Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στο αφορολόγητο με «πλαστικό» χρήμα, με το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται για τα εισοδήματα του 2019 στην αύξηση του ποσού που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις μέσων πλαστικού χρήματος ή e-banking για να «πιάσουν» το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως.

Αυτό σημαίνει πως από του χρόνου θα πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις με κάρτα για να  έχουν την έκπτωση φόρου, η οποία κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ενώ όσοι δεν συμπληρώνουν τα ποσά που προβλέπονται θα πληρώνουν φόρο 22% για το ποσό που δεν καλύπτουν.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα ποσά που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος να διαμορφωθούν ως εξής:

• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

• 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Πρόστιμα και εξαιρέσεις

Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Τι ισχύει σήμερα

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται βάσει των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους.

– Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

– Όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

– Όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και πάνω, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συναντήσεις Πιτσιλή με ξένους εμπειρογνώμονες για τη διαχείριση οφειλών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς παραγραφή 3.979 υποθέσεις μεγαλο-φοροφυγάδων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Λουκέτο» από σήμερα σε δύο ΔΟΥ της Αττικής-Ποιες περιοχές επηρεάζονται