ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άλλοι πάλι τραπεζίτες αποδίδουν τη μεγάλη πτώση στο γεγονός ότι η χρηματιστηριακή μας αγορά είναι ρηχή, η οικονομία ευαίσθητη, καθώς μόλις βγήκε από την εντατική, τα προ προβλέψεων έσοδα, όπως αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα εξαμήνου, «αδύναμα» και ο όγκος των προβληματικών δανείων μεγάλος.
Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες τραπεζίτες απορούν και εκπλήσσονται από την παρατεταμένη απουσία του επόπτη: «Πού είναι ο SSM και η κα Νουί; Ο επόπτης πρέπει να βγει και να μιλήσει για τις ελληνικές τράπεζες, που πρόσφατα πέρασαν με επιτυχία τα αυστηρά stress test», λένε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα αναφέρονται και στη δημιουργία του μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς και Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και σημειώνουν: Η δημιουργία του δεν είναι ούτε απλή, ούτε γρήγορη. Αν για μία τιτλοποίηση απαιτούνται πάνω από 6 μήνες εγκρίσεων, φανταστείτε πόσος χρόνος χρειάζεται για ένα όχημα ειδικού σκοπού, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις συναντήσεις που θα έχουν με τις τραπεζικές διοικήσεις, με κυρίαρχα θέματα: Τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για το ενδεχόμενο κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.
Οι συζητήσεις με την ΕΚΤ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, το SREP που θα ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις ολοκληρωθούν τα stress test για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες (οι ελληνικές τα πέρασαν με επιτυχία αρχές Μαΐου). Ο έλεγχος αυτός θα δείξει -μέχρι το τέλος του έτους- την κατάσταση κάθε τράπεζας σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα αντιμετωπίζει τους κινδύνους. Ανάλογα με το τι θα δείξει ο έλεγχος, η κάθε τράπεζα θα πρέπει να λάβει τα αντίστοιχα διορθωτικά μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Και φυσικά μετά από τις συναντήσεις με τα κλιμάκια της ΕΚΤ θα ακολουθήσουν και οι διαβουλεύσεις με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προς το τέλος του Οκτωβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν-Ερντογάν: Μίλησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους
- Ιράν: Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή
- Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των έργων ΣΔΙΤ
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό: Διατάχθηκε ΕΔΕ