομισιόν διαφωνούσαν ως προς το ύψος του υπερπλεονάσματος του 2019, με την κυβέρνηση να το βλέπει 300-400 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο. Ετσι, δεν αποκλείεται στο τέλος να περικοπούν ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έχει περιλάβει στο προσχέδιο.
Μένει να δούμε τελικά αν θα πειστούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως βέβαια οι Γερμανοί, που έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως δεν κάνουν εύκολα υποχωρήσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση με την απαγορευτική, μέχρι στιγμής, έξοδό της στις αγορές, η οποίο θα γίνει ακόμη δυσκολότερη αν δημιουργήσει και άλλες ανησυχίες στους επενδυτές.