Μετά το κραχ της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής έσπευσε την Πέμπτη να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λέγοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Δεν είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες καταρρέουν», τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως, αντίθετα, είναι σε καλή κατάσταση. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός, λέγοντας πως η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και αντιμετωπίσιμη. Λίγο νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν για το ενδεχόμενο δημιουργίας Οχημάτων Ειδικού Σκοπού (SPVs) που θα αναλάβουν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα θετικά στοιχεία που αφορούν τα τραπεζικά ιδρύματα, αναφέροντας την επαρκή του ανακεφαλαιοποίηση, την σταδιακή απεξάρτησή τους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ELA, (οι δύο έχουν ήδη μηδενίσει και μέχρι τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δύο), την επιτυχία των stress test αλλά και την επιστροφή καταθέσεων.

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Αυτά πρέπει να κοιτάνε όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα αλλά οι επενδυτές που θέλουν να βγάλουν χρήματα μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση όμως που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για την χθεσινή βουτιά του χρηματιστηρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως ο αγώνας για την μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως υπάρχουν οι θεσμοί που μπορούν γρήγορα, ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως η Ένωση Τραπεζών, το ΤΧΣ, τα υπουργεία. «Αν για παράδειγμα δεν δουλεύει ο εξωδικαστικός πως ξεμπλοκάρεται. Η κυβέρνηση έχει αυτή την επίβλεψη και συναινετικά όλοι μαζί πιστεύουμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση Κομισιόν στο τραπεζικό sell-off: Οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν αυτό που πρέπει για τα «κόκκινα» δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Προειδοποίηση Φέσσα: Το κλίμα έχει χαλάσει-Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» Bloomberg: Με «προίκα» 15 δισ. τα SPV για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών