Τους τόνους επιχειρούν να ρίξουν Ρώμη και Βρυξέλλες, μετά την έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τις συστάσεις για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας, επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».

Σήμερα επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι, με τις δύο πλευρές να προτίθενται να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους στο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διατείνεται ότι δεν συγκρίνει την ιταλική με την ελληνική κρίση.

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις αυστριακές εφημερίδες Der Standard, Kurier και Falter, με αφορμή τα σχέδια της Ρώμης για αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Κομισιόν να πει μπορείτε το ένα ή δεν μπορείτε το άλλο», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να προσθέσει: «Οι Ιταλοί πρέπει να βρουν τρόπους που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Στο ερώτημα αν αναμένει ξέσπασμα νέας κρίσης χρέους ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:

«Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα», διαβεβαίωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας τη σημασία έναρξης διαλόγου με τη Ρώμη.

Ρώμη: Δεν έχουμε plan B

Η πρώτη αντίδραση της Ρώμης στην ευρωπαϊκή κριτική είναι ότι «ο επίσημος διάλογος δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει». Που σημαίνει, ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εκ των προτέρων να απορρίπτουν τον νέο προϋπολογισμό. Ο δε υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής του δημοσίου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλη ανησυχία.

Είναι σαφές ότι θα ξεκινήσει διάλογος, αλλά θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος, από την μία τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, αφού δεν υπάρχει “σχέδιο Β΄”» και από την άλλη δηλώνει ότι «υπάρχει περιθώριο εβδομάδων, αλλά και μηνών, για να καρποφορήσει ο διάλογος».

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει οπωσδήποτε, μετά από δεκάδες εξαγγελίες, να μειώσει τη φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματικών στο 15% και να εκταμιεύσει επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους το αποκαλούμενο «εισόδημα του πολίτη». Και όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες κατασκήνωσαν στην πλατεία Αριστοτέλους (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκη Τραμπ: Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπρετ Κάβανο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος στη συνεργασία της Τουρκίας με την McKinsey λόγω… αντιπολίτευσης βάζει ο Ερντογάν!