ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφού τόνισε ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας και ταυτόχρονα αρωγός και προστάτης των ασθενών, ο κος Βλόντζος, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Υπεύθυνος Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης και μέλος του ΔΣ του PhRMA Innovation Forum, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει:
«Η ιδιαιτερότητα του κλάδου έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να συγκεράσει την επιχειρηματική με την κοινωνική οπτική. Οφείλει δηλαδή να λειτουργήσει ισορροπώντας ανάμεσα στο επιχειρηματικό όφελος, τη δημοσιονομική εγκράτεια και τη μεγιστοποίηση – ποιοτική και ποσοτική – των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Αν αποδεχθούμε αυτήν την ανάγκη συγκερασμού και εξισορρόπησης υπάρχουν τρόποι για να αποτελέσει ο κλάδος πραγματικό οδηγό σε μια ανοδική πορεία της εθνικής μας οικονομίας, εκσυγχρονίζοντας και βελτιώνοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υγειονομικές/ φαρμακευτικές υπηρεσίες για το σύνολο του πληθυσμού».
Αναφερόμενος στο βασικό δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο κος Βλόντζος, τόνισε ότι αυτός αφορά στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και έκανε λόγο για τολμηρές αποφάσεις και γενναίες επιλογές που αποτελούν προϋπόθεση για ένα καλύτερο αύριο:
«Περάσαμε δέκα σχεδόν χρόνια βίαιων – ακραίων θα έλεγα – παρεμβάσεων που έπληξαν τον κλάδο χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αυτό διότι αντί για διαρθρωτικές αλλαγές που θα ήταν αρχικά επίπονες αλλά θα άνοιγαν το δρόμο για την ανάπτυξη, επιλέχθηκε η λογική των οριζόντιων μέτρων με αποκλειστικό γνώμονα την πρόσκαιρη δημοσιονομική επίπτωση. Σήμερα πιστεύω πως έχει γίνει σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι αυτή η επιλογή δεν έχει λογική.
Η τρέχουσα συγκυρία παρέχει τη δυνατότητα για τολμηρές αποφάσεις και γενναίες επιλογές που θα επιτρέψουν ένα καλύτερο αύριο. Το αύριο που περνά μέσα από την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με ταυτόχρονη λειτουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών σε όλο το εύρος του συστήματος διαχείρισης πόρων, με εστίαση στην αντιμετώπιση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από το clawback, ευνοώντας έτσι τη συνυπευθυνότητα για τον ορθό καταμερισμό πόρων και τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης. Αυτή είναι η σημερινή πρόκληση για το φαρμακευτικό κλάδο σαν σύνολο και την Ελληνική πολιτεία, με γνώμονα το συμφέρον – άμεσο και μακροπρόθεσμο – του Έλληνα πολίτη/ασθενή“.
Τέλος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Merck, υπογράμμισε ότι ο κλάδος του φαρμάκου, παρ’ όλες τις πιέσεις, παραμένει ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και ως εκ τούτου μπορεί και θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό που όλες οι εταιρείες του κλάδου χρειάζονται είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, θεσμικά δομημένο, φορολογικά δίκαιο, με διαφάνεια, κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν ένα υγιές και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ι. Βλόντζος (Merck): Η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία έπρεπε να αρθρώσει το δικό της λόγο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαρμακοβιομηχανία: Πλησιάζει η 3η κρίση του ΣτΕ για το Claw-Back – Τι εκτιμούν οι νομικοί
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Γιαννόπουλος: Tο «περίγραμμα» της νέας πολιτικής στο φάρμακο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ για Ν. Ρωμανό: Παλιές αστυνομικές πρακτικές που δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου
- Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στο Κουρσκ, μετά τις αντεπιθέσεις
- WSJ: Την Μπρουκ Ρόλινς φέρεται να επιλέγει τελικά ο Τραμπ για το Υπουργείο Γεωργίας
- Ο ταλαντούχος Mr Φάις και οι νέες επενδύσεις του ομίλου