• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Είναι το χωριό σας έτοιμο να ερημώσει; Μετατρέψτε το σε πολυτελές θέρετρο!

    • Bloomberg


    Σχεδόν 2.500 χωριά στην Ιταλία και περίπου 3.000 στην Ισπανία βρίσκονται ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την ερήμωση. Στην Ιαπωνία, σχεδόν 8 εκατ. κτήρια είναι άδεια. Καθώς οι καλύτερες θέσεις εργασίας και το μοντέρνο lifestyle προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους στις πόλεις, τι συμβαίνει άραγε στα μικρά χωριά που αφήνουν πίσω τους;

    Μερικοί φιλόδοξοι ξενοδόχοι καταπολεμούν το «brain drain» μετατρέποντας εγκαταλελειμμένα κτίσματα σε διάφορα χωριά σε θέρετρα, για τα οποία μάλιστα οι Ιταλοί έχουν ειδική ονομασία: alberghi diffusi.

    Στην πόλη Matera της Ιταλίας, ένα από αυτά τα ξενοδοχεία ονομάζεται Sextantio και κατάφερε από μόνο του να ξαναβάλει την πόλη στον τουριστικό χάρτη. Το ξενοδοχείο με τα 18 δωμάτια στεγάζεται στις σπηλαιώδεις κατοικίες που ήταν κάποτε μέρος του μοναστηρίου Benedictine, καλώντας τους επισκέπτες να ξαναζήσουν τον Μεσαίωνα σε αυτό το ξεχασμένο μέρος του κόσμου.

    Με τον ίδιο τρόπο, ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαδούρης κατάφερε με τόσο μεγάλη επιτυχία να «αναγεννήσει» το χωριό του, το χωριό Καλοπαναγιώτης, στην Κύπρο με το 40 δωματίων ξενοδοχείο και σπα του, που η κυβέρνηση του ζήτησε να κάνει το ίδιο με άλλες 115 κοινότητες στην περιοχή.

    Στη Ρουμανία, οι ιδιοκτήτες του Village Hotel Maramures εργάζονται για να επαναφέρουν στη ζωή το Breb, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριουδάκια της Τρανσυλβανίας, όπου οι κάτοικοι ακόμη οδηγούν κάρα. Το b&b τους περιλαμβάνει δωμάτια σε τέσσερα σπίτια, κοντά στο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

    Την επόμενη χρονιά, στην περιοχή Ticino της Ελβετίας, οι περίπου 10 εναπομείναντες κάτοικοι του Corippo πρόκειται να ολοκληρώσουν τη μεταμόρφωση της πόλης τους σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας.

    Δείτε τα τέσσερα από τα καλύτερα μέρη-«φαντάσματα» για να επισκεφθείτε τώρα:

    Casale Panayiotis
    Τοποθεσία: Μια ώρα δυτικά της Λευκωσίας, πρωτεύουσα της Κύπρου

    Sasayama Castle Town Hotel, Nipponia
    Τοποθεσία: 40 χλμ. δυτικά του Κιότο, Ιαπωνία

    Chateau Castigno
    Τοποθεσία: Νότια Γαλλία, 40 χλμ. από τη Μεσόγειο

     



    ΣΧΟΛΙΑ