ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις ξεκινούν αυτή την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018, και μας καλούν να «ανακαλύψουμε» τα μυστικά τους και να αφεθούμε στο καλλιτεχνικό τους ταξίδι.
Όλες οι εκθέσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
1. Γιάννης Μιχαηλίδης έκθεση “Όμορα σχήματα” στο ΜΙΕΤ
«Θέλησα να φτιάξω μια σειρά από χάρτες που να απεικονίζουν ωκεανούς, θάλασσες, νησιά, ακρωτήρια, ισθμούς, πορθμούς, χερσονήσους, βουνά, λόφους, πεδιάδες, οροπέδια, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια και γέφυρες, καθώς και μικρές κουκίδες πόλεων και χωριών.
Δεν είναι ούτε πολιτικοί ούτε γεωφυσικοί χάρτες.
Είναι χάρτες χωρίς προσανατολισμό, λείπουν τα σημεία του ορίζοντα- Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση- έχουν, όμως, όρια ανύπαρκτων, φανταστικών κρατών.
Είναι ζωγραφική που διαμορφώνει σχήματα, αφήνοντας τη ρευστότητα του χρώματος, όπως είναι απλωμένο στο χαρτί να δημιουργεί περιγράμματα που σχηματίζουν όμορα κράτη, όμορα σχήματα, τοπία σε κάτοψη.
Τέλος, τα έργα που έχουν προκύψει είναι μικρών διαστάσεων, επικολλημένα σε χαρτί Α4, ώστε να αποτελέσουν τις σελίδες ενός σώματος βιβλίου».
Γιάννης Μιχαηλίδης
Βιογραφικό:
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1940. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Πήλιο. Έχει ασχοληθεί με τις γραφικές τέχνες, κυρίως την επιμέλεια εντύπου. Από το 1968, που παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί «Νέες Μορφές», έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 40 ατομικές εκθέσεις. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε έξι Πανελλήνιες εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρώτη συμμετοχή το 1963. Το 1970, στην έκθεση νέων καλλιτεχνών του ΕΕΤΕ, τιμήθηκε με το Α’ βραβείο ζωγραφικής. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Πότε:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
20.00
Πού:
Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Αμερικής 13, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη.
2. Αριστομένης Κατσούλας έκθεση “Πρoσωπο – γραφίες” στον Τεχνοχώρο Art Gallery
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος φιλοξενεί τον Οκτώβριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο «Προσωπο – γραφίες» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.
Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούνται από σκιές και μορφές ανθρώπων, που τα χρώματα και η αλληλουχία των σχημάτων τα οριστικοποιεί και τα μετουσιώνει σε εκφραστές και ερμηνευτές συναισθημάτων.
Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης, Στέλλα Μουζακιώτου, «ο εικαστικός Αριστομένης Κατσούλας αντικαθιστά τη ρεαλιστική απεικόνιση αντικειμένων με μια πρωτοφανή, ατόφια έκφραση συναισθήματος. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό όραμα, έναν καινούργιο κόσμο πάνω στον καμβά. Τα έργα του είναι συγκλονιστικά δραματικά. Τον δημιουργό δεν τον ενδιαφέρει η αντικειμενική απεικόνιση του εμπειρικού κόσμου, αντίθετα, θέλει να εκφράσει εσωτερικά αισθήματα και βιώματα. Τον ενδιαφέρει η απεικόνιση του κόσμου όπως αυτός εμφανίζεται στη φαντασία του. Μέσα από την άρνηση κάθε αληθοφάνειας ή ευλογοφάνειας, εγκαταλείπει την όποια προσπάθεια για πιστή και ρεαλιστική απόδοση των μορφών του, στοχεύοντας στη διέγερση των βαθύτερων συναισθημάτων του θεατή. Οι πολυμορφίες των προσωπογραφιών του έχουν τη δική τους ζωή. Τα χρώματα διογκώνονται και διαλύονται, ενώνονται και χωρίζονται. Μερικές φορές μοιάζουν να αιωρούνται πάνω στον καμβά, σα να κοιτάζουμε ψηλά χρωματιστά σύννεφα που εμφανίζονται και ξεθωριάζουν μυστηριωδώς. Άλλες φορές όμως, τα χρώματα μοιάζουν να συγκρούονται λυσσαλέα. Πρόκειται για έργα που εκπέμπουν τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που ΄ταν τους γυρίσεις την πλάτη ή φύγεις από τον χώρο που εκτίθενται, αισθάνεσαι ακόμα την παρουσία τους».
Ο Αριστομένης Κατσούλας γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο Τριφυλίας Μεσσηνίας όπου και έζησε έως το 1968, οπότε και μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1972 γράφτηκε στο εργαστήριο Τέχνης Ε. ΒΑΚΑΛΟ. Αποφοίτησε το 1976 και την ίδια χρονιά έφυγε για την Ιταλία όπου γράφτηκε στην Aκαδημία Καλών Τεχνών της Perugia, Accademia Di Belle Arti Pietro Vanucci στα τμήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, ενώ παρακολούθησε για δύο χρόνια και το τμήμα γλυπτικής. Από το 1979 ζωγραφίζει και κατασκευάζει γλυπτά συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα δίσκων και CDs Ελλήνων καλλιτεχνών και έχει εικονογραφήσει πολλές ποιητικές συλλογές. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Panagiotopoulos.
Πότε:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
20.00
Πού:
Τεχνοχώρος Art Gallery
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Ακρόπολη
Είσοδος ελεύθερη.
3. Νίκος Ναυρίδης έκθεση “When you sing” στη Γκαλερί Bernier/Eliades
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την 5η ατομική έκθεση του Νίκου Ναυρίδη, με τίτλο «When you sing».
Στην καινούρια του θεματική ενότητα με τίτλο: «When you sing», ο Ναυρίδης συνεχίζει να δουλεύει με αφορμή το θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Samuel Beckett, επιλέγοντας αποσπάσματα από τα κείμενα του συγγραφέα που λειτουργούν νοηματικά αυτόνομα και ανεξάρτητα.
Τα έργα, μεγάλες επιχρυσωμένες επιφάνειες, γίνονται το υπόστρωμα όπου προβάλλονται οι φωτεινές φράσεις των κειμένων τονίζοντας την αμφίσημη σημασία του χρυσού που αποκτάει στις μέρες μας μια απόλυτα επίκαιρη διάσταση.
… Οι φράσεις του Μπέκετ που επιλέγονται σαν «χαικού» η «σπαράγματα-χαικού», διαχρονικές, διαπολιτισμικές αντιπροσωπεύουν αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει, συλλαμβάνουν τη στιγμή και τη διατηρούν αιώνια, ακόμα κι αν δεν μιλάνε για τα πάντα, τουλάχιστον καταλαβαίνουν τα πάντα. Αντιμετωπίζουν με το πιο λιτό και ακραίο χιούμορ τα σοβαρότερα θέματα, με την πλέον αριστοκρατική σοβαρότητα τις πιο αστείες καταστάσεις. Αποκομμένες οι φράσεις του από το κείμενο, γίνονται «εντολές δύσκολης παρηγορίας», «οδηγίες σκηνικής απόδρασης», «ασκήσεις ισορροπίας» γίνονται εντέλει, ένα σύνολο λέξεων όπου κάθε ήχος, κίνηση, ρυθμός, ανάσα και σιωπή έρχονται σε απόλυτη ένωση.
Οι επιχρυσωμένες επιφάνειες του «Whenyou sing»αποτελούν στην πραγματικότητα μία ελάχιστη, υπό κλίμακα λεπτομέρεια ενός τεράστιου θραύσματος. Μια υπέρ- μεγεθυμένη επιφάνεια που συγκρατεί σπασμένα μέρη, κολλημένα μεταξύ τους με χρυσό, όπως τα γιαπωνέζικα Kintsugi. (*1) Ένα μέρος από το τεράστιο πάζλ που διαλυμένο μας κατακλύζει.
Στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2013» στην Ελευσίνα, η φράση του Beckett«…failagain, failbetter» φώτιζε με led τον καλυμμένο από στάχια που μεταφυτεύτηκαν υπαίθριο χώρο του παλιού ελαιουργείου. Το έργο ήταν μια μεταφορά, που συνέδεε το δύσκολο ιστορικό παρελθόν της Ελευσίνας και την οικονομική κρίση του 2013 με τον λόγο του Μπέκετ που καταλάβαινε κάθε αποτυχία και συνέχιζε ελπίζοντας να προσπαθεί αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.
Στο When you Sing τα χρυσά στάχυα μετατρέπονται σε φύλλα χρυσού και απλώνονται πέρα από το Θριάσιο Πεδίο. Οι επιφάνειες φωτίζονται, το χρυσό αντανακλά τις λέξεις, το κείμενο-φώς διαχέεται στο περιβάλλον και επιστρέφει μέσα από τους θεατές του. Οι «χρυσές επιφάνειες» με τα λόγια του Μπέκετ είναι πόρτες που δεν οδηγούν πουθενά. Είναι χτισμένα ανοίγματα χωρίς διαφυγή. Μιλάνε για μια απειλή εξωτερική που προέρχεται από μέσα και οδηγεί βαθιά πίσω.
«Θα ήθελα τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση να υπονομεύουν τη σχέση ανάμεσα στον χρόνο και τα γεγονότα και όπως τα χαικού να διαβάζονται με μια αναπνοή.» – Νίκος Ναυρίδης
Πότε:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
20.00
Πού:
Bernier Eliades Gallery
Επταχάλκου 11, Θησείο
Είσοδος ελεύθερη.
4. John Bicknell έκθεση “The Burning Ship and The Dead Poet” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό, παρουσιάζει τον Οκτώβριο την ατομική έκθεση του Άγγλου εικαστικού John Bicknell, με τίτλο The Burning Ship and The Dead Poet.
Οι πίνακες του John Bicknell ξεκινούν με μια άμεση και συναρπαστική εικόνα, που προέρχεται από πολιτισμικά αρχέτυπα, ειδησεογραφικά δρώμενα και φωτογραφίες συγκρούσεων.
Θέματα αμφιβολίας, αποτυχίας και ενός συχνά ουτοπιστικού παραδείσου αντιμετωπίζονται μέσω κάποιων παράλογων ενεργειών που αντικατοπτρίζουν το πολιτικό δράμα. Η πίστη στις συνεχιζόμενες αφηγηματικές δυνατότητες της ζωγραφικής, πέρα από τις επίσημες δομές της, είναι η κινητήρια δύναμη του έργου. Οι αναφορές στην ιστορία της τέχνης χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία. Μια αναπτυσσόμενη οπτική αφήγηση ασχολείται με θέματα ανάρτησης, λύτρωσης, αντίστασης και θυσίας.
Τα θέματα μετατοπίζονται στη συνέχεια, από τη σημερινή θνησιμότητα και τη μακρινή χίμαιρα του παραδείσου. Η δυαδικότητα της ομορφιάς και της κτηνωδίας απεικονίζεται στις εικόνες βίας και της κουλτούρας του πυροβόλου όπλου, που συνδέονται ειρωνικά με τις εικόνες της «υψηλής» κουλτούρας.
Οι συνδυασμοί της αρχέτυπης σύγκρουσης και του αγώνα, απεικονίζουν ένα τρομερό χτύπημα της ανθρώπινης τρέλας, των συγκρούσεων και της τραγωδίας. Οι πίνακες χρησιμοποιούν εικόνες σημερινές/σύγχρονες με παραπομπές στην ιστορία σχετίζοντας τη σύγχρονη δράση με το αρχαίο ένστικτο.
Ο πίνακας εξυπηρετεί την εικόνα και η ζωγραφική της εικόνας αυτής είναι πράξη πίστης. Ως εκ τούτου, κάθε απλή εικόνα που απεικονίζεται αγκαλιάζει τις ατέλειές της και παίρνει τη δική της ζωή και λογική.
Οι εικόνες αναδύονται από μια πυκνά κατεργασμένη, ανασκαφείσα επιφάνεια, μέσα από την πάροδο του χρόνου, η οποία παραβιάζει την φαινομενική απλότητα και ευκολία αυτών.
Αυτή η αμοιβαιότητα πυκνότητας και ελαφρότητας, βάθους και επιφάνειας δημιουργεί μια οπτική ένταση που αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη αντίφαση και τη σύγκρουση στον πυρήνα του έργου.
Η υποκείμενη βαρύτητα και αμφιβολία ανυψώνονται μέσα από το σκοτεινό χιούμορ, δείχνοντας το δρόμο προς την λύτρωση, ένα ταξίδι μέσα από την αποτυχία της ανθεκτικότητας.-
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Διευθύντρια – Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα / Ψυχικό
Η έκθεση οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α.)
Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο John Bicknell γεννήθηκε στο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπούδασε στη West Surrey School of Art and Design – University of East London και Slade School of Fine Art, University College London, Σχολή Καλών Τεχνών Slade του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο Slade και η ταξιδιωτική υποτροφία Boise για την Ιταλία.
Έχει εκθέσει ευρέως στην Ευρώπη και ήταν παραλήπτης της Henry Moore Foundation Fellowship, The South Bank Prize – London και του Βραβείου John Moores – Liverpool. Υπήρξε Ανώτερος Λέκτορας στη σχολή School of Art Architecture, Leeds Metropolitan University – UK και Διδάσκων Μάστερ στο Wimbledon School of Art – London.
Πότε:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
20.00
Πού:
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Κοκκώνη 15, Ψυχικό
Είσοδος ελεύθερη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Πέμπτη (11 Οκτωβρίου)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων τον Οκτώβριο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάρτι στην Πλατεία Θεάτρου: Μια μοναδική γιορτή στο κέντρο της Αθήνας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Dirty Fuse έρχονται στο ΚΠΙΣΝ για την τελευταία υπαίθρια συναυλία του χρόνου
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ο Διονύσιος Σολωμός στη σκιά του Ομήρου»: Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στο ΚΠΙΣΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό