Διορία 2,5 μηνών έχουν περισσότεροι από 4.000.000 φορολογούμενοι να καλύψουν έως το τέλος του έτους αποδείξεις με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών τα ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστά 10%-18,75% των ετησίων εισοδημάτων τους για το 2018, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2019.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται την αλλαγή της προοδευτικής κλίμακας που ισχύει σήμερα (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Οι λόγοι της αύξησης των ποσοστών των απαιτούμενων δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα οι οποίες θα εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είναι δύο: Πρώτον, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως. Δεύτερον υπάρχει μια ανησυχία ότι μετά τη άρση των capital controls δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να φουντώσουν τα φαινόμενα μαύρων συναλλαγών ή ακόμα και να περιοριστούν οι συναλλαγές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:

-5% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
-20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
-25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν τα ποσοστά να κυμανθούν από 20% έως 30%, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούσαν τα εισοδήματα του 2017. Όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Για τα εισοδήματα του 2018 δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Οι φορολογούμενοι αυτοί, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν καλύψει και φέτος ένα ποσοστό του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.

Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, οι φορολογούμενοι, καλό θα είναι να ελέγξουν από τώρα, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Όσοι διαπιστώσουν ότι ακόμη δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές προλαβαίνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται αύξηση στο όριο δαπανών με κάρτα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεφορτώνονται άρον-άρον τα ακίνητα οι Έλληνες υπό τον φόβο των νέων αντικειμενικών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Δεν αρκεί για τις αγορές η συμφωνία για το χρέος, «δεδομένη» η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου