ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και τώρα τρέχουμε… Αυτό το μότο κυριαρχεί στα τραπεζικά επιτελεία. Στις διευθύνσεις που διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr πως τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα- και του SSM, έχουν ζητήσει από τα αρμόδια τμήματα καθυστερήσεων των συστημικών τραπεζών τους φακέλους με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Θέλουν να δουν ακριβώς τη διάρθρωση των δανείων, τις εξασφαλίσεις που έχουν, το χρόνο που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν ζητήσει να δουν έναν προς ένα όλους τους φακέλους με τα δάνεια που βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες παρκαρισμένα στην διατραπεζική πλατφόρμα του NPL Forum. Πρόκειται για δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα οποία έχουν έκθεση και οι τέσσερις τράπεζες και για τα οποία ο SSM έχει στείλει επανειλημμένα μήνυμα ότι έπρεπε να είχαν πάει «χθες» σε αναδιάρθρωση.
Και ενώ στο NPL Forum βρίσκονται περίπου εκατό δάνεια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέχρι το καλοκαίρι, σε οριστική λύση αναδιάρθρωσης είχαν καταλήξει μόλις 4 περιπτώσεις.
Η περίπτωση της Eurobank
Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στη λήψη κοινών αποφάσεων από τις τέσσερις τράπεζες, ανάγκασε την Eurobank να διαχωρίσει τη θέση της και να στείλει το δικό της μήνυμα στην αγορά.
Η τράπεζα αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα. Το έκανε ήδη με τα δάνεια του ομίλου Σαρακάκη. Όπως έχει γράψει το mononews.gr η εταιρεία έχει συνολικό δανεισμό 220 εκατ. ευρώ, η Eurobank αποφάσισε να μεταβιβάσει δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτικό fund.
Την ίδια στάση θα ακολουθήσει και με το μερίδιο που της αναλογεί στα δάνεια του Νίκου Μάνεση της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Η τράπεζα έχει έκθεση 40 εκατ. ευρώ στο κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ και έχει δρομολογήσει επαφές για τη μεταβίβασή του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank δεν θα μείνει στις υποθέσεις Μάνεση και Σαρακάκη, αλλά θα προχωρήσει και σε άλλα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, οι αναδιαρθρώσεις των οποίων λιμνάζουν.
Εκτιμάται, δε, ότι η πολιτική της αυτή θα ενεργοποιήσει τους υπόλοιπους, ώστε να προχωρήσουν σε κοινές λύσεις.
Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 50,7 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο όγκο στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που συνολικά φθάνουν τα 88,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης των NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 48% και τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτή την κατηγορία έχει η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 59%, ακολουθούν η Alpha Bank, με δείκτη 51%, η Eurobank με 46% και η Εθνική Τράπεζα με 40% (στοιχεία α΄ 6μήνου 2018).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Trastor: Ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού δανείου έως €92,5 εκατ. με κάλυψη από την Τράπεζα Πειραιώς
- Η Γλυπτική της Αγγέλικας Κοροβέση σε μια πολυτελή έκδοση με τη στήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
- FIFA: Aπό το Netflix η μετάδοση των Μουντιάλ γυναικών του 2027 και του 2031
- Orilina: Συμφωνητικό προκαταβολής για την πώληση κατοικίας στο «Marina Residences by Kengo Kuma»